Színház

Mától nemzetközi felnőttbábfesztivál Pécsett

2010.08.23. 08:08
Ajánlom
Délután négy órakor tartják a 15. alkalommal megrendezendő fesztivál ünnepélyes megnyitóját Pécsett, ahol augusztus 28-ig tartanak a programok.

Augusztusban Pécsre figyelnek a bábosok: nyolc hazai és hat külföldi társulat felnőtt- és ifjúsági közönségnek szóló, szellemi-érzéki izgalmakat kiváltó versenyelőadása mellett, előtt és után a város összes tere, zege és zuga a bábszínházról szól. Az utcákon tiszteletüket teszik a Szárnyas Sárkányok, de nem hiányozhat Vitéz László, Hétpróbás Jancsi, Girgác Lacku, Paprika Jancsi, Gulyás Terka, Müzli János, Zabpehely Béla, Pulcinella, Punch és Judy sem. A 15. alkalommal megrendezendő fesztiválon a kuriózum és a tradíció ötvözete a vietnami vízi bábszínház, a hagyományt képviselik a kiállítások, az ősi jávai bábjátékot bemutató tárlat, és a magyarországi bábszínházak is képet adnak munkájukról a Pécsi Kisgalériában.

A nyitónap előadásai:

17:00 - Szárnyas Sárkányok: L'Avare! (Színház tér)

Közel egy órás utcaszínházi produkció zenészekkel, bábosokkal, zsonglőrökkel fizikai, szellemi és nyelvi határok nélkül a szeretetről, ami minden pénznél többet ér.

17:30 - Majoros Ági-Bor Judit: Tükör (Bóbita Bábszínház, Kamaraterem)

Előadás Pilinszky János Kalandozás a tükörben című meséje alapján készült, és egy utazás a lélek legmélyére. Ahogyan egyre beljebb kerülünk, úgy nyílnak ki a díszlet rejtett ajtajai, és halad a kisfiú Tükörországban, hogy megtalálja szerelmét és boldogságát. Az idill azonban nem tarthat sokáig, azt felváltja a rideg valóság.

19:30 - Budapest Bábszínház: Bitódalok (Pécsi Nemzeti Színház, Kamaraszínház)

Christian Morgenstern német költő bitópoézise az élet és a halál közti létben, amikor már nem vagyunk, de még nem múltunk el. Mert a bitóról másnak látszik a világ, és más dolgok mása lesz más.

22:00 - Vaskakas Bábszínház: Kádár Kata revü (Trafik étterem)

A látszólag nagyon különböző elemekből (népballada és popzene, mélylélektan és kabaré, költői és groteszk) építkező produkció végül egy különös, egyszerre szívbemarkoló és groteszk egységgé áll össze, melynek során a néző leszállhat a női lélek legsötétebb bugyraiba. Az előadás nyugtalanító kérdéseket vet fel, de nem válaszol, csak kérdez, nem magyaráz, csak mesél.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.