Színház

Március 1-jén újra megnyílik a Bajor Gizi Színészmúzeum

2023.02.23. 11:30
Ajánlom
Újra megnyitja kapuit a Bajor Gizi Színészmúzeum, ahol az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) programjai, köztük a Latinovits Zoltánra, valamint Börcsök Enikőre emlékező időszaki tárlat, továbbá a Bajor Gizinek és Gobbi Hildának emléket állító állandó kiállítás is látható.

Az „Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltán (1931-1976) című időszaki tárlat március 15-ig, a Börcsök Enikő (1968-2021) – „az ember csak a saját múltját ismeri” című kamarakiállítás május 28-ig látogatható, szerdától vasárnapig 14 és 18 óra között a Bajor Gizi Színészmúzeumban – áll az OSZMI közleményében.

Mint írják, a földszinten: a „Szép ház, nagy park közepén.” című állandó kiállítás

a ház egykori tulajdonosának, Bajor Gizinek és a múzeumot alapító Gobbi Hildának állít emléket.

Az emeleten a Kulisszák között című állandó tárlat a színházi alkotófolyamatot mutatja be. A belépőjegy megváltásával valamennyi tárlat megtekinthető.

A múzeumban március 4-én 10 órakor a Fényből szőtt mesék című sorozatban a Csizmás kandúr látható, március 8-án 15 órakor a villakoncert-sorozatban Eszenyi Zsombor Dániel (klarinét) és Szekrényessy Csanád (zongora) lép fel.

Március 10-én 19 órától Pincétől a padlásig címmel villasétát tartanak Bajor Gizi egykori otthonában. A Nemzeti Színház dívája az 1930-as évektől élt a kétszintes villában. A program látogatói felfedezhetik az épületnek

a nagyközönség előtt eddig rejtett, titkokkal teli tereit, az egykor menekülteket rejtő alagsorától a titkos kincsek lelőhelyét jelentő padlásig,

valamint a kert rejtelmes zugait.

Március 13. és 15. között három napon át tartják a Latinovits Zoltán-kiállítás finisszázsát,

tárlatvezetés, beszélgetések és felolvasószínház is felidézi a színész alakját. Március 15-én az állandó és az időszaki kiállítások, valamint a felolvasószínház is ingyenesen látogatható. Március 27-én, a színházi világnapon 15 órakor múzeumi teadélutánt tartanak, amelynek vendége Saly Noémi művelődéstörténész lesz.

Fejléckép: A múzeum bejárata a Stromfeld Aurél utca felől (Fotó/forrás: Wikipédia)

„Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltánról nyílt kiállítás 

Kapcsolódó

„Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltánról nyílt kiállítás 

Latinovits Zoltán alakját idézi meg a Bajor Gizi Színészmúzeum új kiállítása. A tárlat Latinovits Zoltán színházi, filmes és előadóművészi tevékenysége mellett felidézi azt a társadalmi környezetet is, melyben a meg nem értett művész létezett.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.