Színház

Lüszisztraté, avagy a hálófülkék forradalma

2010.10.04. 08:00
Ajánlom
Színházat bárhol? Naná! Kocsmában is, karaoke-val? Naná! És ez nem csak ígéret...

Az európai civilizáció bölcsőjében i.e. 411-ben, két nagy párt, Athén és Spárta- vívja férfias testvérháborúját. A tét óriási: Demokrácia vagy Királyság? Arra persze senki sem gondol, hogy mindenki belevész, ha az ellenségek évtizedekig nem kötnek békét. Senki, kivéve a csajok! Ők pedig a legősibb eszközt használják, ami csak nőknek megadatott: az eszüket és...

Szeptember elején a Gozsdu udvarban különleges előadás született. Az udvar szórakozohelyének tereiben harcoltak az athéni asszonyok a békéért. Zenés komédia lett a Lüzisztratéból, karaoke-dalokkal. Paizs Miklós magyarította példul Tom Jones Sexbomb című számát, ez lett a nők harci dala. Az előadás érdekessége, hogy bármilyen vendéglátóipari egységben előadható, ahol van kocsmapult. Tudniillik, az az Akropolisz. A nézők is részesei a játéknak, de nem kell megijedni, szereplésről, nézőbevonásról nincs szó. Csak éppen, mi vagyunk a nép. És bevonódunk magunktól, mert ezt másképp nem lehet nézni.

(Az előadás nyomokban erotikát és politikát tartalmazhat. 16 éven aluli nézőknek csak szülői felügyelet mellett ajánlott.)

Lüszisztraté, avagy a hálófülkék forradalma - október 7. 21:00 - RC Café - rend.: Vajda Róbert, dalszöveg: Paizs Miklós; szereplők: Sándor Erzsi, Moldován Márton, Orosz Eszter, Moliere, Szále Nóra, Gábor Péter Yeti, Havancsák Eszter, Somhegyi György/ Hrabovszki Róbert, Vajda Róbert

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Klasszikus

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.