Színház

Martin Kušej botrányokat ígér a bécsi Burgtheater élén

2017.07.03. 13:29
Ajánlom
Martin Kušej osztrák rendezőt nevezték ki a bécsi Burgtheater igazgatójának, a karintiai származású Kušej 2019 szeptemberétől tölti majd be a tisztséget – jelentette be az osztrák kultuszminiszter pénteken.

Martin Kušej Grazban tanult német nyelv és irodalmat, valamint a rendezői szakot is itt végezte. 1993-tól hét éven át a stuttgarti állami színház rendezője, 2004 és 2006 között a salzburgi ünnepi játékok színigazgatója volt. Berlinben, Grazban, Bécsben, Zürichben és Hamburgban is rendezett már. Az 56 éves művész a müncheni Residenztheater intendánsa 2011 óta, és tagja a Német Előadóművészeti Akadémiának.

Thomas Drozda osztrák kultuszminiszter méltatásában örömét fejezte ki, hogy az ország legjelentősebb rendezője végre az ország legfontosabb színpadát vezetheti.

A változás, az emberek felrázása és a felfokozottság a célom

– mondta Kušej, és kijelentette: egy jó színházból még jobbat szeretne csinálni, amelynek sarokköve a biztos pénzügyi helyzet. "A jövőben botrányok legfeljebb csak a színpadon lesznek, egyéb területen nem"  jelentette ki a leendő direktor a színház korábbi pénzügyi helyzetére utalva. A teátrum felügyelőtanácsa 2014. február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg a Burgtheaternél. Így Matthias Hartmann korábbi igazgató 2014 márciusában történt azonnali hatályú elbocsátása miatt akkor pályázatot írtak ki a vezetői posztra.

Martin Kušej

Martin Kušej (Fotó/Forrás: Robert Fischer)

Programja szerint Kušej az analógszínház megvalósításán dolgozik majd, és nemcsak a klasszikusok, hanem a német nyelvű dráma felé is szeretne fordulni, valamint azt sem zárta ki, hogy más nyelvű rendezésnek is otthont ad.

A színház jelenlegi igazgatója Karin Bergmann, aki a Burgtheater első női vezetője. A német származású Bergmann 2014 óta vezeti a színházat, hosszabbításért nem pályázott. A kultuszminiszter arról beszélt, hogy Bergmann rendkívüli színházi ember, aki az utóbbi három évben a Burgtheatert kitűnően és hozzáértően irányította, a nehéz időkben stabilitást és biztonságot jelentett a társulatnak.

Bergmann Kušejt méltatva kiemelte: nagyszerű választás a kinevezése, mert

Kušej egyrészt ismeri a társulatot és a Burgtheatert, másrészt a színházat "nem elefántcsonttoronyból" fogja irányítani,

hanem a művészi munka társadalompolitikai jelentőségét ismerve felvállalja a kihívásokat. Elfriede Jelinek osztrák Nobel-díjas írónő arról beszélt, hogy  Kušej  szenvedélyes ember, pont olyan, mint amilyenre a színháznak szüksége van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.
Színház ajánló

Idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás a Spirit Színház új bemutatójának középpontjában

Czeizel Gábor rendezésében mutatja be a Spirit Színház Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját, a főbb szerepekben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba látható.
Színház poszt

Magyar Teátrumi Társaság furcsállja a Magyar Színházi Társaság kilépését

A Magyar Teátrumi Társaság elnöksége közleményben reagált a Magyar Színházi Társaság kilépésére a POSZT-ot szervező nonprofit cégből.