Színház

Magyar Teátrum Díj - Új elismerés a színházi háttérszakmák művelőinek

2010.12.14. 17:17
Ajánlom
Magyar Teátrumi Díj néven a színházi háttér- és kiszolgáló szakmák művelői számára alapított elismerést a Magyar Teátrumi Társaság (MTT); az első kitüntetettek december 18-án, illetve 19-én vehetik át díjaikat.

Fekete Péter, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója az elismerésről szóló keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a Magyar Teátrumi Díjat minden esztendőben a háttérszakmák öt hazai és egy határon túli magyar színházban dolgozó képviselője számára ítéli oda az MTT elnöksége és a Magyar Teátrum című havilap  főszerkesztője alkotta zsűri.

A díjat december 19-én gálaest keretében adják át, első alkalommal a Jókai Színházban. Az ünnepséget a Duna Televízió főműsoridőben közvetíti. Az esten a békéscsabai társulat művészein kívül fellép többek között Szomor György, Fésűs Nelly, Göth Péter, Fodor Zsóka, Felkai Eszter és Vasvári Csaba.

A hazai kisebbségi színházak egyik képviselőjének odaítélt Magyar Teátrumi Díjat a kisebbségek napján, december 18-án tartott nemzetiségi színházi gálaest során adják át a budapesti Millenárison.

Vidnyánszky Attila, az MTT és a debreceni Csokonai Színház vezetője arra emlékeztetett, hogy a színházakban mintegy 80 szakma képviselőinek munkájára van szükség, ezek közül mégis csupán 5-6-ra korlátozódik a közönség figyelme. "A Magyar Teátrumi Társaságot is a hiányérzet hozta össze" - idézte fel a szervezet két évvel ezelőtti megalakulását. A zömében vidéki színházakat tömörítő MTT indította el az első és mindeddig egyetlen vidéki színházi lapot, a Magyar Teátrumot, és jelenleg egy elméleti szaklap indításán dolgozik - jegyezte meg.

Mint Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, az MTT fontos ügyeket karol fel bizonyos célok, elvek mentén, így többek között egy "igazságosabb" előadó-művészeti törvényért küzd. A szervezet már el is küldte a törvénymódosítással kapcsolatos szakmai koncepcióját a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Magyar Színházi Társaságnak is, így azt minden érintett megismerheti. A színházi támogatások rendszerének vitatott átalakításával kapcsolatban a rendező közölte, nem bizonyos százalékokkal van problémájuk, hanem azzal, hogy a jelenlegi jogszabályban nincs kimondva: a most fennálló, társulatokra alapozott színházi struktúra érték, ennek támogatása az elsődleges feladat.

Azokra a sajtóhírekre, melyek szerint rövidesen ő válthatja Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház főigazgatói székében, Vidnyánszky Attila nem kívánt reagálni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.