Színház

Ma itt kulturálódhatsz

2014.01.21. 16:53
Ajánlom
Január 22-én a Magyar Kultúra Napját ünnepeljük. Ehhez kínálunk rovatonként programokat a mai napra.

Színház

Hagyományteremtő szándékkal a magyar kultúra napján a nemzeti intézmények együtt ünnepelnek a Nemzeti Színházban. A gálán a Csokonai Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Honvéd Művész Együttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Budapesti Operettszínház, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Cirkusz és Varieté, a Magyar Állami Operaház, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Cantate vegyes kara és a Nemzeti Színház produkcióit láthatják majd.

A gála érdekessége, hogy a fellépők nemcsak saját produkcióikkal érkeznek, hanem egymás előadásában is részt vesznek.

Az Örkény Színházban január 25-én 16 órától a magyar kultúra napjához kapcsolódik a Széljegyzet, ahol Milyen ruha a kultúra? címmel Bíró Kriszta ezúttal Radnóti Sándor irodalomtörténésszel, Veiszer Alinda műsorvezetővel és Mácsai Pál színész, rendezővel beszélget.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház a magyar kultúra napját idén Nagyváraddal közösen ünnepli. 17 óra 30 perckor egy mindenki számára nyitott rendezvényen "Nagyvárad, a kétlelkű város, avagy Ady Endre elveszett illúziói" címmel irodalmi beszélgetésre invitálják az érdeklődőket, majd 19 órakor "Ady és Nagyvárad" címmel ünnepi gálaműsorral emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról a teátrumban. Az est rendezője Hargitai Iván.

Kiállítás

A közelmúltban forgatta fel az irodalmi közéletet Nyáry Krisztián irodalomtörténész, aki írók és költők életének kevésbé ismert tényeit tárta a nagyközönség elé. A Műcsarnok emléknapi rendezvénye igyekszik a nemzeti emlékezet gyökerei közelébe férkőzni: 17 órától Nyáry Krisztiánnal Kemény István költő beszélget.

A Magyar Nemzeti Galériában 15, 16 és 17 órától tárlatvezetéseket tartanak. A Néprajzi Múzeumban 13 órától nyitott képregény műhelyen vehetnek részt az érdeklődők. Fekete Valér SIOR rajzoló a múzeum felkérésére megrajzolta a mini képregények első képkockáit, amelyek a kiállítás archív fotóihoz kapcsolódnak. Ezzel el is indult egy történet, amit a látogatók folytathatnak.

Az Országos Széchényi Könyvtárban 15 óra 30 perckor Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező nyitja meg a Filmgyári capriccio II. - Színészek és színésznők című tárlatot, amely a tavalyi, a rendezők és operatőrök munkáját bemutató tárlat folytatása.

Zenés Színház

„Az opera műfajának története a Luluval és a Kékszakállú herceg várával ért véget".

A megállapítást rögtön két előadással is cáfolni tudjuk: január 22-én lesz látható második alkalommal a Magyar Állami Operaház legfrissebb bemutatója, a Selmeczi György által jegyzett Spiritiszták.  Rögtön rá egy nappal pedig a Müpa tűzi műsorára a Neue Oper Wien félig szcenírozott operáját, Eötvös Péter Paradise Reloaded (Lilith) c. művét. És hogy kitől származik a fenti idézet?  Természetesen magától Selmeczi Györgytől.

A Macskák jó eséllyel pályázhatna minden idők legnépszerűbb musicalének címére - hazai és nemzetközi mezőnyben egyaránt. 1983-ban (31 éve!!!), gyakorlatilag rögtön a londoni bemutató után tűzte műsorára a Madách Színház Webber darabját. Ami a Körúton ezután jött, az már történelem: több mint 1400 előadás, közel 1.5 millió néző és 190 művész, a legkülönbözőbb szerepekben. Ha mindeddig kimaradt volna a darab, a Magyar Kultúra Napja épp ideális alkalom a pótlásra. 

+ 1 tipp

Napjaink minden bizonnyal legnagyobb hatású színházi alakja Romeo Castellucci: munkáit hol a szakma egyöntetű ovációja övezi, hol keresztény fundamentalisták hangos tiltakozása.  A Trafó jóvoltából a Bálint Ház ezúttal az alkotó trilógiájának befejező részét, a pedofília tilalmát tárgyaló Purgatóriumot vetíti le.  Remekmű? Hatásvadász provokáció? Nézd meg és döntsd el te magad. Az est házigazdája Tompa Andrea és Vekerdy Tamás lesz.

Bóbita

A magyar kultúra napjának alkalmából a Fővárosi Nagycirkusz A cirkusz csillagai című új produkciója lesz látható, mely január 22-én 14 órától hagyományos magyar tánc- és népdalelemekkel egészül ki. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárának köszöntőjét a Honvéd Néptáncegyüttes, majd a Baross Imre Artistaképző tanulóinak előadása követi. A Művészetek Palotájában 10 órától Weöres Sándor Rockandroll címmel az Országos Weöres Sándor Centenárium zárónapját tartják halálának 25. évfordulóján.  A költő azonos című versétől ihletett ősbemutató, a Kultúrpart Csoport előadóinak zenés- táncos, interaktív gyerekműsora Novák Péter főszereplésével. Az előadás a kiskamaszokat várja a közönség soraiba, a 9-14 évesek korosztályát.

Jazz/world/folk

Bodza Klára népdalénekes és tanítványai, mások mellett Majorosi Mariann, Navratil Andrea és Szalóki Ági adnak koncertet a magyar kultúra napján 18:30-tól Hagyományok Házában. A rendezvényen fellép továbbá a Vándor Vokál énekegyüttes, a Bekecs együttes, valamint Balogh Kálmán, Demeter László, Csörsz Rumen István, Ladányi Ferenc, Lamm Dávid, Szabó Attila és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakos hallgatói.

Tánc

Az Ifjú Szivek Táncszínház január 22-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban mutatja be Hontalanítás című című darabját, mely a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. A produkció előtt Sebők Géza néprajzkutató tart előadást Martin György és kollégái szlovákiai gyűjtőmunkájáról, a szlovákiai magyar néptánckutatás helyzetéről.

A külföldi magyar kulturális intézetek is számos magyar kultúrához és alkotóhoz kötődő programot kínálnak:

Berlinben a médiaművészet és digitális kultúra fesztiválja, a 2014-es Transmediale külső programjai közé a Waschmaschine Gruppe (Füsün Ipek és Liptay Bálint) Gratis című munkája is bekerült. A páros az utcán vagy a bolhapiacon talált, hol működő, hol kidobott tárgyakat integrál installációkba.

A Brüsszeli Intézetben Balázs János ad zongorakoncertet, majd Robert Capa képeiből nyílik kiállítás.

Bécsben az Újrafestett valóság 2.0 című kiállítás csütörtöktől tekinthető meg a magyar nagykövetségen. A Magyar Nemzeti Galéria esélyegyenlőségi programja keretében megvalósult tárlatot Budapest után már több európai városban bemutatták, a kiállítás a fogyatékkal élők és ép kortársaik képzőművészeti alkotásait tárja a látogató elé.

A Londoni Magyar Kulturális Központ a József Attila-díjas Sárközi Mátyás Tamperdü című könyvének bemutatójával ünnepli a magyar kultúra napját szerdán. Az íróval Tarján Tamás irodalomtörténész beszélget az 1956-os menekültnemzedék angliai beilleszkedéséről, pályakezdéséről, sorsáról, valamint saját gyermekkoráról és a háború előtti pezsgő magyar irodalmi életről.

A New York-i Balassi Intézet az ottani Magyar Házzal és a metropolisz környéki magyar szervezetekkel együtt ünnepel: hétfőn este a Carnegie Hallban a The Music Of Karl Jenkins: A 70th Birthday Celebration című koncertre érkező Dunaújvárosi Egyesített Kórus koncertjével és foga

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.