Színház

Már meg is van az első „Zöld Kapitány” a Rózsavölgyi Szalonban

2019.12.10. 15:05
Ajánlom
A Broadway Green Alliance és a Rózsavölgyi Szalon „zöld” együttműködéséről számol be a színház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye, mely szerint beléptek a „zöld színházi szövetségbe” és megválasztották a Green Captain-t, azaz a „zöld kapitányt".

A Rózsavölgyi Szalon hivatalosan is megkapta a Broadway Green Alliance (a New York-i Broadway-en működő színházak zöld, környezetvédelmi szövetsége) támogató levelét, amelyben kifejezik:

fontosnak tartják és támogatják is, hogy a Rózsavölgyi Szalon elkötelezte magát a zöld, környezetbarát szemlélet mellett, és egyre hangsúlyosabban próbál tenni – művészein keresztül is – a környezet védelméért. A Rózsavölgyi Szalon első „zöld kapitánya” 2020. január 1-jétől: Őze Áron színművész. 

A Rózsvölgyi Szalon szeptemberben vette fel a kapcsolatot a Broadway Green Alliance vezetőivel. Már korábban is tapasztalták, hogy a náluk dolgozó művészek közül egyre többen lelkes és elkötelezett környezetvédők, például az idei Színházak Éjszakáján - amely egybeesett a Szemétszedés (takarítás) Világnapjával -, színészeik szemetet szedtek a Szalon környékén. Közleményükben javasolják, hogy jövőre, 2020-ban a Színházak Éjszakája hivatalosan is kapcsolódjon össze egy „zöld, környezetbarát színházi, közösségi programmal”.

Színészeink és közönségünk miatt is egyre jobban foglalkoztatott minket, hogyan tudnánk mi ezt a „zöld ügyet” jól és okosan csinálni színházként."

Ezért keresték meg a a Broadway Green Alliance szervezetet, hogy elméleti és gyakorlati segítséget kérjenek ahhoz, hogy miként lehet – milyen közösségi vállalással, programokon keresztül, akár színházak közti együttműködéssel – a színházban is érvényesíteni a „zöld gondolatokat”.

Tudjuk, lehetetlen 100 százalékban zöldnek lenni. De a Broadway Green Alliance mintái és bevált jó módszerei segíthetnek nekünk abban, hogyan tudnánk mégis minden nap zöldebbek és jobbak lenni ebben." 

A „zöld színházi szövetség” egyik kiemelt programja közé tartozik a Green Captain megválasztása. A „zöld kapitányoknak” meghatározott feladatuk van a színházaknál a környezettudatosabb gondolkodás elterjesztése kapcsán.

A Rózsavölgyi Szalon első „zöld kapitánya” 2020. január 1-jétől: Őze Áron színművész."

"Még mi sem vagyunk zöldek. Még mi is csak tanuljuk ezt az egészet" - olvasható a közleményben, amelyben állandó partnereik, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében közös „zöld színházi programról” szeretnének egyeztetéseket kezdeményezni. Szívesen teret adnának olyan beszélgetéseknek, amelyek során megosztanák „zöld gondolataikat” a színházról, és arról, "hogyan lehetne oktatni, motiválni és ösztönzi a színházi közösségeket és támogatóikat a környezetkímélőbb, fenntarthatóbb gyakorlatok elfogadására". Várják más színházak, szakmai szervezetek, kulturális és vállalati döntéshozók csatlakozását is.

Mint írják a Rózsavölgyi Szalon gratulál minden előremutató „zöld színházi” ötlethez, gyakorlathoz, és hisznek abban, hogy nincsenek egymást kizáró kezdeményezések.

 

Fejléckép: a Rózsavölgyi Szalon évadnyitója (Fotó: Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Könnyeinkkel küzdünk a Kobe Bryantről szóló animációs kisfilmet nézve

A Grammy gálát is beárnyékolta a Kobe Bryant haláláról érkező megrázó hír. Alicia Keys részvétnyilvánítása után több művész is az elhunyt emléke előtt tisztelgett műsorával. Mutatjuk Kobe Bryant Oscar-díjas animációs filmjét, amelyet a saját életéről készített.
Könyv

Szabó Magda Abigéljét ajánlja a New York Times

A múlt héten jelent meg az itthon közkedvelt regény angol fordítása, melyet a kiadó Jane Austen és J.K.Rowling műveihez hasonlít.
Klasszikus

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.
Klasszikus

Pénzt gyűjt a Fesztiválzenekar, akár sakkpartira is licitálhat Fischer Ivánnal

Adománygyűjtő bált rendez a Budapesti Fesztiválzenekar, ahol az aukción olyan élményekre lehet licitálni, mint egy turné a zenekarral vagy sakkparti a karmesterével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Ádámok és Évák Ünnepe a József Attila Színházban

A József Attila Színház elkötelezett támogatója a színházi nevelésnek, ezért nem csupán otthont adott az immáron hagyománynak tekinthető produkcióknak; az intézmény művészei mentorokként felügyelték a színjátszó csoportok, osztályok munkáját. Tanácsokkal, ötletekkel segítették a fiatal alkotókat.
Színház ajánló

Újra Határtalan Napok a Miskolci Nemzeti Színházban

Február 13. és 15. között ismét a határon túli kultúráé lesz a főszerep a Miskolci Nemzeti Színházban. Az idei programok különlegessége, hogy a színház, a zene, a képzőművészet és irodalom mellett most a film és a tánc műfaja is képviselteti magát. A Határtalan Napok rendezvénysorozaton idén Beregszász lesz a vendég.
Színház FACT

Miről gondolkodnak mostanában a fiatal színházi és filmes alkotók?

Egy európai egyetem számára létkérdés, hogy megmutassa, mi történik a falai között - így tartják ezt az a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, ahol az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be február 6. és 9. között, a FACT nemzetközi művészeti fesztiválon.
Színház kritika

Közben is mást gondolni – Kritika a Mephistoland című előadásról

Dömötör András már jó ideje német nyelvterületen dolgozik szerzőként, rendezőként. A Mephistoland című munkáját ötödik éve játssza a berlini Maxim Gorkij Színház. Most láttuk.
Színház hír

Miért tilos etetni a jegesmedvéket? 

A jegesmedvék etetése tilos! c. fizikai bábszínházi előadás témája a globális felmelegedés, a környezetvédelem fontossága, a fenntartható fejlődés mellett az emberség, az állatság, és annak a morális kérdésnek a körbekémlelése, hogy miért is tilos etetni a jegesmedvéket.