Színház

Magyar Teátrum Díj - Új elismerés a színházi háttérszakmák művelőinek

2010.12.14. 17:17
Ajánlom
Magyar Teátrumi Díj néven a színházi háttér- és kiszolgáló szakmák művelői számára alapított elismerést a Magyar Teátrumi Társaság (MTT); az első kitüntetettek december 18-án, illetve 19-én vehetik át díjaikat.

Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója az elismerésről szóló keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Teátrumi Díjat minden esztendőben a háttérszakmák öt hazai és egy határon túli magyar színházban dolgozó képviselője számára ítéli oda az MTT elnöksége és a Magyar Teátrum című havilap  főszerkesztője alkotta zsűri.

A díjat december 19-én gálaest keretében adják át, első alkalommal a Jókai Színházban. Az ünnepséget a Duna Televízió főműsoridőben közvetíti. Az esten a békéscsabai társulat művészein kívül fellép többek között Szomor György, Fésűs Nelly, Göth Péter, Fodor Zsóka, Felkai Eszter és Vasvári Csaba.

A hazai kisebbségi színházak egyik képviselőjének odaítélt Magyar Teátrumi Díjat a kisebbségek napján, december 18-án tartott nemzetiségi színházi gálaest során adják át a budapesti Millenárison.

Vidnyánszky Attila, az MTT és a debreceni Csokonai Színház vezetője arra emlékeztetett, hogy a színházakban mintegy 80 szakma képviselőinek munkájára van szükség, ezek közül mégis csupán 5-6-ra korlátozódik a közönség figyelme. "A Magyar Teátrumi Társaságot is a hiányérzet hozta össze" - idézte fel a szervezet két évvel ezelőtti megalakulását. A zömében vidéki színházakat tömörítő MTT indította el az első és mindeddig egyetlen vidéki színházi lapot, a Magyar Teátrumot, és jelenleg egy elméleti szaklap indításán dolgozik - jegyezte meg.

Mint Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, az MTT fontos ügyeket karol fel bizonyos célok, elvek mentén, így többek között egy "igazságosabb" előadó-művészeti törvényért küzd. A szervezet már el is küldte a törvénymódosítással kapcsolatos szakmai koncepcióját a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Magyar Színházi Társaságnak is, így azt minden érintett megismerheti. A színházi támogatások rendszerének vitatott átalakításával kapcsolatban a rendező közölte, nem bizonyos százalékokkal van problémájuk, hanem azzal, hogy a jelenlegi jogszabályban nincs kimondva: a most fennálló, társulatokra alapozott színházi struktúra érték, ennek támogatása az elsődleges feladat.

Azokra a sajtóhírekre, melyek szerint rövidesen ő válthatja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház főigazgatói székében, Vidnyánszky Attila nem kívánt reagálni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Ne próbáljuk eldönteni, hogy a saját határaink a gyerek határai is

Így foglalta össze a beszélgetést vezető Veiszer Alinda a gyerek- és ifjúsági színházról szóló Jó kérdés legfontosabb tanulságát. A konklúziót Hoffer Károly bábszínész, bábrendező, látványtervező, Pogány Judit színművész és Vidovszky György rendező segítették levonni a moderátornak, a hallgatóknak, és most a Fidelio olvasóinak is.
Színház interjú

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Színház hír

Pogány Judit a Kritikus Céh életműdíjasa

Az életműdíjat Pogány Judit szeptember 22-én, a Színikritikusok díjának átadó gáláján veszi majd át a Katona József Színházban.
Színház kisvárda

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.
Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.