Színház

Már a dilettánsokat is üldözik

2011.05.11. 09:00
Ajánlom
... lágyan ringató, jófajta unalom lengi be a színt, ostyába csomagolt szplín. Még azt a vérbajos nemi aktust is, amelyben a fölhorgadó férfiasságú Pécuchet veszíti el régóta őrzött szüzességét.

"A torony mellett egy páva kaszál..."

(Gustave Flaubert, Forgách András: Dilettánsok)

A mélységes mély emberi tartalom, amely ott lappang Ascher Tamás előadásaiban, megejtő szépséggel búvik meg ebben is. A dilettánsokat nem szeretjük, kivéve ha már őket is üldözik. Mert a dilettáns is ember. És így vagy úgy, de mindannyian dilettánsok vagyunk. Bouvard és Pécuchet. Két ártalmatlan agglegény - már amennyire emberi lény képes ártalmatlan lenni - a tizenkilencedik század közepén, a kisebbik francia forradalom (1848) előtt és alatt. Kisváros. Plébános, jegyző, orvos, polgármester, fűszeres, asztalos. Még maga a gróf is. Ja. És az adófelügyelő. Mindenki, aki kell. A két volt párizsi kishivatalnok megkísérel beilleszkedni, (felülkerekedni rajtuk?), miközben heroikus igyekezettel próbálják megváltani a világot. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy orbitális ostobaságokkal tömik egymás és a környezetük fejét. (...) Közben szarszagú gyümölcsöt termelnek, és már alapjáraton kicsinyesek, unalmasak és pitik. Lehet rajtuk röhögni.

Úgy általában véve lágyan ringató, jófajta unalom lengi be a színt, ostyába csomagolt szplín. Még azt a vérbajos nemi aktust is, amelyben a fölhorgadó férfiasságú Pécuchet veszíti el régóta őrzött szüzességét. A cselédlányról nem mondhatjuk el ugyanezt. Ő amúgy a napi rutinban észre sem veszi az aktust. A zsigeri idiotizmusból táplálkozó reflektálatlanság e tizenkilencedik századi francia vidék teljes közegét jellemzi. Gustave Flaubert regényét Forgách András dramatizálta a Katona József Színház színpadára. Nehéz nem beleképzelni a mai magyar "idillt".

Akárhogy is, a dilettánsok nem tudnak e masszívan idióta, nihilista közegen fölülkerekedni. Nem elég dilettánsok. Másrészt van bennük valami... hogy is fogalmazzunk.. szerethető. Vagy inkább mondjuk úgy, hogy foszlányokban felfedezhetők bennük az emberi szerethetőség maradványai? Mert a többiekben ilyesmi végképp nincs. Taszító igénytelenségük vidáman győzedelmeskedik a másik kettő hülyeségén. A gróf közösségi tevékenysége részeként fegyelmezetten ünnepli az "ellene zajló" forradalmat, a forradalmárok meg.. Azokról ne is beszéljünk. Szellemileg egyöntetűen visszamaradott csőcselékként skandálják azt, amit ilyenkor a csőcselék skandálni szokott. Az emberi természet mélyről jövő ostobasága itt kérkedő sandasággal párosul. Itt senki nincs senkivel. Viszont mindenki mindenki ellen van. Zsigerből próbálják a másikat lenyomni.

Ha hosszan nézi az ember, már-már oda jut, hogy az élet vagy dögunalmas vagy undorítóan szörnyű. Akkor már inkább az unalom. A szigorú tekintethez, mely a világot ily módon szemléli, mégis egyfajta megbocsátó attitűd párosul. Hát, ez bizony ilyen. Életnek nevezzük és a mienk.. Már ez is valami.

A Katona társulata finomhangolással hozta létre a produkciót. Valóban ugyannak a regénynek a lapjairól keltek életre, itt senkinek semmije nem lóg ki, a kép egységes és plasztikus, a lélektelen létezés véglényeit látjuk, az újőskor parazitáit, akik ráakaszkodnak a másfajtára, akik megtagadnak mindent, amivel, ha csak lelki értelemben is, nem lehet ütni, lőni, vágni, továbbá mindent, ami nem a primér szükségleteiket elégíti ki. Erről szól az összes gesztus. A fitymáló szájtartás, amely Ónodi Eszter szép arcát hivatott elcsúfítani, a szökellő járás, amellyel Fekete Ernő grófja a környezet iránti mély megvetését fejezi ki, a polgármester Nagy Ervin dúsfürtű arcszőrzetének minden rezdülése, a szakácsné Szirtes Ági mély nyomot hagyó, sanda pillantásai, satöbbi, satöbbi, satöbbi.

Ebből a látószögből nézve ők ketten, Máté Gábor kifinomultan zilált Bouvard-ja és Elek Ferenc együgyű ártatlanságot rejtegető, ravaszdi Pécuchet-je egy hirtelen levitézlett kor túlkoros gyermekei. Pimaszok, lázadók, s hozzá még dilettánsok is. Javíthatatlan idealisták és mindössze csak ketten vannak. Soha nem fogják a világot megváltani.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Péterfy Gergely: A Dunakanyarban van valami grandiózus

A Partitúra harmadik szériájának következő adása, most szombaton, szeptember 19-én 14.30-tól Visegrádon és környékén kalandozik a Duna tévén. A műsorvezetők, Miklósa Erika operaénekes és Batta András zenetudós – többek között – a Péterfy-családnál is vendégségben jártak. Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművésznél, és lányánál, Péterfy Bori színész-énekesnél. Bori testvére, Péterfy Gergely író azonban a nyári forgatás idején épp külföldön volt, így kimaradt a Partitúrából, de a Fidelio.hu most pótolta a beszélgetést.
Könyv

Elkészült a Kertész Imre Intézet új székháza

Befejeződött a Kertész Imre Intézet Benczúr utcai székházának felújítása; az intézmény a névadó Nobel-díjas író életművének feltárása mellett Arthur Koestler, Petri György és Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is gondozza.
Klasszikus

Bretz Gábor: Nem lehet megunni a Kékszakállút

Szeptember 26-án Bartók Béla műveiből ad koncertet a Concerto Budapest. A műsorban egyetlen operája, A kékszakállú herceg vára is elhangzik. Vörös Szilvia énekli Juditot, a várurat pedig Bretz Gábor. A basszusénekest telefonon értük el, hogy az operáról kérdezzük.
Zenés színház

Létkérdés az opera – Interjú Almási-Tóth Andrással

A kortárs amerikai darab, Jake Heggie Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című alkotásának magyarországi bemutatójára szeptemberben kerül sor. A színpadra állítás koncepciójáról Almási-Tóth András rendezőt kérdeztük.
Könyv

Patti Smith Kosztolányit olvas a teája mellé

Az amerikai költő/énekes nem most ismerkedik a magyar irodalommal: korábban egy Krasznahorkai kötettel töltötte az éjszakáját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Crespo Rodrigo vezetheti tovább a Jászai Mari Színházat

2021. január 1-től újabb öt évre kapott megbízatást a tatabányai teátrum igazgatója, ez lesz a harmadik ciklusa.
Színház hír

Világsztárok hallatják hangjukat az SZFE mellett

Nyílt levélben fejezte ki támogatását az SZFE mellett negyvennégy világszerte elismert művész, köztük olyan hírességek, mint Cate Blanchett, Helen Mirren, Peter Brook és Salman Rushdie – írta meg a 444 a Financial Times-ra hivatkozva.
Színház hír

Eszenyi Enikő távollétében újítják fel futó rendezéseit a Vígben

Eszenyi Enikő személyes jelenléte nélkül újítják fel műsoron lévő rendezéseit a Vígszínházban Rudolf Péter és a korábbi igazgató közös döntése értelmében.
Színház hír

9-től 5-ig – Beugrással, de megtartják a József Attila Színház premierjét

Violet szerepét Auksz Éva veszi át, Roz Keith pedig Náray Erika lesz a 9-től 5-ig című új produkció szeptember 19-ei bemutatóján.
Színház ajánló

Jönnek a Csapodárok! – Élőben követhető a Radnóti új bemutatója

Tíz nappal a premier után, szeptember 23-án, szerdán este 19.00 órától élőben közvetítik az interneten a Radnóti Színház Csapodárok című új bemutatóját, kiváló minőségben, hét kamerával!