Színház

Már nem tudott búcsút venni a közönségtől – Gajdó Tamás emlékezett Börcsök Enikőre

2021.02.02. 11:40
Ajánlom
„Felfoghatatlan, hogy a világjárvány legyőzése után a Vígszínház közönsége hiába várja Börcsök Enikő színpadra lépését” – írja Gajdó Tamás az OSZMI oldalán.

A Vígszínház művésze 2021. január 28-án, 53. születésnapján hunyt el, hosszan tartó betegség után. „Bár a színésznő egész életét végigkísérte súlyos betegsége, mégis mindenkit megrendített halála” – írja az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum oldalán megjelent visszaemlékezésében Gajdó Tamás színháztörténész, hozzátéve, Börcsök Enikő csaknem észrevétlenül tűnt el színházi életünkből.

„Fel tudjuk idézni emlékezetes színpadi pillanatait, de senki sem emlékszik majd utolsó meghajlására.”

A színháztörténész Kővári Orsolya 2009-es írását idézi, amelyben így jellemzi a színésznőt: „Börcsök személye a színpadon önálló jelentéssel bír, és kérlelhetetlenül ragaszkodik a maga törvényeihez. Csalhatatlan ízléssel és kifinomult érzékekkel közlekedik a változékony színvonalú munkák útvesztőiben, és emelkedik felül minden középszerűségen. Ezért van az, hogy ő igenis vitán felül áll.”

Takács Géza, Börcsök Enikő - A Gézagyerek

Takács Géza, Börcsök Enikő - A Gézagyerek (Fotó/Forrás: Somfai Sándir / Pinceszínház)

Kővári Orsolya írása végén Sulyok Máriához és Ruttkai Évához hasonlítja Börcsök Enikőt, ami Gajdó Tamás szerint összecseng Rudolf Péter, a Vígszínház új igazgatójának döntésével, miszerint Börcsök Enikőre bízta Sulyok és Ruttkai egykori legendás szerepét, Claire Zachanassian, multimilliomosnő alakját Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című drámájában. „Méltó befejezése lett volna fájdalmasan rövidre szabott pályájának – folytatja Gajdó Tamás –

De már nem tudta eljátszani, nem tudott búcsút venni a közönségtől.”

A teljes írás itt olvasható.

Fejléckép: Börcsök Enikő a Találkozásban (fotó: Puskel Zsolt / PORT.hu)

Próbáljatok meg hősök lenni! – Erre tanított minket Börcsök Enikő

Kapcsolódó

Próbáljatok meg hősök lenni! – Erre tanított minket Börcsök Enikő

A Vígszínház 53 éves korában elhunyt színésznője a koronavírus-járvány első hullámának idején, tavaly júniusban készített videóüzenetet a Rehab Critical Mass Alapítvány számára.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Orvosai tanácsára nem jön Budapestre Robert Wilson

A világhírű rendező Oidipusz című előadásának vendégjátékára érkezett volna a Nemzeti Színházba, a szeptember 17-én kezdődő MITEM fesztiválra, ám egészségügyi okokból kénytelen távol maradni.
Színház hír

Podcasttal és interjúkötettel ünnepel a 25 éves Káva

1997-ben kezdte meg működését a független színházi kultúra, közoktatás és civiszféra határmezsgyéjén működő Káva Kulturális Műhely, amely az elmúlt negyed évszázadban csaknem 100 bemutatót tartott.
Színház lapszemle

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház hír

A nőkről szól a Csokonai Színház művészeti fesztiválja

Negyedik alkalommal rendezi meg a debreceni Csokonai Színház a MagdaFesztet október 1. és 5. között, amely többek között a nők művészeti jelenlétére helyezi a hangsúlyt.
Színház hír

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.