Színház

Máté Gábor is rendez a Budaörsi Latinovits Színház következő évadában

2021.08.27. 12:55
Ajánlom
Augusztus 26-án hivatalosan is elindult a 2021/22-es évad Budaörsön, Berzsenyi Bellaagh Ádám igazgató a hat nagyszínpadi bemutató mellett két, kisebbeket megszólító előadást is tervez a szezonban.

A direktor szavaival élve bátor évad lesz a következő, de bizakodásra ad okot az elmúlt másfél év munkája. A társulat ugyanis nem tétlenkedett, az online tartalmak mellett a művészek a veszélyeztetettek megsegítésében is aktívan részt vettek.

Miközben a színházi világ leállni kényszerült, a teátrum épületében műszaki fejlesztéseket hajtottak végre, ennek eredményeképpen

modernebb technikával megvalósuló előadások várják a játszókat és nézőket egyaránt.

Az elmúlt hónapokban négy előadás előkészületei zajlottak, melyek mostanra „premierközeli” állapotba kerültek. Az első produkciót már szeptember 4-én láthatja a közönség: Hubert Selby Jr. Rekviem egy álomért című művét Németh Nikolett adaptálta színpadra, az ősbemutató főszerepét Takács Katalin és Fröhlich Kristóf játssza.

Alföldi Róbert is visszatér Budaörsre, hogy Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját állítsa színre. Az előadás bemutatójára szeptember 18-án kerül sor.

Az október is hasonlóan tartalmas lesz, ugyanis Lőkös Ildikó átdolgozásában, Nyitrai László zenéjével és Máthé Zsolt dalszövegeivel egy családi musical, az Emil és a detektívek elevenedik meg a színpadon. Szemán Béla rendezését a Kis herceg követi majd október 22-én.

Karácsony előtt nem sokkal, december 18-án Shakespeare egyik legkedveltebb darabja, a Szentivánéji álom kerül színre, a vígjáték után pedig a komolyabb darabok kedvelőinek kedveskedik a társulat A vadászat című film színpadi adaptációjával, amely Pelsőczy Réka rendezésében lesz látható.

Tavasszal egy gyerekdarab és egy felnőtteket megszólító dráma premierjével zárul a Latinovits Színház évada: Kolozsi Angéla Wéber Anikó regényéből készít kiskamaszoknak szóló előadást Az osztály vesztese címmel, míg

május 7-én Máté Gábor rendezését, a Katharina Blum elveszett tisztségét láthatják a nézők.

Az új előadásokban bemutatkoznak a társulat új tagjai Hartai Petra, Mertz Tibor és Fröhlich Kristóf is.

Fejléckép: a Budaörsi Latinovits Színház társulata (fotó: Borovi Dániel)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.