Színház

Lóci most tényleg játszik a Pesti Színházban

2023.02.09. 15:25
Ajánlom
A Lóci játszik zenekar alapító frontembere ugyanis nem csupán az együttese tagjaként vesz részt a 80 nap alatt a Föld körül című koncertszínházi előadásban, ő játssza benne a regényszerzőt, Verne Gyulát is.

Verne Gyula kalandregényéből Magács László állított színpadra egy koncertszínházi előadást, amelyben a történet 121 szerepét három vígszínházi színész mellett Novák Eszter és Selmeczi György zenés színész osztályának hét tagja, valamint a Lóci játszik zenekar kelti életre. A világutazó Phileas Foggot Karácsonyi Zoltán, szolgáját Szántó Balázs, a nyomozót Hirtling István, míg Verne Gyulát Csorba Lóránt alakítja.

„Mindig csodálattal néztem a színészekre. Sőt, azt hiszem,

tartottam is tőlük, mert pillanatok alatt nagyszerűbbek tudtak lenni a kocsmában, kávézóban, házibulin, mint én,  amíg előkerestem a gitárom, és nagy nehezen behangoltam.

80nap_gordoneszter_1-152010.jpg

A 80 nap alatt a föld körül előadás egyik jelenete (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Vígszínház)

A 80 nap próbafolyamata alatt viszont sikerült belelátnunk abba a hihetetlen munkába, amit a színészek és színészhallgatók végeznek. Rá kellett jönnöm, hogy nem lemosni akarnak engem, zenészt a pályáról, hanem ők ezen a fordulatszámon, ezzel a gesztusrepertoárral működnek jól" – mesélt a próbafolyamatról a zenekarvezető.

A közismert történet szerint: Phileas Fogg vérbeli angol úriember, aki precíz napirend szerint éli az életét. Köt egy képtelen fogadást, miszerint 80 nap alatt körbeutazza a Földet, mert a menetrend szerint ez lehetséges. Csakhogy a világ nemcsak a menetrendre hány fittyet, hanem Mr. Fogg terveire is, és kezdetét veszi egy őrült utazás vonaton, hajón, lóháton, elefánton, jégvitorláson és minden egyéb járművön.

Az alkotók színpadon átváltozó szereplőket, elefántból hajóvá formálódó kellékeket és egy fordulatokkal teli történetet ígérnek, melynek csúcspontjai az élő zenekari kísérettel megszólaló dalok.

A TRIP, a Vígszínház és a Kult 2 közös produkciója február 11-től a Pesti Színházba költözik, legközelebb február 11-én, este 7 órától, majd február 12-én két alkalommal: délután 3 és este 7 órai kezdéssel is látható a Váci utcai teátrumban.

Fejléckép: a 80 nap alatt a föld körül előadás egyik jelenete (Fotó / Forrás: Gordon Eszter / Vígszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.