Színház

Ma este van a Színházak Éjszakája!

2013.05.04. 13:30
Ajánlom
A Budapesti Operettszínház művészei egyebek mellett dalparádéval és tánctanítással, a Városmajori Szabadtéri Színpad koncerttel, a József Attila Színház és az Újszínház a kulisszák titkainak megismerésével várja az érdeklődőket május 4-én, a Színházak éjszakáján Budapesten.

A Budapesti Operettszínházban a gyerekeket Oszi Boszi, a repülő nagyanyó címmel zenés "mesesó" és közös zenélés, a színház előtt rajzverseny és az Erdei kalamajka című zenés mesejáték várja. A nagyobbak meghallgathatják a színház művészeinek idegen nyelvű dalparádéját és a Budapest Folk Jazz Band koncertjét. A nemrég bemutatott Ördögölő Józsiás című rockoperett táncait a koreográfus-asszisztens tanítja a résztvevőknek.

A Városmajori Szabadtéri Színpad a Fogi Meseszínház előadásával, olvasósarokkal, kézműves foglalkozásokkal és bűvész mutatványokkal szórakoztatja a kisebbeket. A közönség filmslágereket, operett- és vígopera-részleteket hallgathat, majd az Argentintango koncertje zárja az estét. A programokat borkóstoló, tánctanulás és várostörténeti séta is színesíti - olvasható a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon.

A József Attila Színházban Bakó Márta jelmezeit, az Óbudai Képzőművészeti Szakközépiskola arculatterveit, valamint Kaló Flórián relikviáit és a róla elnevezett díjazottak emlékeit bemutató tárlatok láthatók. Az érdeklődők a kulisszák titkait is kileshetik: Nemcsák Károly, a színház igazgatója kíséri az előtértől a színpadon át az alagsor titkos zegzugaiba a résztvevőket, akik a színpadon találkozhatnak és beszélgethetnek A nagymama című előadás szereplőivel.

Portisch Lajos basszbariton előadói estje után sakkjátszmára is kihívja a vállalkozó szelleműeket, a színház ügyelője pedig megmutatja, mit kell tenni azért, hogy a szereplő akkor és ott lépjen a színpadra, ahol azt a rendező megálmodta. Fehér Adrienn és Jónás Andrea dalokat és filmslágereket énekel. Az Újszínházban a színfalak mögé is betekinthetnek az érdeklődők, emellett a családokat a Pöttöm Panna című gyermekelőadás, a Farkas Ensemble és az Újszínház zenekarának koncertje szórakoztatja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház új évad

Kezdődik a nyári színházi szezon Zsámbékon

A #KedvesZsámbék! című felolvasószínházi sorozattal indul június 2-án a Zsámbéki Színházi Bázis új évada. Minden este más-más tematikával, kifejezetten erre az alkalomra összeállított irodalmi válogatással és formációval találkozhatunk Zsámbékon, a Romtemplomnál. 
Színház önkéntesség

Önkénteseket vár a Színházak Éjszakája

Szeretnél aktív részese lenni egy kalandos éjszakának? Idén is várják lelkes önkéntesek jelentkezését a Színházak Éjszakája programjaira.
Színház magazin

Önazonos művész és önazonos ember – Székely Gábor 75

Major Tamás rendezőszakos tanítványaként végzett, a szolnoki színház, a Nemzeti Színház, a Katona József Színház és az Új Színház előadásai kapcsán fűződnek nevéhez jelentős színházi teljesítmények. Május 26-án ünnepli 75. születésnapját Székely Gábor.
Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!