Színház

Ma itt kulturálódhatsz

2014.01.21. 16:53
Ajánlom
Január 22-én a Magyar Kultúra Napját ünnepeljük. Ehhez kínálunk rovatonként programokat a mai napra.

Színház

Hagyományteremtő szándékkal a magyar kultúra napján a nemzeti intézmények együtt ünnepelnek a Nemzeti Színházban. A gálán a Csokonai Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Honvéd Művész Együttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Cirkusz és Varieté, a Magyar Állami Operaház, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyes kara és a Nemzeti Színház produkcióit láthatják majd.

A gála érdekessége, hogy a fellépők nemcsak saját produkcióikkal érkeznek, hanem egymás előadásában is részt vesznek.

Az Örkény Színházban január 25-én 16 órától a magyar kultúra napjához kapcsolódik a Széljegyzet, ahol Milyen ruha a kultúra? címmel Bíró Kriszta ezúttal Radnóti Sándor irodalomtörténésszel, Veiszer Alinda műsorvezetővel és Mácsai Pál színész, rendezővel beszélget.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház a magyar kultúra napját idén Nagyváraddal közösen ünnepli. 17 óra 30 perckor egy mindenki számára nyitott rendezvényen "Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói" címmel irodalmi beszélgetésre invitálják az érdeklődőket, majd 19 órakor "Ady és Nagyvárad" címmel ünnepi gálaműsorral emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról a teátrumban. Az est rendezője Hargitai Iván.

Kiállítás

A közelmúltban forgatta fel az irodalmi közéletet Nyáry Krisztián irodalomtörténész, aki írók és költők életének kevésbé ismert tényeit tárta a nagyközönség elé. A Műcsarnok emléknapi rendezvénye igyekszik a nemzeti emlékezet gyökerei közelébe férkőzni: 17 órától Nyáry Krisztiánnal Kemény István költő beszélget.

A Magyar Nemzeti Galériában 15, 16 és 17 órától tárlatvezetéseket tartanak. A Néprajzi Múzeumban 13 órától nyitott képregény műhelyen vehetnek részt az érdeklődők. Fekete Valér SIOR rajzoló a múzeum felkérésére megrajzolta a mini képregények első képkockáit, amelyek a kiállítás archív fotóihoz kapcsolódnak. Ezzel el is indult egy történet, amit a látogatók folytathatnak.

Az Országos Széchényi Könyvtárban 15 óra 30 perckor Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező nyitja meg a Filmgyári capriccio II. - Színészek és színésznők című tárlatot, amely a tavalyi, a rendezők és operatőrök munkáját bemutató tárlat folytatása.

Zenés Színház

„Az opera műfajának története a Luluval és a Kékszakállú herceg várával ért véget".

A megállapítást rögtön két előadással is cáfolni tudjuk: január 22-én lesz látható második alkalommal a Magyar Állami Operaház legfrissebb bemutatója, a Selmeczi György által jegyzett Spiritiszták.  Rögtön rá egy nappal pedig a Müpa tűzi műsorára a Neue Oper Wien félig szcenírozott operáját, Eötvös Péter Paradise Reloaded (Lilith) c. művét. És hogy kitől származik a fenti idézet?  Természetesen magától Selmeczi Györgytől.

A Macskák jó eséllyel pályázhatna minden idők legnépszerűbb musicalének címére - hazai és nemzetközi mezőnyben egyaránt. 1983-ban (31 éve!!!), gyakorlatilag rögtön a londoni bemutató után tűzte műsorára a Madách Színház Webber darabját. Ami a Körúton ezután jött, az már történelem: több mint 1400 előadás, közel 1.5 millió néző és 190 művész, a legkülönbözőbb szerepekben. Ha mindeddig kimaradt volna a darab, a Magyar Kultúra Napja épp ideális alkalom a pótlásra. 

+ 1 tipp

Napjaink minden bizonnyal legnagyobb hatású színházi alakja Romeo Castellucci: munkáit hol a szakma egyöntetű ovációja övezi, hol keresztény fundamentalisták hangos tiltakozása.  A Trafó jóvoltából a Bálint Ház ezúttal az alkotó trilógiájának befejező részét, a pedofília tilalmát tárgyaló Purgatóriumot vetíti le.  Remekmű? Hatásvadász provokáció? Nézd meg és döntsd el te magad. Az est házigazdája Tompa Andrea és Vekerdy Tamás lesz.

Bóbita

A magyar kultúra napjának alkalmából a Fővárosi Nagycirkusz A cirkusz csillagai című új produkciója lesz látható, mely január 22-én 14 órától hagyományos magyar tánc- és népdalelemekkel egészül ki. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárának köszöntőjét a Honvéd Néptáncegyüttes, majd a Baross Imre Artistaképző tanulóinak előadása követi. A Művészetek Palotájában 10 órától Weöres Sándor Rockandroll címmel az Országos Weöres Sándor Centenárium zárónapját tartják halálának 25. évfordulóján.  A költő azonos című versétől ihletett ősbemutató, a Kultúrpart Csoport előadóinak zenés- táncos, interaktív gyerekműsora Novák Péter főszereplésével. Az előadás a kiskamaszokat várja a közönség soraiba, a 9-14 évesek korosztályát.

Jazz/world/folk

Bodza Klára népdalénekes és tanítványai, mások mellett Majorosi Mariann, Navratil Andrea és Szalóki Ági adnak koncertet a magyar kultúra napján 18:30-tól Hagyományok Házában. A rendezvényen fellép továbbá a Vándor Vokál énekegyüttes, a Bekecs együttes, valamint Balogh Kálmán, Demeter László, Csörsz Rumen István, Ladányi Ferenc, Lamm Dávid, Szabó Attila és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakos hallgatói.

Tánc

Az Ifjú Szivek Táncszínház január 22-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban mutatja be Hontalanítás című című darabját, mely a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. A produkció előtt Sebők Géza néprajzkutató tart előadást Martin György és kollégái szlovákiai gyűjtőmunkájáról, a szlovákiai magyar néptánckutatás helyzetéről.

A külföldi magyar kulturális intézetek is számos magyar kultúrához és alkotóhoz kötődő programot kínálnak:

Berlinben a médiaművészet és digitális kultúra fesztiválja, a 2014-es Transmediale külső programjai közé a Waschmaschine Gruppe (Füsün Ipek és Liptay Bálint) Gratis című munkája is bekerült. A páros az utcán vagy a bolhapiacon talált, hol működő, hol kidobott tárgyakat integrál installációkba.

A Brüsszeli Intézetben Balázs János ad zongorakoncertet, majd Robert Capa képeiből nyílik kiállítás.

Bécsben az Újrafestett valóság 2.0 című kiállítás csütörtöktől tekinthető meg a magyar nagykövetségen. A Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programja keretében megvalósult tárlatot Budapest után már több európai városban bemutatták, a kiállítás a fogyatékkal élők és ép kortársaik képzőművészeti alkotásait tárja a látogató elé.

A Londoni Magyar Kulturális Központ a József Attila-díjas Sárközi Mátyás Tamperdü című könyvének bemutatójával ünnepli a magyar kultúra napját szerdán. Az íróval Tarján Tamás irodalomtörténész beszélget az 1956-os menekültnemzedék angliai beilleszkedéséről, pályakezdéséről, sorsáról, valamint saját gyermekkoráról és a háború előtti pezsgő magyar irodalmi életről.

A New York-i Balassi Intézet az ottani Magyar Házzal és a metropolisz környéki magyar szervezetekkel együtt ünnepel: hétfőn este a Carnegie Hallban a The Music Of Karl Jenkins: A 70th Birthday Celebration című koncertre érkező Dunaújvárosi Egyesített Kórus koncertjével és foga

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében