Színház

Már a dilettánsokat is üldözik

2011.05.11. 09:00
Ajánlom
... lágyan ringató, jófajta unalom lengi be a színt, ostyába csomagolt szplín. Még azt a vérbajos nemi aktust is, amelyben a fölhorgadó férfiasságú Pécuchet veszíti el régóta őrzött szüzességét.

"A torony mellett egy páva kaszál..."

(Gustave Flaubert, Forgách András: Dilettánsok)

A mélységes mély emberi tartalom, amely ott lappang Ascher Tamás előadásaiban, megejtő szépséggel búvik meg ebben is. A dilettánsokat nem szeretjük, kivéve ha már őket is üldözik. Mert a dilettáns is ember. És így vagy úgy, de mindannyian dilettánsok vagyunk. Bouvard és Pécuchet. Két ártalmatlan agglegény - már amennyire emberi lény képes ártalmatlan lenni - a tizenkilencedik század közepén, a kisebbik francia forradalom (1848) előtt és alatt. Kisváros. Plébános, jegyző, orvos, polgármester, fűszeres, asztalos. Még maga a gróf is. Ja. És az adófelügyelő. Mindenki, aki kell. A két volt párizsi kishivatalnok megkísérel beilleszkedni, (felülkerekedni rajtuk?), miközben heroikus igyekezettel próbálják megváltani a világot. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy orbitális ostobaságokkal tömik egymás és a környezetük fejét. (...) Közben szarszagú gyümölcsöt termelnek, és már alapjáraton kicsinyesek, unalmasak és pitik. Lehet rajtuk röhögni.

Úgy általában véve lágyan ringató, jófajta unalom lengi be a színt, ostyába csomagolt szplín. Még azt a vérbajos nemi aktust is, amelyben a fölhorgadó férfiasságú Pécuchet veszíti el régóta őrzött szüzességét. A cselédlányról nem mondhatjuk el ugyanezt. Ő amúgy a napi rutinban észre sem veszi az aktust. A zsigeri idiotizmusból táplálkozó reflektálatlanság e tizenkilencedik századi francia vidék teljes közegét jellemzi. Gustave Flaubert regényét Forgách András dramatizálta a Katona József Színház színpadára. Nehéz nem beleképzelni a mai magyar "idillt".

Akárhogy is, a dilettánsok nem tudnak e masszívan idióta, nihilista közegen fölülkerekedni. Nem elég dilettánsok. Másrészt van bennük valami... hogy is fogalmazzunk.. szerethető. Vagy inkább mondjuk úgy, hogy foszlányokban felfedezhetők bennük az emberi szerethetőség maradványai? Mert a többiekben ilyesmi végképp nincs. Taszító igénytelenségük vidáman győzedelmeskedik a másik kettő hülyeségén. A gróf közösségi tevékenysége részeként fegyelmezetten ünnepli az "ellene zajló" forradalmat, a forradalmárok meg.. Azokról ne is beszéljünk. Szellemileg egyöntetűen visszamaradott csőcselékként skandálják azt, amit ilyenkor a csőcselék skandálni szokott. Az emberi természet mélyről jövő ostobasága itt kérkedő sandasággal párosul. Itt senki nincs senkivel. Viszont mindenki mindenki ellen van. Zsigerből próbálják a másikat lenyomni.

Ha hosszan nézi az ember, már-már oda jut, hogy az élet vagy dögunalmas vagy undorítóan szörnyű. Akkor már inkább az unalom. A szigorú tekintethez, mely a világot ily módon szemléli, mégis egyfajta megbocsátó attitűd párosul. Hát, ez bizony ilyen. Életnek nevezzük és a mienk.. Már ez is valami.

A Katona társulata finomhangolással hozta létre a produkciót. Valóban ugyannak a regénynek a lapjairól keltek életre, itt senkinek semmije nem lóg ki, a kép egységes és plasztikus, a lélektelen létezés véglényeit látjuk, az újőskor parazitáit, akik ráakaszkodnak a másfajtára, akik megtagadnak mindent, amivel, ha csak lelki értelemben is, nem lehet ütni, lőni, vágni, továbbá mindent, ami nem a primér szükségleteiket elégíti ki. Erről szól az összes gesztus. A fitymáló szájtartás, amely Ónodi Eszter szép arcát hivatott elcsúfítani, a szökellő járás, amellyel Fekete Ernő grófja a környezet iránti mély megvetését fejezi ki, a polgármester Nagy Ervin dúsfürtű arcszőrzetének minden rezdülése, a szakácsné Szirtes Ági mély nyomot hagyó, sanda pillantásai, satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Ebből a látószögből nézve ők ketten, Máté Gábor kifinomultan zilált Bouvard-ja és Elek Ferenc együgyű ártatlanságot rejtegető, ravaszdi Pécuchet-je egy hirtelen levitézlett kor túlkoros gyermekei. Pimaszok, lázadók, s hozzá még dilettánsok is. Javíthatatlan idealisták és mindössze csak ketten vannak. Soha nem fogják a világot megváltani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.