Színház

Martin Kušej botrányokat ígér a bécsi Burgtheater élén

2017.07.03. 13:29
Ajánlom
Martin Kušej osztrák rendezőt nevezték ki a bécsi Burgtheater igazgatójának, a karintiai származású Kušej 2019 szeptemberétől tölti majd be a tisztséget – jelentette be az osztrák kultuszminiszter pénteken.

Martin Kušej Grazban tanult német nyelv és irodalmat, valamint a rendezői szakot is itt végezte. 1993-tól hét éven át a stuttgarti állami színház rendezője, 2004 és 2006 között a salzburgi ünnepi játékok színigazgatója volt. Berlinben, Grazban, Bécsben, Zürichben és Hamburgban is rendezett már. Az 56 éves művész a müncheni Residenztheater intendánsa 2011 óta, és tagja a Német Előadóművészeti Akadémiának.

Thomas Drozda osztrák kultuszminiszter méltatásában örömét fejezte ki, hogy az ország legjelentősebb rendezője végre az ország legfontosabb színpadát vezetheti.

A változás, az emberek felrázása és a felfokozottság a célom

– mondta Kušej, és kijelentette: egy jó színházból még jobbat szeretne csinálni, amelynek sarokköve a biztos pénzügyi helyzet. "A jövőben botrányok legfeljebb csak a színpadon lesznek, egyéb területen nem"  jelentette ki a leendő direktor a színház korábbi pénzügyi helyzetére utalva. A teátrum felügyelőtanácsa 2014. február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg a Burgtheaternél. Így Matthias Hartmann korábbi igazgató 2014 márciusában történt azonnali hatályú elbocsátása miatt akkor pályázatot írtak ki a vezetői posztra.

Martin Kušej

Martin Kušej (Fotó/Forrás: Robert Fischer)

Programja szerint Kušej az analógszínház megvalósításán dolgozik majd, és nemcsak a klasszikusok, hanem a német nyelvű dráma felé is szeretne fordulni, valamint azt sem zárta ki, hogy más nyelvű rendezésnek is otthont ad.

A színház jelenlegi igazgatója Karin Bergmann, aki a Burgtheater első női vezetője. A német származású Bergmann 2014 óta vezeti a színházat, hosszabbításért nem pályázott. A kultuszminiszter arról beszélt, hogy Bergmann rendkívüli színházi ember, aki az utóbbi három évben a Burgtheatert kitűnően és hozzáértően irányította, a nehéz időkben stabilitást és biztonságot jelentett a társulatnak.

Bergmann Kušejt méltatva kiemelte: nagyszerű választás a kinevezése, mert

Kušej egyrészt ismeri a társulatot és a Burgtheatert, másrészt a színházat "nem elefántcsonttoronyból" fogja irányítani,

hanem a művészi munka társadalompolitikai jelentőségét ismerve felvállalja a kihívásokat. Elfriede Jelinek osztrák Nobel-díjas írónő arról beszélt, hogy  Kušej  szenvedélyes ember, pont olyan, mint amilyenre a színháznak szüksége van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)