Színház

Makrancos hárpia

2012.02.07. 14:32
Ajánlom
Február 16-án a Thália Színházban mutatja be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Makrancos Kata, avagy a hárpia megzabolása című darabot. Ebben az előadásban Shakespeare a 21. századi párkapcsolati problémákra nyújt megoldást a modern rendezés és nyelvezet erejével. Sorin Militaru a darab rendezője az egyik legtöbbet foglalkoztatott alkotó.

A makrancos hölgy avagy A hárpia megzabolázása című előadást eddig kevesen láthatták. Méltatlanul kevesen, s ennek fő oka az, hogy a 2010/2011-es évad végén mutatta be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Pedig Sorin Militaru rendezése fontos szezont zárt le. Bár az elmúlt évadot még az előző művészeti vezető, Kövesdy István állította össze, az a magyar és román tagozatú színház új igazgatójának, a pozíciót a nyár elején elnyerő, komoly tervekkel és megújulási szándékkal rendelkező Gáspárik Attilának jó ugródeszkaként szolgál. A Két lengyelül beszélő szegény román stúdió-előadásában, illetve a 2011. februári premierben, a többszörös fesztiválmeghívott és -díjazott Platonovban jórészt a társulat fiataljai kaptak szerepet, a Csehov-drámához hasonlóan a nagyszínpadon előadott Shakespeare-darabban azonban a színház fiatal, közép- és idősebb generációja dolgozott együtt.

A makrancos hölgy avagy A hárpia megzabolázása címéből is érzékelhetően Nádasdy Ádám szövegét használja, ezt a klasszicizálást és minden fölösleges emelkedettséget mellőző, a mai köznapi használathoz közel álló szöveget, amelynek nyelvi humorából az előadás sikerrel merít. A produkció további erényét jelentik Alina Herescu Shakespeare korát is megidéző, forma- és színgazdagságukban azonban szellemesen maivá tett jelmezei, továbbá az általa tervezett díszlet, ami - hangozzék bármennyire furcsán - tiszta ürességével ad teret a fénynek és az árnyékoknak, a Florin Fieroiu koreografálta, nem tánc- vagy fizikai színházi, ugyanakkor absztraktságot sem nélkülöző mozgásnak, valamint a színészi játéknak.

Annyiban "hagyományos" az előadás, hogy nem erősíti fel a női emancipáció kérdését - bár a darabzáró Kata-monológ itt is elhangzik, hogy tanácsot adjon nézőtéri nőtársainak, hogyan viselkedjen a párkapcsolatban a férfival szemben -, a látványkeretek azonban, amelyek közt ezt teszik, mindenképpen túlmutatnak a - különösen Marosvásárhelyen megszokott - tradícióktól és konvencióktól. A férfi-nő, alá-fölé rendeltség, kapcsolati egyenrangúság, hatalom problematikáját  tágítva egy jóval általánosabb kérdéskör, a tolerancia kerül középpontba. S a megértéshez, magunk és mások elfogadásához a humor nélkülözhetetlen, a társulat mer komédiázni, s ezt mindvégig ízléssel és koncentrált energiákkal teszik. Nem pécéznek ki senkit, nem bántanak, nem gúnyolódnak, inkább szellemesen és frissen, a nézői fantáziát szabadjára eresztve, szemet-szívet gyönyörködtetve, a karneváli forgatagok dinamizmusával szabadítanak fel a kötöttségek és korlát(oltság)ok alól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.