Színház

Mást állít a Nemzeti Színház és a balesetben megsérült Szász Júlia az eddig fizetett pénzekről

2024.07.08. 11:15
Ajánlom
Cáfolja Vidnyánszky Attila azon kijelentését Szász Júlia, hogy a Nemzetiben történt balesetben érintett két színművész eddig fejenként több mint ötmillió forintot kapott volna a táppénzen felül, különböző jogcímeken. Állítása szerint a táppénzen kívül folyósított összeg meg sem közelíti az ötmillió forintot. A Nemzeti Színház erre azzal reagált, hogy a biztosító már hónapokkal ezelőtt megtette azon ajánlatát, mely szerint milliós nagyságrendet meghaladó kárelőleget utal Szász Júlia részére, azonban az ajánlatra a mai napig nem érkezett válasz.

Előzmények

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Udvaros Dorottya a Partizánnak adott interjúban arról beszélt, hogy a Nemzeti Színházban tavaly novemberben megsérült két színművész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó nem kapott semmilyen anyagi kompenzációt, mivel ehhez a színháznak el kellene ismernie, hogy munkahelyi baleset történt. „Én azt reméltem, hogy ez a színház mindent el fog követni, hogy ez a két ember lelkileg és fizikailag is minél hamarabb túlkerüljön ezen a traumán, de nem így történt” – fogalmazott a színművész, hozzátéve:

Az, hogy eddig nem történt baleset, csak a csodának köszönhető.

Udvaros Dorottya nyilatkozatára az Origo felületén reagált Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, ahol kifejtette, a balesetben érintett színművészek „eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak – a táppénzen felül, különböző jogcímeken. A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk” – fogalmazott az igazgató, aki azt is megjegyezte: „Az sem igaz, hogy nem ismerjük el az üzemi baleset tényét, azt nem ismerjük el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat. Ha ilyen esetben kizárólagosságot állapítunk meg, precedens értékű lesz.

Itt a színész is hibázott.

– fogalmazott Vidnyászky Attila.

Megszólalt Szász Júlia

Az origós interjú megjelenését követően, július 6-án a Facebookon közzétett nyilatkozatban reagált Vidnyánszky állításaira a baleset egyik áldozata, Szász Júlia, aki tételesen cáfolta a főigazgató több állítását.

Részlet a bejegyzésből:

Vidnyánszky a következőket állítja:

„Na de a lényeg: miközben az interjúban elhangzik, hogy a két balesetet szenvedő színészünk a mai napig nem kapott kártérítést, a tény az, hogy eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak - a táppénzen felül, különböző jogcímeken.”

A Nemzeti Színház a mai nappal bezárólag kéthavi fizetést (összesen 988 922 Ft) folyósított számomra.

A baleset óta táppénzen vagyok. Munkabaleset esetén 100%-os táppénz jár, ám a színházzal kötött szerződésem és az abban szereplő adózási formám miatt (ekho) a táppénzem összege kéthetente 90 050 Ft.

„A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk.”

November 10-én történt a baleset, ebből kifolyólag a teljes novemberi fizetésemet már nem kaptam meg. November 21-én érkezett a számlámra egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi béremet. Azóta nem utaltak.

A balesettel összefüggésben az alábbi összegeket kaptam januárban a biztosítótól (a színház csoportos személybiztosítása):

10 000 Ft (csonttörés)
10 000 Ft (keresőképtelenség)
50 000 Ft (gyógyulási támogatás)
30 000 Ft (kórházi tartózkodás 11.10 - 11.15.)
75 000 Ft (kórházi tartózkodás 11.20 - 12.04.)
100 000 Ft (műtét)

Összesen: 275 000 Ft.

Világosan látszik, hogy a táppénzen kívül folyósított összeg meg sem közelíti, nemhogy meghaladja az 5 000 000 forintot.

Kártérítést nem kaptam, még folyamatban van a megegyezés.

A Nemzeti Színház reakciója

Szász Júlia állításaira reagálva július 6-án közleményt adott ki a Nemzeti Színház, amely kora délután az Origo felületén jelent meg. Ebben cáfolják, hogy a balesetet szenvedett színészek még nem részesültek ellátásban. Mint írják, a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban eddig Szász Júlia részéről hivatalos válasz nem érkezett, míg Horváth Lajos Ottó számára a szintén milliós nagyságrendű kárelőleg már átutalásra került.

A Nemzeti Színház közleménye:

Szász Júlia a 2023 novemberében bekövetkezett balesete óta táppénzes állományban van, ennek megfelelően fizetést nem kaphat, ugyanakkor folyamatos pénzügyi ellátásban részesül.

A Nemzeti Színház felé benyújtott EKHO-nyilatkozata alapján Szász Júlia az EKHO szerinti adózást választotta, mely adózási forma bizonyos esetekben hátrányos következményekkel járhat. Az EKHO alatt nincsenek adókedvezmények, járulékkedvezmények, (hivatalos kifejezéssel) nem tölthető az adóval az egészségpénztári számla és jellemzően a minimálbér az ellátási alap, így alacsony lesz a táppénz és a nyugdíj is.

Szász Júliával és ügyvédjével 2024. március 14-én történt meg a személyes egyeztetés, amelyen az általa benyújtott kárigény jogosságát elismertük, a tárgyaláson általánosságban tett, az igénybejelentésre vonatkozó részletes észrevételeinket a megbeszélésünk értelmében 2024. március 18-án megküldtük a jogi képviselő részére. Az igény alátámasztása érdekében számlákat, szerződéseket kérünk be, valamint ezt követően Vidnyánszky Attila vezérigazgató döntésének megfelelően a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban eddig Szász Júlia részéről hivatalos válasz nem érkezett.

A baleset bekövetkezése óta a színház, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a biztosító, illetve a szakszervezet is több alkalommal utalt esetenként több százezres nagyságrendű összegeket.

  • A Nemzeti Színház két alkalommal teljes havi fizetésnek megfelelő összeget teljesített, egy alkalommal ugyanilyen nagyságrendű kifizetést utalt a Kulturális és Innovációs Minisztérium – e három összeg közel kétmilliós Ft-os nagyságrendet tesz ki.
  • A kiutalt üzemi baleseti táppénz összeg meghaladja a másfél millió Ft-ot.
  • A fenti összegeken kívül a színházi szakszervezet három alkalommal utalt Szász Júlia számára több százezres nagyságrendben.
  • A Nemzeti Színház által finanszírozott biztosítás terhére a biztosító az alábbi jogcímeken utalt (és fog majd utalni) a színházi baleset-biztosítás terhére, e jogcímeken kifizetett összegek szintén több százezres nagyságrendet jelentenek.

A Nemzeti Színház rendelkezik a színházi dolgozókat védő biztosítással, a biztosító már hónapokkal ezelőtt megtette azon ajánlatát, mely szerint milliós nagyságrendet meghaladó kárelőleget utal Szász Júlia részére, azonban az ajánlatra a mai napig nem érkezett válasz. (A másik megsérült színész, Horváth Lajos Ottó számára a szintén milliós nagyságrendű kárelőleg már átutalásra került.)

Szintén a Nemzeti Színház által megkötött és fizetett biztosítás alapján a biztosító további kifizetéseket tudna teljesíteni, ha Szász Júlia együttműködésre irányuló hajlandóságot mutatna, ugyanis a biztosító kizárólag a hozzá beérkező számlák, bizonylatok és egyéb alátámasztó dokumentumok alapján tud kifizetést teljesíteni.

(kiemelések: Origo)

Fejléckép: Szász Júlia (forrás: Nemzeti Színház)

Udvaros Dorottya a Nemzeti Színházról: Az, hogy eddig nem történt baleset, csak a csodának köszönhető

Kapcsolódó

Udvaros Dorottya a Nemzeti Színházról: Az, hogy eddig nem történt baleset, csak a csodának köszönhető

A Nemzet Színésze a Partizánnak mesélt a Nemzeti Színház ügyeiről, egyebek közt a tavalyi balesetről is, amely kapcsán arról beszélt, nem tartja kizártnak, hogy Vidnyánszky Attilát a hatalom nem engedte el pozíciójából. 

Reagált Udvaros Dorottya állításaira Vidnyánszky Attila

Reagált Udvaros Dorottya állításaira Vidnyánszky Attila

„Azt nem ismerjük el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat” – fogalmazott a Nemzeti Színház vezérigazgatója a tavaly novemberi baleset kapcsán. Vidnyánszky Attila interjúban cáfolta azokat az állításokat, amelyeket Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze fogalmazott meg vele és a teátrummal szemben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Színház hír

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház hír

Huszonkét előadással várja idén a nézőket a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Színházi produkciók, előadói estek és irodalmi-zenés előadások várják a közönséget augusztus 23. és 31. között Nyíregyházán, öt helyszínen. Az idei versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért.
Színház hír

„Harcra szólítalak benneteket” – Novák Ferenc Tata szót emelt a független társulatok kiszámítható támogatásáért

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfusa a Kultúra.hu-hoz juttatta el sorait, amelyben kardot ránt az ellehetetlenülő független társulatokért. Azt javasolja, hogy a megszűnés szélére került társulatok melletti kiállásként a támogatott együttesek se fogadják el a jelenlegi helyzetet.
Színház hír

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.