Színház

Májusban ismét kirakatba költözik a kortárs művészet

2022.04.20. 13:50
Ajánlom
A tavalyi év sikere után május 13. és 15. között ismét megrendezik a kirakART kortárs előadóművészeti fesztivált, amely a főváros elhagyott kirakataiba, valamint kávézók és színházak üvegablakaiba költözteti közel 50 kortárs alkotó performanszait.

A kirakART-ot a szükség hozta létre 2021-ben: a pandémia miatt nehéz helyzetbe kerülő színházi alkotók összefogtak, és alternatív módot találtak a közönséggel való kapcsolattartásra. Az utcára vitték a „vitrinbe zárt” művészetet, amely idén két napra újra visszatér.

A minifesztivál központi tematikája a fény, amely lehet természetes és mesterséges, nappali és éjszakai, hideg és meleg, sarki és alagút végi, de jelzőkkel is illethetjük: komoly, vicces, vidám vagy éppen szomorú; táncos, zenés, színház(i)as, sokszereplős vagy installációs.

A kirakART programjai műfaji sokszínűségről árulkodnak: lesznek minikoncertek, performanszok, installációk, tánc és fizikai színházi előadások, de az érdeklődők találkozhatnak kiállításokkal, homokanimációval, árnyjátékkal, zenés színházzal, próbajelenetekkel, mozgóképekkel és koreografikus etűdökkel is. Emellett a legkisebbeket is érdekes programok várják.

A kezdeményezéshez idén is számos színház csatlakozott: 14 teátrum – a Trafó, a Jurányi Ház, a Gólem Színház, a Három Holló, a MU Színház, a Bethlen Téri Színház, a Szkéné Színház, a 6SZÍN, az RS9 Színház, az Átrium, a Budavári Kulturális NKft, az Erzsébetligeti Színház, a Kettőspont Színház és a Stúdió K Színház – képviselteti magát minifesztiválon.

A kirakART programjai az alábbi oldalon olvashatók, aki pedig szervezett sétákon szeretné végigjárni a kirakatokat, regisztráció után megteheti.

Fejléckép: előadás a 2021-es kirakART-on (forrás: kirakART)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.