Színház

Már több mint egymillió forint gyűlt össze a Színikritkusok díjának fennmaradásáért

2022.09.07. 14:55
Ajánlom
Szeptember 1-jén nagyszabású adománygyűjtő kampányba kezdett a Színházi Kritikusok Céhe az egyetlen független szakmai díj jövőjéért. A kezdeményezéshez számos alkotó, többek között Alföldi Róbert, Fodor Tamás, Székely Kriszta, Vidovszky György, Bodor Johanna és Tompa Andrea csatlakozott.

Székely Csaba drámaíró, aki maga is nagykövetként vesz részt a kampányban, kiemelten fontosnak tartja, hogy a Színikritikusok díját nem kapcsolati alapon adományozzák, hanem azért, mert szakmai szempontból az adott előadást tartják a bírálók a legérdemesebbnek a kitüntetésre.

A gyűjtés óta eltelt egy hétben egymillió forintnyi adomány érkezett a Színházi Kritikusok Céhéhez, akik az összeget a díj jövőjének biztosítására folytatják.

„Fontos, hogy legyenek olyan igazodási pontok, amik ebben a zavaros időben is valós tartalmat és minőséget garantálnak.

Ezért fontos, hogy a Színikritikusok díja maradjon, legyen, egyre inkább legyen, hiszen lassan ez az egyetlen olyan színházi díj, ami független és tényleg a szakmai minőségről szól” – írta az adománygyűjtő oldalán Alföldi Róbert.

IMG_20220829_202433vagott_balnaval-134301.jpg

A Színházi Kritikusok Céhének tagjai (Fotó/Forrás: Színházi Kritikusok Céhe)

Fodor Tamás saját nagyköveti oldalán úgy fogalmazott: „Van kritika, ami rosszul esik egy művésznek, de a kollektív bölcsesség – mondjuk a Színházi Kritikusok Céhe – által szavatolt bírálat nekünk, színháziaknak és nektek, színházat szeretőknek mindenképp hasznos. Jó volna, ha jövőre is lenne olyan megmérettetés, mint az őszi Kritikus-díj átadás. Segíts benne!”

Az adománygyűjtő szeptember 30-ig tart, a szervezők az alábbi oldalon várják a felajánlásokat.

Az adománygyűjtő kampányhoz a következők csatlakoztak nagykövetként: Alföldi Róbert színész-rendező, Béres Attila rendező-színházigazgató, Bodor Johanna  koreográfus, Fodor Tamás színész-rendező, Hoffer Károly bábtervező-rendező, Kelemen Kristóf dramaturg-rendező, Kiss Ágnes bábszínész, rendező, bábszínház-igazgató, Koch Andrea színházi marketingszakértő, Kovács Bálint, a Színházi Kritikusok Céhe társelnöke, Lőrinczy György színházigazgató, Szabó György, a Trafó alapítója, Székely Csaba drámaíró, Székely Kriszta rendező, Tasnádi István drámaíró, Tompa Andrea író, Tóth Réka Ágnes író-dramaturg, Vidovszky György rendező.

A Színikritikusok díját az 1979/80-as évadban adták át először, alapításának célja pedig az volt, hogy egy szigorúan politikamentes, értékelvű, szakmai alapokon nyugvó elismerést hozzanak létre. Magyarországon jelenleg ez az egyetlen ilyen jellegű elismerés, melyet 2009 óta egy, a közönség számára is nyitott gálaesten adnak át.

Az idei díjátadó október 18-án lesz az Örkény Színházban. Az est házigazdája Mácsai Pál, az előző évad előadásait 14 kategóriában díjazzák.

Rekordszámú jelöléssel várja a Katona József Színház a Színikritikusok díjának eredményét

Kapcsolódó

Rekordszámú jelöléssel várja a Katona József Színház a Színikritikusok díjának eredményét

Idén 43. alkalommal adja át a Színházi Kritikusok Céhe a Színikritikus díját, melynek gáláját a Katona József Színház 17, a díjátadónak helyet adó Örkény színház 5 jelöléssel várja. Az eredményhirdetés október 18-án lesz.

Fejléckép: Székely Kriszta a Színikritikusok díjának átvételekor (fotó: Éder Vera / Színházi Kritikusok Céhe)

Új díjat alapított a Színházi Kritikusok Céhe

Kapcsolódó

Új díjat alapított a Színházi Kritikusok Céhe

Az idén 30 éves Kerekasztal Színház és a 25 éves Káva Kulturális Műhely kapja a Színházi Kritikusok Céhének új elismerését, a Jövő díjat, amelyet olyan társulatoknak ítélnek oda, akik innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgoznak a társadalmi folyamatok alakításán.

Cserhalmi György a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

Cserhalmi György a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A díj átadására hagyományosan a Színikritikusok díjának átadó gáláján kerül sor, amelynek helyszíne az Örkény Színház lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.