Színház

M. Tóth Géza egykori rektort is kizárták az SZFE Doktori Tanácsából

2022.08.30. 11:05
Ajánlom
Karsai György kizárása után a Népszava birtokába jutott egy levél, amelyben az SZFE oktatói tiltakoznak az elbocsátások, többek között M. Tóth Gáza és Balázs Gábor Doktori Tanácsból történő kizárása ellen.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskola, mely egyedülálló, unikális doktori (DLA)-képzéseket visz, közel került ahhoz, hogy elveszítse akkreditációját, többek között a doktori törzstagok és a tudományági megfelelést mutató professzorok kritikusan alacsonnyá vált létszáma miatt” – áll a Népszava birtokába jutott levélben, melyet az oktatók a Magyar Felsőoktatási Habilitációs Bizottságnak (MAB) küldtek el augusztus 29-én.

A levél szerzői kitérnek arra is, hogy a nemzetközi akkreditációk megőrzése közös érdek, azonban Karsai György menesztésével ez veszélybe került.

Emellett felszólalnak az ellen, hogy felmentették a Habilitációs Bizottság elnöki tisztjéből Jákfalvi Magdolnát, helyére Balázs Géza nyelvészt nevezték ki, aki meghívást kapott a Doktori Tanácsba is.

Az oktatók felhívják a figyelmet arra, hogy a változásokról csak a sajtóból értesültek. Emlékeztetnek továbbá, hogy a Doktori Iskola akkreditációja csak akkor érvényes 2025-ig, ha a hiányosságok pótlására vonatkozó intézkedési tervet 2022. november 30-ig megkapja a MAB – párbeszéd helyett azonban az egyetem vezetése egyelőre diktátumokkal él.

A Népszava információi szerint M. Tóth Géza és Balázs Gábor kizárásával a testület „filmtudománymentessé” vált.

Fejléckép: M. Tóth Géza (forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Kapcsolódó

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Rátóti Zoltán augusztus 26-án délelőtt felmentette tisztségéből Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét – tudta meg a Népszava. A döntés ellen többen felszólaltak, köztük a Színházi Kritikusok Céhe és a Doktori Iskola hallgatói is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.