Színház

Március 1-jén újra megnyílik a Bajor Gizi Színészmúzeum

2023.02.23. 11:30
Ajánlom
Újra megnyitja kapuit a Bajor Gizi Színészmúzeum, ahol az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) programjai, köztük a Latinovits Zoltánra, valamint Börcsök Enikőre emlékező időszaki tárlat, továbbá a Bajor Gizinek és Gobbi Hildának emléket állító állandó kiállítás is látható.

Az „Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltán (1931-1976) című időszaki tárlat március 15-ig, a Börcsök Enikő (1968-2021) – „az ember csak a saját múltját ismeri” című kamarakiállítás május 28-ig látogatható, szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között a Bajor Gizi Színészmúzeumban – áll az OSZMI közleményében.

Mint írják, a földszinten: a „Szép ház, nagy park közepén.” című állandó kiállítás

a ház egykori tulajdonosának, Bajor Gizinek és a múzeumot alapító Gobbi Hildának állít emléket.

Az emeleten a Kulisszák között című állandó tárlat a színházi alkotófolyamatot mutatja be. A belépőjegy megváltásával valamennyi tárlat megtekinthető.

A múzeumban március 4-én 10 órakor a Fényből szőtt mesék című sorozatban a Csizmás kandúr látható, március 8-án 15 órakor a villakoncert-sorozatban Eszenyi Zsombor Dániel (klarinét) és Szekrényessy Csanád (zongora) lép fel.

Március 10-én 19 órától Pincétől a padlásig címmel villasétát tartanak Bajor Gizi egykori otthonában. A Nemzeti Színház dívája az 1930-as évektől élt a kétszintes villában. A program látogatói felfedezhetik az épületnek

a nagyközönség előtt eddig rejtett, titkokkal teli tereit, az egykor menekülteket rejtő alagsorától a titkos kincsek lelőhelyét jelentő padlásig,

valamint a kert rejtelmes zugait.

Március 13. és 15. között három napon át tartják a Latinovits Zoltán-kiállítás finisszázsát,

tárlatvezetés, beszélgetések és felolvasószínház is felidézi a színész alakját. Március 15-én az állandó és az időszaki kiállítások, valamint a felolvasószínház is ingyenesen látogatható. Március 27-én, a színházi világnapon 15 órakor múzeumi teadélutánt tartanak, amelynek vendége Saly Noémi művelődéstörténész lesz.

Fejléckép: A múzeum bejárata a Stromfeld Aurél utca felől (Fotó/forrás: Wikipédia)

„Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltánról nyílt kiállítás 

Kapcsolódó

„Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltánról nyílt kiállítás 

Latinovits Zoltán alakját idézi meg a Bajor Gizi Színészmúzeum új kiállítása. A tárlat Latinovits Zoltán színházi, filmes és előadóművészi tevékenysége mellett felidézi azt a társadalmi környezetet is, melyben a meg nem értett művész létezett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.