Színház

Magyar és nemzetközi tiltakozás, döntéséhez ragaszkodó Tarlós

2011.11.11. 12:14
Ajánlom
Az Új Színház igazgatói kinevezése kapcsán volt tüntetés, a nemzetközi szakmai és egyéb művészeti szervezetek továbbra is tiltakoznak, hallatják hangjukat a szakmai bizottság tagjai. A kultúráért felelős államtitkár és a főpolgármester eközben időt kér arra, hogy az igazgatóvá kinevezett Dörner György, illetve intendánsa, Csurka István bebizonyíthassák szakmai rátermettségüket.

Az október 22-ére szervezett, Dörner György Új Színház élére való kinevezése ellen tiltakozó tüntetést követően számos külföldi sajtóorgánum és szakmai szervezet fejezte ki nem tetszését a főpolgármester döntésével kapcsolatban. A svájci Neue Zürcher Zeitung belföldi kiadása tudósítást közölt A színház mint fegyver Magyarországon címmel, amiben a tekintélyes napilap tudósítója, Charles E. Ritterband felidézte, hogy több száz értelmiségi írta alá a Magyar Színházi Társaság tiltakozó levelét, amelyben szégyennek nevezik, hogy a kinevezésekkel "Magyarország első neonáci színháza" jön létre a teátrumban, közpénzekből. A tudósító szerint nem nélkülözi az iróniát, hogy az Új Színház éppen az egykori zsidónegyed szélén áll. "Csurka István ugyanis nyíltan képviselt antiszemitizmusával messze Magyarország határain túl is kétes ismertségre tett szert" - írta.  "Jól értesült budapesti források szerint Tarlós István vitatott döntését, amelynek mindennemű indoklását megtagadta, Orbán közvetlen utasítására hozta meg. A miniszterelnök ugyanis arra törekszik, hogy kihúzza a talajt a szélsőjobboldali ellenzéki párt, a Jobbik lába alól" - írta a NZZ. 

A német konzervatív napilapban, a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Joseph Croitoru a budapesti politikai, illetve kulturális helyzet "kiéleződéséről" írt. A szerző szerint a magyarországi jobbratolódás a hazai színházi életre sem maradt következmények nélkül. Az újság ennek kapcsán beszámolt Dörner Györgynek az Új Színház élére történt kinevezéséről, utalva arra, hogy Dörner a "jobboldali radikális és antiszemita" Csurka Istvánt vette maga mellé művészeti vezetőnek. Az újságíró ezt követően részletesen ismertette Csurka életútját, majd hosszan azt a cikket, amelyet Ferenczi Krisztina írt a Népszabadságban a "vitatott kinevezésekről". Kiemelte a cikkírónak azt az állítását, amely szerint "tisztán politikai kinevezésről" van szó, és azzal a Fidesz általános vélekedés szerint az immár "alig megfékezhető" jobboldali radikális Jobbikkal akarja javítani megromlott kapcsolatait.

A tüntetést követően nyilatkozatban szólította fel Budapest főpolgármesterét a Német Színművészeti Akadémia az Új Színházzal kapcsolatos döntés visszavonására. A darmstadti székhelyű akadémia honlapján közzétett állásfoglalás felhívja a német kormányt: "ne engedje, hogy Magyarország tovább távolodjon az Európai Unió alapvető elveitől". Az akadémia "a háború utáni, európai történelemben egyedülálló és eddig elképzelhetetlen eseménynek" nevezte, hogy Tarlós István döntése nyomán "a bevallottan antiszemita és szélsőjobboldali" Csurka István és "elvbarátja, a szélsőjobboldali" Dörner György kerül az Új Színház élére.

A budapesti tüntetésről és az Új Színház ügyéről közölt blogjegyzetet a The Economist. A tekintélyes brit gazdasági-politikai folyóirat kelet-közép-európai blogjának - Eastern Approaches - "Nem tetszik nekik a rendszer" című írása kitér az Új Színház igazgatói kinevezésének ügyére is, azt írva: az ugyancsak vasárnap tartott Jobbik-tüntetés kis mérete nem tükrözi a szélsőjobb befolyásának növekedését a kultúrában és a politikában egyaránt. Dörner György kinevezésével sokak szerint a Fidesz a szélsőjobb szavazóinak tett gesztust, jelezve, hogy az ő érdekeiket is szem előtt tartja. Magyarországnak csillogó kulturális öröksége van, ám Dörner György kinevezése nem sokat használt ennek a képnek - áll a The Economist blogjában.

Antiszemita gulyás címmel kommentárban foglalkozott az Új Színház élére történt kinevezésekkel a Die Welt. Paul Jandl, a német konzervatív napilap írásának szerzője beszámolt a "kultúrpolitikai döntés" elleni tüntetésekről, hangoztatva, hogy Csurka István intendánsi, illetve Dörner György igazgatói kinevezése az illetékes testületek megkerülésével, "állítólag egészen felülről érkezett megbízás" alapján történt. Csurkával kapcsolatban feltűnőnek nevezte, hogy az elmúlt években mindenekelőtt a radikális jobboldali MIÉP vezetőjeként és a Magyar Fórum "antiszemita, uszító" lap kiadójaként volt ismert. Idézte "a szélsőjobboldali körökben ugyancsak jól ismert" Dörner Györgyöt, aki szerint a színháznak a jövőben "az elfajzott, betegesen liberális hegemónia" elleni erőddé kell válnia. A cikkíró a kinevezések kapcsán a többi között azt hangoztatta, hogy a Fidesz fokozatosan - ugyanazon minta alapján - alakítja át az ország kulturális térképét, harmadrangú, Fidesz-hű művészeket helyezve fontos pozíciókba.

3AB81E80-DA66-4F47-89BF-061C34574A94

Erdő - Takács Katalin (Új Színház - fotó: SzoFi)

A szinhaz.hu értesülései szerint komoly aggodalmának adott hangot Dörner György és Csurka István színházi kinevezésével kapcsolatban a Zsidó Világkongresszus (WJC), amely levélben kérte Orbán Viktort, hogy lépjen közbe és tegye semmissé a kinevezéseket az Új Színház élén. "A Zsidó Világkongresszust mélységes aggodalommal tölti el, hogy Tarlós polgármester annak a két embernek a kinevezése mellett döntött, akiknek fő célja a szélsőséges ideológiák terjesztése lehet az Új Színházon keresztül" - olvasható a jutott levélben. A levelet Ronald S. Lauder, a WJC elnöke, az USA volt bécsi nagykövete írta alá.
"Mindennek, más politikailag motivált döntésekkel és közelmúltbeli fejleményekkel együtt, az a kockázata, hogy negatívan befolyásolják a zsidók magyarországi jólétét közép- és hosszú távon" - teszi hozzá a levél, amelyben a WJC arra kéri Orbánt, hogy lépjen közbe az Új Színház ügyében és tegye semmissé Dörner és Csurka kinevezését. "Nyilvánosan erősítse meg, hogy az antiszemita, rasszista és fasiszta ideológiáknak nincs legitim helye egy 21-ik századi európai demokráciában" - írta a szövetség.Már csak kevesebb, mint kilencven nap van hátra, és Budapesten megnyitja a kapuit "az első közpénzből finanszírozott neonáci színház", kezdi budapesti élménybeszámolóját a hamburgi liberális hetilap tudósítója. A Die Zeit szerint az Új Színház épülete - és „a félig rendbe hozott, félig omladozó" környék - jól szimbolizálja Budapest történetét. Kezdetben revüszínház, majd 1949-tól az úttörőké lett az épület, 1979-től gyerekszínházként működött tovább, majd 1992-től komoly, bel- és külföldi darabokat tűztek műsorra. 2012-től pedig a Dörner-Csurka-páros veszi át a teátrumot Tarlós kinevezése révén. (A lap azonban tévesen azt állítja: Tarlós a Fidesz tagja.) A német lap Dörnerről annyit ír, hogy "B-kategóriás színész", aki Eddy Murphy vagy Bruce Willis hangjaként ismert csak - ám rendszeres résztvevője Jobbik-rendezvényeknek. Csurkát pedig "a nacionalista magyarság doyenjeként" jellemzi. A lap szerint a Fidesz a kinevezéssel kegyet gyakorol a MIÉP-nek, amelynek "zsidóellenes szavazóira" Orbán egyre jobban számít, ugyanis a Zeit szerint sok fideszes választja inkább a Jobbikot. (A lap azonban a MIÉP és a Jobbik közötti különbségeket nem részletezi, inkább összemossa.) A lap szerint érthető, ha Christoph von Dohnányi - akinek édesapját, Hans von Dohnányit a nácik végezték ki - nem kívánt Budapesten fellépni. A Zeit szerint azonban "aggasztó" a budapesti Operaház reakciója, miszerint - a megértés helyett - pert fontolgatnak a karmester ellen.

Nyílt levélben fordult az európai intézményekhez és az osztrák európai parlamenti képviselőkhöz az Új Színház új vezetőinek kinevezése elleni tiltakozásként egy osztrák újságírónő másokkal közösen. A kezdeményező, Susanne Scholl szerdán arról tájékoztatta az osztrák hírügynökséget, hogy az internetes petíciót aznapig mintegy ezren támogatták. Othmar Karas, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője válaszlevelében elhatárolódott a petíció szóhasználatától. Az október 17-i keltezésű nyílt levél "szörnyű és riasztó jelnek" nevezte Dörner György és Csurka István kinevezését a budapesti Új Színház élére. A kezdeményezők úgy látják, a Fidesz választási győzelme óta Magyarország "feltartóztathatatlanul a fasizmus irányába halad, és az EU nem tesz semmit". Eddigi igazgatója tizenhárom éven át kiválóan vezette az intézményt - írják többek között a levélben. Dörner György pályázatáról úgy vélekednek, azt "olyan mértékben befolyásolta a nemzetiszocialista ideológia, hogy az embernek az az érzése, mintha az 1930-as évekből való dokumentumot tartana a kezében". A kezdeményező, Susanne Scholl José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság és Herman van Rompuyt, az Európai Tanács vezetőjét arra szólította fel, hogy határozottan emeljék fel szavukat "az emberek megvetése és gyűlölet jellemezte, a kisebbségekre nézve fenyegetést jelentő politikai fejlemények" ellen. Az osztrák európai parlamenti képviselők közül az osztrák Zöldek részéről Ulrike Lunacek közölte, hogy osztja Scholl és kolléganői aggodalmait. Othmar Karas, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) delegációvezetője válaszlevelében viszont elhatárolódott a petíció szóhasználatától - írta az osztrák hírügynökség. "Nagyon óvatosan bánnék a 'fasizmus' kifejezéssel" - írta Karas. Az Orbán-kormány demokratikus választásokon szerzett kétharmados többséget, "amit itt nem kellene vádként felhozni". Ettől függetlenül az EU egyetlen országban sem néz félre - tette hozzá a képviselő az APA szerint.

A nemzetközi tiltakozásokkal és felszólításokkal párhuzamosan a tüntetést követően a magyarországi sajtóban is újabb és újabb nyilatkozatok láttak napvilágot az Új Színház-ügy szereplőitől. Csurka István a Magyar Fórumban Ascher Café címmel megjelent dolgozatában, melyben hosszasan reflektál a korábban őt ért támadásokra, eseményekre, így ír: "Az Ascher Café Dörnert és engem nácinak nevez, mert kaptunk egy lehetőséget, hogy kilépjünk a liberális konszenzusból és elkezdjük megszervezni a magyar nemzeti megújulás és összetartozás közösségét. Egy icipici helyen, egy színházban. Leszólják a pályázatunkat, mert ezekhez hasonló gondolatok vannak benne megfogalmazva, nem pedig a liberális konszenzusba illő pedáns igazodás. Igazodás önökhöz, akik minden tiltakozásuk ellenére letűnnek a színről? Igen, az önök liberalizmusa ma kirekesztő rendszert képvisel, méghozzá kétségbeesetten. Önök talán jobban tudják, hogy az idejük lejárt, mint mi."

Az Ascher Caféra reagálva Tarlós István főpolgármester felhívta Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól. Tarlós István úgy fogalmazott, ilyen jellegű nyilatkozataival Csurka István "veszélyezteti az Új Színház elképzelt, megvalósítandó programját és Dörner György igazgatói kinevezését".  Sajtóhírek szerint több író - Závada Pál és Szakonyi Károly - jelezte, nem szeretné, ha a színház az ő darabjaikat játszaná. Ugyanígy vélekedtek Sütő András és Sarkadi Imre örökösei is. A főpolgármester a Hír TV Rájátszás című műsorában Dörner György intendánsáról, Csurka Istvánról azt mondta, hogy ha nem politikusként, hanem drámaíróként gondolunk rá, akkor kijelenthető, hogy "korunk egyik legnagyobb drámaírója".

Az Új Színház élére kinevezett színész az m1, A Lényeg című műsorában a műsorvezető kérdésére, miszerint soknak tartja-e a tízezres tiltakozást kinevezése ellen, Dörner úgy válaszolt, nem tudja, hogy ez kevés-e, vagy sok, ő mindenesetre csak megerősítéseket és támogatásokat kap telefonon. Az újonnan kinevezett színházigazgató azt mondta, egészen biztos abban, hogy tízezer fölötti azoknak a száma, akik ugyanúgy gondolkoznak, mint ő, a kinevezéstől nem kíván visszalépni, új feladatára pedig gőzerővel készül.

Az Új Színház előtti tüntetés után egy héttel a szinhaz.hu többek közt a Kulturális Ellenállás nevű Facebook-csoport szervezésében tiltakozásáról számol be, melyre a Hősök terén került sor. A megjelentek (futballszimbólumot kölcsönvéve) sárga lapot mutattak fel Budapest vezetésének, amely a demokráciával alapvetően ellentétes módon vette semmibe a szakmai zsűri véleményét az Új Színház igazgatóválasztásán. A tiltakozás nemcsak a Facebookon, hanem az aznemlehet.net-en is folytatódik. A kampányhoz csatlakozott Kováts Kriszta színész-rendező, aki szerint mindenkinek alá kellene írnia a petíciót, ami "nemzeti minimumot fogalmaz meg". A bloggerek sem hagyják annyiba Dörnerék kinevezését, a varanus.blog.hu például a Fotelnácik háborúja címmel írt: "Csurkára színházat továbbra sem bíznék, de legfrissebb dolgozatai alapján méltán nevezhetjük a magyar abszurd humor nagyágyújának. A rettegéselméletek nagymestere csuklóból kiráz magából egy Függetlenség napjába oltott Waczak szállót, ahol a támadó ufóktól a félnótás londinerig mindenki zsidó. De itt van ő, meg ügye Dörner és még néhány felvilágosult, akik a Mindent Jobban Tudás Egyetemén végeztek summa cum laude, és bizony egy tömegtüntetés résztvevői közül is felismerik az "idegen erőket", magyarul a zsidókat."

Mindeközben nemcsak Dörner ellen, hanem a kinevezés mellett állók is aláírásgyűjtést szerveztek a peticio.com-on, melyhez közel 2300-an - míg az aznemlehet.net-en, a kinevezést ellenzők több mint 9000-en - csatlakoztak ezidáig.

47060AB9-1108-4175-8217-877986C98937

Erdő - Hirtling István (Új Színház - fotó: SzoFi)

Tarlós István a 168 órában adott egyik interjújában kifejtette: "Ez a kérdés csak szánalmas próbálkozás. Jó arra is, hogy Orbán Viktort és Kövér Lászlót próbálja lejáratni, meg arra, hogy rám is rossz fényt vessen. Őket elfogadhatatlan autoriter magatartás gyanújába próbálja keverni, engem pedig bábnak láttat, holott az elmúlt egy év ennek az ellenkezőjéről tanúskodott. Ezt a játékot felejtsük el." Arról is beszámol, hogy ugyan alapvetően nem tetszett neki Dörner pályázata, és Csurka István nyilatkozatában súlyos mondatokat lát, melyeket ő nem így fogalmazott volna, mégis furcsállja a nagy ellenállást és rossz megoldásnak találja, hogy „a jajongók külföldre szaladgálnak panaszkodni a hazájukra". Arra a felvetésre pedig, hogy nem kellene-e a döntését visszavonnia, a következőket felelte. "Erről ne is álmodjon senki. Különösen, hogy ilyen mérhetetlenül erőszakos pressziónak, már-már zsarolásnak vagyok kitéve. Nem vagyok olyan ember, aki attól, hogy egy csoport egyre hangosabban kiabál, a gatyájába csinál, és visszavonja a döntését."

Hétfőn délelőtt a parlamentben a Kulturális és Sajtóbizottság Ellenőrző albizottságának tárgyalására került sor, melyen az LMP kezdeményezésére "Az előadó-művészeti törvény végrehajtásának tanulságai az Új Színház igazgatói pályázata kapcsán" című napirendi pont megvitatását javasolták. Az LMP meghívta az Új Színház ügyének legfőbb érintettjeit is, az Országgyűlés kulturális bizottságának ellenőrző albizottsága azonban határozatképtelen volt, mivel a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem tudta érdemben megtárgyalni az Új Színház igazgatói kinevezésének ügyét. A meghívottak közül mások mellett Tarlós István főpolgármester és Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára sem ment el az ülésre egyéb elfoglaltsága miatt. A kormánypárti képviselők mellett hiányoztak az Új Színház leendő vezetői is; Dörner György kinevezett igazgató és Pozsgai Zsolt majdani főrendező levélben jelezte, hogy nem tud ott lenni. Karácsony Gergely (LMP), az albizottság elnöke javaslatára a megjelent képviselők és számos érdeklődő és meghívott részvételével beszélgetés kezdődött. Karácsony szerint az albizottság feladata a kulturális bizottság témakörébe tartozó jogszabályok végrehajtása lenne, ám az előadó-művészeti törvény végrehajtásának vizsgálatát így nem tudják lefolytatni. "Egy olyan színdarabot játszunk, ahol van közönség, csak éppen a főszereplők nincsenek itt" - fogalmazott. L. Simon László, a kulturális bizottság fideszes elnöke előzőleg levélben jelezte: nem asszisztálnak ahhoz, hogy ellenzéki képviselők albizottsági ülést saját politikai céljaik szolgálatába állítsák.

Szőcs Géza kulturális államtitkár a Magyar Rádió 180 perc című adásában kiállt Csurka István és Dörner György mellett. Szőcs szerint meg kell nekik adni az esélyt arra, hogy megmutassák a hozzáértésüket. - számolt be a szinhaz.hu szerdán. A kulturális államtitkár az interjúban elmondja, nem kíván a fővárosi döntésekbe beleszólni, és mivel az Új Színház igazgatói kinevezése fővárosi hatáskör, neki semmiféle kompetenciája nincs az ügyben, ezért is nem ment el a kulturális bizottság hétfői meghallgatására. Szőcs Géza úgy nyilatkozott, hogy Csurkának a magyar politikából való száműzéséből „nem kellene annak következnie, hogy a rendszerváltás egyik jelentős szellemi előkészítőjét többé nem engedjük színpadra". Az államtitkár szerint Csurka István száműzése a magyar kultúrából nem volt helyes. Szőcs ugyanakkor leszögezte, hogy „ha az Új Színház, vagy bármely másik színház rasszista, uszító, antiszemita, fajgyűlölő, embertelen tartalmakat üzenő darabok tervével állna elő, annak megálljt kell parancsolni". Úgy véli Dörner Györgynek és Csurka Istvánnak is "meg kell adni azt az esélyt - és meg kellett volna már adnunk hosszú ideje -, hogy a színpadon mutassák meg hozzáértésüket, igazgatóként és dramaturgként is. De ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül az Új Színházban, és feltétlenül most kellett volna megtenni, de ismétlem, ez nem tőlem függ, és nem kívánom vitatni Tarlós István és kollégái kompetenciáit ebben" - fogalmazott az államtitkár. Annyi tehát bizonyos, hogy az ügy messze nem érte még egy a nyugvópontot.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.