Színház

„Magamnak emelem a tétet”

2016.09.19. 17:04
Ajánlom
Hoffer Károly számára a 2015. novemberi Junior Prima Díj-átvételt követő év életének talán legeseménydúsabb időszaka volt.

„Az ember borzasztó büszke, amikor kap egy díjat. A Junior Prima Díjat egy jelentős szakemberekből álló kuratórium ítélte meg számomra, akik között vannak olyanok, akik egykor tanáraim voltak, és olyanok is, akiknek a munkáit megkerülhetetlennek tartom a magyar színházi életben, és ezáltal számomra egy olyan visszacsatolás, ami azt jelzi, jó helyen vagyok, jó az az út, amit választottam. Ám a színházcsinálás csapatmunka, így ez az elismerés nem csupán nekem szól, hiszen benne van annak a rengeteg embernek a munkája, akikkel együtt dolgoztam, dolgozom” – mondja Hoffer Károly, a Budapest Bábszínház tagja, akinek nevével, korosztálya egyik legsokoldalúbb alkotója lévén, színészként, tervezőként és rendezőként is találkozhatunk.

Hoffer Károly

Hoffer Károly (Fotó/Forrás: Takács Csilla / FHB Bank)

Miközben anyaszínháza folyamatosan új színészi és tervezői feladatok elé állítja, az ESZME és a Vaskakas Bábszínház koprodukciójaként létrejött Az időnk rövid története című előadásért a Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén megkapta a legjobb ifjúsági előadás rendezőjének járó Lengyel Pál-díjat. Bábtervezőként dolgozott rendezőhallgatók előadásaiban, bábbal kísérletező, nem bábos rendezőkkel, kőszínházban és független társulattal, prózai és táncszínházban is (Rosalie elmegy meghalni – Stúdió K, A párnaember – Radnóti Színház, A halottember – Ördögkatlan–Szkéné–Nézőművészeti Kft.; Kokoschka babája, Lautrec táncolni fog – Gergye Krisztián Társulata). A Budapest Bábszínházban gyerek- és ifjúsági előadások tervezői feladatai várnak rá (Holle anyó, A képzelt beteg), a határon innen és túl is sokszoros fesztiválgyőztes A Hétfejű Tündér című előadás színészeként pedig októberben Kínába utazik. Nagy izgalommal várja a szeptember végi Színikritikusok Díja-átadót, hiszen Az időnk rövid története kapcsán három kategóriában is jelölték.

Felnőtt bábelőadás öregekről fiataloknak

Kapcsolódó

Felnőtt bábelőadás öregekről fiataloknak

Az időnk rövid története címmel látható produkciót február 12-én mutatják be a Trafóban.

Láthatóan odafigyel rá a szakma, ám soha nem a szakmának akar megfelelni.

Magamnak emelem a tétet, ezért kockáztatok

– szögezi le az ebből a belső indíttatásból októberi bemutatója, a Gengszter nagyi próbái közben a Budapest Bábszínházban. – Ez a munka több okból is izgalmas vállalkozás. Egy olyan korosztályt, a 10-14 éveseket igyekszünk közvetlenül megszólítani, amelyet nem könnyű a 3D mozik és a videojátékok elől elrángatni, színházba csábítani, ráadásul egy olyan témával, a nagyszülőkkel, az idős emberekkel való kapcsolat boncolgatásával, ami szintén nem tipikus a magyarországi színházakban. Szakmai értelemben szintén kihívások elé állít. Színészkollégáimat igyekszem olyan feladatok elé állítani, amelyekkel az ő korlátaikat feszegethetem akár azzal, hogy a prózai színészi megfogalmazás felől egy mozgásra építő minőség felé terelem, akár azzal, hogy az előadásban a bábos feladatok mellett komoly zenészi feladatot ellátó hangszeres muzsikusként is közreműködnek. Minden munkámban a mozgató és a báb viszonya érdekel, ennek a rendszernek az előadáson belüli koherens felépítése vagy akár lebontása például egy színház a színházban típusú jelenettel, vagy azzal, hogy egy felépített rendszerbe behozok egy más típusú bábos világot, és ezeknek a világoknak az átjárását valóban indokoltan és érthetően mutassam meg.”

Hoffer Károly a Fehérlófia című előadásban

Hoffer Károly a Fehérlófia című előadásban (Fotó/Forrás: Éder Vera)

Kísérletező-játékos kedvét alkalmazott tervezőként sem felejtheti el, ám ebben a helyzetben elsősorban a rendezői koncepcióhoz képest, azzal szervesülve kell érvényes megoldásokat kínálni. „Egy ilyen munkában többirányú a kommunikáció: nekem a rendező és a színészek között kell állni, és mindkét igényt nagyon pontosan megérteni és kielégíteni” – magyarázza. Ha épp színészi feladatot teljesít, úgy fogalmaz, felvehet egy bukósisakot, ami egyrészt megvédi, másrészt pedig lehetővé teszi, hogy az előadáson belül csak a saját szerepére koncentráljon.

Hoffer Károly szerint a FHB Bank jóvoltából jelentős anyagi elismeréssel járó díj olyan biztonságot tud adni egy, a pályája elején álló fiatalnak, ami lehetőséget teremt a nyugodt életindításra. Ez a stabilitás pedig különösen fontos, mert bár a díjak fontos állomások a pályán, életében a legnagyobb változást és a folyamatos helytállásra késztetést Hoffer Benedek megszületése jelentette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!