Színház

Magyar Teátrum Díj - Új elismerés a színházi háttérszakmák művelőinek

2010.12.14. 17:17
Ajánlom
Magyar Teátrumi Díj néven a színházi háttér- és kiszolgáló szakmák művelői számára alapított elismerést a Magyar Teátrumi Társaság (MTT); az első kitüntetettek december 18-án, illetve 19-én vehetik át díjaikat.

Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója az elismerésről szóló keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Teátrumi Díjat minden esztendőben a háttérszakmák öt hazai és egy határon túli magyar színházban dolgozó képviselője számára ítéli oda az MTT elnöksége és a Magyar Teátrum című havilap  főszerkesztője alkotta zsűri.

A díjat december 19-én gálaest keretében adják át, első alkalommal a Jókai Színházban. Az ünnepséget a Duna Televízió főműsoridőben közvetíti. Az esten a békéscsabai társulat művészein kívül fellép többek között Szomor György, Fésűs Nelly, Göth Péter, Fodor Zsóka, Felkai Eszter és Vasvári Csaba.

A hazai kisebbségi színházak egyik képviselőjének odaítélt Magyar Teátrumi Díjat a kisebbségek napján, december 18-án tartott nemzetiségi színházi gálaest során adják át a budapesti Millenárison.

Vidnyánszky Attila, az MTT és a debreceni Csokonai Színház vezetője arra emlékeztetett, hogy a színházakban mintegy 80 szakma képviselőinek munkájára van szükség, ezek közül mégis csupán 5-6-ra korlátozódik a közönség figyelme. "A Magyar Teátrumi Társaságot is a hiányérzet hozta össze" - idézte fel a szervezet két évvel ezelőtti megalakulását. A zömében vidéki színházakat tömörítő MTT indította el az első és mindeddig egyetlen vidéki színházi lapot, a Magyar Teátrumot, és jelenleg egy elméleti szaklap indításán dolgozik - jegyezte meg.

Mint Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, az MTT fontos ügyeket karol fel bizonyos célok, elvek mentén, így többek között egy "igazságosabb" előadó-művészeti törvényért küzd. A szervezet már el is küldte a törvénymódosítással kapcsolatos szakmai koncepcióját a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Magyar Színházi Társaságnak is, így azt minden érintett megismerheti. A színházi támogatások rendszerének vitatott átalakításával kapcsolatban a rendező közölte, nem bizonyos százalékokkal van problémájuk, hanem azzal, hogy a jelenlegi jogszabályban nincs kimondva: a most fennálló, társulatokra alapozott színházi struktúra érték, ennek támogatása az elsődleges feladat.

Azokra a sajtóhírekre, melyek szerint rövidesen ő válthatja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház főigazgatói székében, Vidnyánszky Attila nem kívánt reagálni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Vizuál

„A komolyzene nem társadalomformáló tényező” – Szilágyi Zsófia és Balogh Máté a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Szilágyi Zsófia, az Egy nap című film rendezője, és Balogh Máté kortárs zeneszerző, a film komponistája ült le egymással beszélgetni az Egy nap című filmről, a hétköznapokról és a művészet társadalomformáló erejéről.
Vizuál

Rekordot dönthet Banksy a képviselőket majomként ábrázoló festménnyel

A híres-hírhedt street artist Devolved Parliament című képét, amelyet a Sotheby’s aukciósházban árvereznek el, 2-2,5 millió dollárra becsülik.
Plusz

Ez a 9 éves autista kisfiú fél a hangos zajoktól, de gyönyörűen énekli a Hallelujah-t

A 9 éves Justin Kiely-May videóját azután kapta fel az internet, hogy tökéletesen tisztán elénekelte Leonard Cohen ‘Hallelujah’ című dalát.
Vizuál

Viselnéd ezeket az ékszereket?

Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezik meg a kortárs ékszereket bemutató programsorozat, az Ékszerek Éjszakája, ahol hazai és külföldi ékszertervezők alkotásaival is találkozhatnak az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!
Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.