Színház

Lovas Rozi: "Ébernek kell lennem"

2014.11.23. 15:00
Ajánlom
Korosztályának egyik legkimagaslóbb tehetsége, a Pesti Magyar Színház művésze november 14-én Junior Prima Díjjal gazdagodott a Prima Primissima Alapítvány és az FHB Bank jóvoltából. INTERJÚ

- Ruttkai Évától választottál idézetet a Junior Prima Díjhoz kapcsolódóan megjelent kiadvány számára, miért pont őt választottad?

- Meghatározó élmény számomra egy felvétel, amelyen Ruttkai Éva a Parancsolj velem, tündérkirálynő című önálló estjén az Antonius és Cleopatra egyik monológját adja elő. Ammellett, hogy az előadásmódja őszinte és átütő erejű, különleges többrétűség is van benne, hiszen miközben Cleopatra szövegét mondja, egyben Latinovits Zoltánról is beszél. Személyessé vált számomra a története, a sorsa és a színházról vallott gondolatai. Később még többet foglalkozhattam vele, amikor a szakdolgozatom témájául választottam őt, és ekkor lehetőségem nyílt a lányával, Gábor Júliával és Szigethy Gáborral is találkozni, és jobban megérteni az ő hihetetlen személyiségét.

- A te esetedben történt már olyan, hogy ennyire egybevágott a színpadon mondott szöveg és az életed?

- Igen, ha nem is annyira súlyosan, mint Ruttkainál, aki az akkor már halott szerelméről beszélt. Nekem ekkora tragédiát még nem kellett egy az egyben felvinnem a színpadra. De személyes vonatkozások persze már akadtak. A tanítónőben például, amikor tudtam, hogy utoljára játszuk az előadást, egy perc múlva lemegyek a színpadról és soha többé nem lesz az enyém ez a szerep, akkor erre gondoltam az utolsó jelenetben, ami pont arról szólt, hogy kimegyek és többé nem jövök vissza. Ez is valami olyan összecsengés, amitől az embernek megremeg a szíve. Én mindig valami ilyesmire törekszem, hiszen a közönségnek is jobban átjön, ha valami ennyire személyes. Addig kutatok magamban, amíg megtalálom ezt az összecsengést.

- Sorra érnek a sikerek  a pályádon, amelyeknek ez a mostani díj az egyik megkoronázása. Ezek az elismerések mennyiben jelentenek egyben terhet is?

- Éreztem már úgy előadás előtt, bizanyítanom kell, hogy érdemes vagyok egy szerepre, amelyért díjat kaptam. De ezt végül sikerült elengednem. Szoktam ezen gondolkodni és tény, hogy néha emésztem is magam emiatt, de mégiscsak nagyon jó érzés, ha elismerik a munkánkat, és abban erősít meg, hogy a helyemen vagyok. Inkább az nyomaszt, hogyan tudok újra olyan helyzetbe kerülni, olyan kollégákkal összetalálkozni, akikkel megint valami jót lehet létrehozni. Úgy érzem, most minden gyosran változik, és nekem is ébernek kell lennem.

- Változás történt a színházad, a Pesti Magyar Színház élén is. Mit vársz ettől?

- Nekem mindig azok a helyzetek tetszenek, amikor egy még nem túlságosan megmerevedett rendszerbe kell beállni. Miskolcon is azt szerettem, hogy az egy teljesen újonnan alakult társulat volt, ahol mindenki beleadta a saját energiáját, hogy valami új jöhessen létre. A Pesti Magyarban is az tetszett, hogy kissé kialakulatlan volt még, rengeteg tehetséges színésszel és jó közösséggel, akikkel elindultunk valamerre. Most ez nyilvánvalóan megtörik majd az igazgatóváltással, és nem tudom még, mit várhatunk a változástól, merre halad majd tovább a munka. Amiben biztos vagyok, hogy jelenleg jó úton haladok, és nem szeretném, ha a körülmények leterelnének erről. Észre akarom venni azt is, ha lépnem kell. Túl sokáig várni nincs időm.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Príma Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Nem hiszem, hogy Mozartnak könnyű volt” – interjú Pusker Júliával

Tehetségről, jelenről, jövőről beszélgettünk a fiatal hegedűművésszel. Sok éve ismerős világ számára a színpad, de az egészséges drukkot nem kell és nem is szabad kinőni. Mozart életét pedig nem tette könnyebbé, hogy csodagyerek volt. Pusker Júlia augusztus 4-én lép fel Balatonfüreden, a Klassz a pARTon fesztiválon.
Klasszikus

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében több száz programon vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Több mint 60 városban, több mint 100 koncerttel érkezik idén az OrgonaPont sorozat, augusztus 7-én pedig az Orgonák éjszakáján népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekeggyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.
Zenés színház

A férfi és a női lélek mélységei

Mester Viktória és Molnár Levente művészházaspár előadásában szcenírozott, vizuál-operakoncert formájában elevenedik meg Bartók Béla egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára.
Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Vizuál

L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A korábbi kulturális államtitkár megbízatása öt évre szól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Elindult a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház). A www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 20-án éjfélig.
Színház hír

A szórakoztatás szolgálatában – évadot hirdetett a József Attila Színház

Nyolc bemutatóval és állandó társulattal készül a következő évadra a József Attila színház, amely bár a többi teátrumhoz hasonlóan nehéz időszakon van túl, mégis bizakodva tekint a jövőbe.
Színház ajánló

Balkáni gyors

A nagyváradi Szigligeti Színházban az egyik legizgalmasabb erdélyi színházi műhely jött létre az elmúlt években. Az itt született számos jelentős előadás közül is kiemelkedik a sok-sok fesztivált megjárt, jó néhány díjat begyűjtött Napnyugat Expressz, ami a Városmajori Szemle versenyprogramjának részeként végre a magyar fővárosba is berobog.
Színház hír

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.
Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.