Színház

„Mása, ne fütyölj!” – Haumann Péterre emlékeznek a pályatársai

2022.05.30. 11:20
Ajánlom
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a nemzet színésze május 28-án hunyt el. Pályatársai a közösségi médiában búcsúznak a színészóriástól.

Haumann Péter fia, Máté egy Hamlet-idézetet választott a búcsúra, ami a rövid bejegyzés tanúsága szerint többször elhangzott a színész utolsó hónapjaiban.

„HAMLET

Tapot se; daczolunk e baljóslattal: hisz egy verébfi
sem eshetik le a gondviselés akaratja nélkül. Ha
most történik: nem ezután; ha nem ezután, úgy most
történik; s ha most meg nem történik, eljő máskor:
készen kell rá lenni; addig van. Miután senkinek sincs
olyanja, mit itt ne hagyjon: mit árt elébb hagyni el?
Ám legyen!”

Mellár Tamás a Magyar Tudományos Akadémia doktora Haumann legendás szerepeire emlékezett, felidézve a Hamleten túl a Sok hűhó semmiért Benedekjét vagy A fösvény Harpagonját.

„Felejthetetlen alakításainak egyike a Patás figurája Rideg Sándor Indul a bakterház című regényének filmes feldolgozásában”

– írta, megemlítve a Szókratész védőbeszédjét is, amely meghozta számára az országos ismertséget. Végül rátért Tusra, a Színházi Macskára, mellyel a színész az aktív pályától búcsúzott.

285142703_5331656496855155_5179532263860385231_n-104738.jpg

Haumann Péter a Macskákban (Fotó/Forrás: Madách Színház)

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója úgy fogalmazott: hatalmas veszteség érte a magyar színésztársadalmat.

„Rendkívüli egyéniség volt. Műfaji korlátokat nem ismerő, igazi művész. Pótolhatatlan!” – mondta a direktor.

„Haumann Péter a legnagyobbak közül való volt”

– írta Szász János Balázs Béla-díjas színházi és filmrendező is, kiemelve Haumann „érző, gondolkodó, izgalmas” személyiségét. Szász felejthetetlen munkaként gondol a Woyzeckre, amiben együtt dolgozhattak.

„Fiatal volt még a halálhoz” – nyilatkozta megrendülten a Blikknek Lehoczky Zsuzsa, aki mély barátságot ápolt a színésszel, és úgy tudta, Haumannt kigyógyították a betegségéből, és már jobban van.

Azok a színházak is elbúcsúztak a színművésztől, ahol vendégművészként vagy társulati tagként megfordult.

A Katona József Színház, ahol Haumann 22 évig játszott, röviden emlékezett meg egykori munkatársáról, kiemelve, hogy a társulatot mély fájdalommal tölti el kollégájuk elvesztése.

284892853_10166217063560384_2194730211928785328_n-104700.jpg

Haumann Péter A mi osztályunkban (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

A Madách Színház Szirtes Tamás nekrológjából és a Macskákból vett idézettel tisztelgett a színész előtt, felelevenítve legnagyobb alakításait.

„Legendás alakítások fűződnek nevéhez, többek között Shakespeare Hamletjének Claudiusa, a Lóvátett lovagokban Boyet gróf, Bernard Slade Jutalomjátékában Scottie Templeton, Molnár Ferenc: A doktor úr című művében Puzsér, Bart: Oliver című musicalében Fagin, vagy Harwood: Az öltöztető című tragikomédiájában a címszerep, Gogol Csicsikovja és Gorkij Percsihinje. A 2000-es években visszatért vendégként a Producerek című musical főszerepét eljátszani.

Számtalan nagyszerű alakítása között rendkívül emlékezetes az a két szerep, amikor ez a nagyszerű színész színészt játszott: Kean, a színész és a Macskák musical színházi macskája, Tus”

– írták.

A Pécsi Nemzeti Színház is hasonlóan tett, megemlítve Haumann Péter utolsó náluk játszott szerepét, a Gettó Weisskopfját.

A Centrál Színház egyetlen mondattal reagált: „Elment a Király”.

Fejléckép: Haumann Péter (forrás: MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.