Színház

Lucifer a 4-6-os villamoson – irodalmi és fotópályázatot hirdet a Katona

2024.05.02. 13:00
Ajánlom
Székely Kriszta Embtrag címmel futó, Madách Imre Az ember tragédiája alapján készült színpadi változata kapcsán írt ki pályázatot a Katona József Színház. Az irodalmi pályázatra középiskolások és egyetemisták jelentkezését várják, míg a fotópályázaton minden korosztály részt vehet.

Fotópályázat

A pályázat témája Madách Imre Az ember tragédiája. Olyan alkotásokat várnak, amelyeken egy olyan magyar köztéri helyszín szerepel, ahol az Tragédia főbb szereplői közül (Ádám, Éva, Úr, Lucifer) legalább az egyik megjelenik.

A pályázat leadási határideje május 26. éjfél.

A zsűri tagjai: Koltay Dorottya Szonja, Szabó-Székely Ármin, Székely Kriszta

A nyeremény 100.000 forint, illetve a beérkező legjobb pályaművekből kiállítást rendeznek a színházban. Eredményhirdetés: június 10.

A fotópályázaton minden korosztály részt vehet, a jeligével ellátott alkotásokat az [email protected] email címre várják. A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdésekkel szintén erre a címre tudnak írni.

 

Irodalmi pályázat

A pályázat témája Madách Imre Az ember tragédiája. Két feladat közül lehet választani:

  1. Írd újra a Tragédiát! – a kiíró arra kíváncsi, hogy a pályázó hogyan alakítana át mai szemmel nézve, 2024-ből, egy számára releváns színt.
  2. Írd tovább a Tragédiát! – a feladat egy olyan magyarországi szín megírása, ami 2024-ben játszódik. Milyen alakban jelenne meg Ádám, Éva? Lenne Urad, Lucifered? Az említett négy szereplő közül nem mindegyiknek, de legalább háromnak valamilyen formában meg kell jelennie a jelenetedben.

A pályázat leadási határideje május 26. éjfél.

A zsűri tagjai: Tasnádi István, Szabó-Székely Ármin, Székely Kriszta

A nyeremény 100 000 Forint, illetve a beérkező legjobb pályaművek publikálásra kerülnek. Eredményhirdetés: június 10.

Az irodalmi pályázatra középiskolások és egyetemisták jelentkezését várják. A jeligével ellátott alkotásokat az [email protected] email címre várják. A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdésekkel szintén erre a címre tudnak írni.

Fejléckép: Az Embtrag című előadás jelenete (fotó/forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.