Színház

Martin Kušej botrányokat ígér a bécsi Burgtheater élén

2017.07.03. 13:29
Ajánlom
Martin Kušej osztrák rendezőt nevezték ki a bécsi Burgtheater igazgatójának, a karintiai származású Kušej 2019 szeptemberétől tölti majd be a tisztséget – jelentette be az osztrák kultuszminiszter pénteken.

Martin Kušej Grazban tanult német nyelv és irodalmat, valamint a rendezői szakot is itt végezte. 1993-tól hét éven át a stuttgarti állami színház rendezője, 2004 és 2006 között a salzburgi ünnepi játékok színigazgatója volt. Berlinben, Grazban, Bécsben, Zürichben és Hamburgban is rendezett már. Az 56 éves művész a müncheni Residenztheater intendánsa 2011 óta, és tagja a Német Előadóművészeti Akadémiának.

Thomas Drozda osztrák kultuszminiszter méltatásában örömét fejezte ki, hogy az ország legjelentősebb rendezője végre az ország legfontosabb színpadát vezetheti.

A változás, az emberek felrázása és a felfokozottság a célom

– mondta Kušej, és kijelentette: egy jó színházból még jobbat szeretne csinálni, amelynek sarokköve a biztos pénzügyi helyzet. "A jövőben botrányok legfeljebb csak a színpadon lesznek, egyéb területen nem"  jelentette ki a leendő direktor a színház korábbi pénzügyi helyzetére utalva. A teátrum felügyelőtanácsa 2014. február végi jelentésében okirat- és mérleghamisítást, valamint hűtlen kezelést állapított meg a Burgtheaternél. Így Matthias Hartmann korábbi igazgató 2014 márciusában történt azonnali hatályú elbocsátása miatt akkor pályázatot írtak ki a vezetői posztra.

Martin Kušej

Martin Kušej (Fotó/Forrás: Robert Fischer)

Programja szerint Kušej az analógszínház megvalósításán dolgozik majd, és nemcsak a klasszikusok, hanem a német nyelvű dráma felé is szeretne fordulni, valamint azt sem zárta ki, hogy más nyelvű rendezésnek is otthont ad.

A színház jelenlegi igazgatója Karin Bergmann, aki a Burgtheater első női vezetője. A német származású Bergmann 2014 óta vezeti a színházat, hosszabbításért nem pályázott. A kultuszminiszter arról beszélt, hogy Bergmann rendkívüli színházi ember, aki az utóbbi három évben a Burgtheatert kitűnően és hozzáértően irányította, a nehéz időkben stabilitást és biztonságot jelentett a társulatnak.

Bergmann Kušejt méltatva kiemelte: nagyszerű választás a kinevezése, mert

Kušej egyrészt ismeri a társulatot és a Burgtheatert, másrészt a színházat "nem elefántcsonttoronyból" fogja irányítani,

hanem a művészi munka társadalompolitikai jelentőségét ismerve felvállalja a kihívásokat. Elfriede Jelinek osztrák Nobel-díjas írónő arról beszélt, hogy  Kušej  szenvedélyes ember, pont olyan, mint amilyenre a színháznak szüksége van.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.