Színház

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

2022.12.01. 10:10
Ajánlom
Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Brasch Bence műve kortárs komédia, ami a színház és a tehetségkutató tévéműsorok világában játszódik. Üdítően friss, benne valódi színpadi karakterekkel, mai figurákkal. A produkció hangsúlyosan foglalkozik azzal a nagyon fontos kérdéssel, hogy vajon feláldozhatók-e a gondolatok a szórakoztatás oltárán. Emellett érvényesen

érint olyan aktuális témákat, mint a fiatal felnőttek útkeresési dilemmái, vagy a #metoo mozgalom,

eközben pedig csavaros „színház a színházban”-dramaturgiával formailag is érdekes kortárs komédiát láthatunk. Brasch Bence szövege talán nem is lehetne jobb helyen, mint egy szórakoztató színházban. 

Szinetár Dóra számára a legfontosabb a történetben, hogy „igazából mind magunk tehetünk a sorsunk alakulásáról, mi teremtjük a világunkat, amiben aztán érezzük magunkat valahogy. Egy ilyen történetben mindenkinek megvan a saját felelőssége. Mind hibázunk. A különbség csak az, hogy

ha valaki alapjában véve tisztességes ember, azt nézőként könnyebb felmenteni a felelőssége alól.

Meg persze, hogy nem jó embereknek nem jó a közelébe kerülni. Nem egy ördöglakat, de mégiscsak jó újra meg újra belegondolni, és újabb és újabb szemszögből ránézni. De az alapvető igazságok, bárhonnan nézzük, működnek” – vélekedett a színésznő.

Minden nézőt érdekel, mi folyik a színfalak mögött. Hogy készül egy előadás? Milyen munka kell ahhoz, hogy jóízűen nevessenek, vagy együttérzően sírjanak a nézők? Ki az ember a szerep mögött? Ki vagyok én? Ki vagy te? Kell tudnunk a választ? Nekem az a szerelem, ami a másiknak? Fontos tudnom, mit gondolnak rólam mások? Ha viszont nem fontos, akkor hogy tartom tiszteletben a határokat?  Az alkotók ezekre a kérdésekre keresik a választ egy olyan előadásban, amelyben a harmonikus dallamoktól a nyers recitativo duettekig lendületes, titkos színházi jelenetek építenek hidat a nézőkhöz. És ha a néző elég bátor, talán

átélheti a színházcsinálás boldog és szorongató pillanatait is.

Bokor Bonifác (Kovács Máté), a harminchoz közeledő író élete főművét megosztja azzal a színházigazgatóval, akivel pár hónapja ismét hajlandó szóba állni. A mű azonban nem éri el a kívánt hatást, hiszen Molnár igazgató úr egy könnyed, szórakoztató musicalt vár tőle. „Bokor Bonifác egy nálam valamivel idősebb karakter, a szorongásai ismerősek, míg a kiégése egyáltalán nem. Elsőre azt gondoltam, hogy túl fiatal vagyok a szerephez. Végül arra jutottam, hogy

ha megértem a karakter sebeinek és szorongásainak forrását, akkor nem számít, hogy mennyi év van közöttünk,

mert ezek a problémák évekkel korábban is foglalkoztatták őt, és valószínűleg évekkel később is foglalkoztatják, meghatározzák a döntéseit és viselkedését” – nyilatkozta a darab kapcsán Kovács Máté.

Bővebb információ és jegyvásárlás ide kattintva.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Jelenet a Bálna című előadásból (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium)

Bálna – Brasch Bence komédiája lesz az Átrium idei első bemutatója

Kapcsolódó

Bálna – Brasch Bence komédiája lesz az Átrium idei első bemutatója

Az idén novemberben tízéves fennállását ünneplő Átrium szeptember 17-én tartja őszi évadának első premierjét. Brasch Bence Bálna című darabját mutatja be a teátrum a szerző rendezésében, Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán szereplésével.

Hannibál tanár úr – Decemberben új előadás az Átriumban

Hannibál tanár úr – Decemberben új előadás az Átriumban

Az Átrium decemberben mutatja be a Hannibál tanár úr színpadi átdolgozását, amelynek letűnt korszakot idéző története megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban. Az előadást Mucsi Zoltán főszereplésével, Vidovszky György rendezésében láthatja a közönség.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.
Színház ajánló

Balázs Zoltán Frankensteint rendez Nyíregyházán

Az elsősorban a független Maladype Színház vezetőjeként ismert alkotó e munkájában a józan ész lehetőségeit kutatja egy degeneratív világ és egy tébolyult evolúciós kísérlet közepette. Az előadást március 11-én mutatják be a Móricz Zsigmond Színházban.