Színház

Még a csilláron is...

2015.09.21. 17:55
Ajánlom
Már nem tudnak beférni – hangzott el a Színházak Éjszakájának estéjén a legtöbb helyen. Megoldottuk. GALÉRIA

Idén is nyakunkba vettük a várost, hogy ízelítőt adhassunk a szeptember 19-én negyedik alkalommal megrendezett Színházak Éjszakájának színes kínálatából. Az érdeklődés idén is rendkívüli volt – annak ellenére, hogy olyan „versenytársakkal” kellett szembenéznie a rendezvénynek ezen a hétvégén, mint a Magyar Vágta, a Street Food Show vagy a Kulturális Örökség Napjai.

Noha évről-évre több színház vesz részt az eseményen – idén huszonöt intézmény várta az érdeklődőket – gyakori kép, hogy sokan egy-két színháznál ragadnak le, a távolabbi intézményeket pedig kevesebben keresik fel. Erre találtak ki a szervezők egy új, frappáns kezdeményezést: a látogatók a Fidelio különszám hátoldalán gyűjthették a színházak pecsétjeit, öt pecsét után pedig értékes színházjegyutalványra pályázhattak.

Ugyancsak hasznos szolgálatot tettek azok a gyorsreagálású Tuk-tukok, amelyeket díjmentesen vehettek igénybe a karszalaggal rendelkezők, hogy a legrövidebb időn belül szállítsák őket a helyszínek között. A kivilágított városban cikázó járművek élő reklámfelületként száguldottak színházról színházra.

„Mi kell a boldogsághoz? Kalap és hosszú ruha!”

Gazdag programkínálattal, valódi nyílt nappal várta a közönséget a Nemzeti Színház, ahol egymásnak adták a szebbnél-szebb ruhákat a jelmezpróba résztvevői a színház mellett. A Gobbi Hilda Színpadon „Jelelés és narrálás” címmel tartottak ügyességi vetélkedőt. A vállalkozó szellemű résztvevők kipróbálhatták, milyen jelnyelvi tolmácsolással, illetve szöveges narrálással visszaadni a színpadon látottakat – jelen esetben a Fodrásznő című előadás egyes jeleneteit.

Pezsgő élet fogadta a Jurányi Házba betérőket: mind az udvaron, mind a belső terekben változatos foglalkozásokkal, nyitott műhelyekkel és előadásokkal készültek a ház lakói. A Bélaműhely különleges hangszerein gyerekekből összeállt alkalmi zenekar adott kakofón koncertet, miközben a hangok mellett óriásbuborékokat vitt a szél fel, egészen az első emeleti termekig, ahol több társulat is megnyitotta próbatermét az érdeklődők előtt. A Tünet Együttes a készülő Az éjszaka csodáiból tartott nyílt próbát, ahol a lesérült Szász Dániel helyett beugró Bakó Tamás ismerkedett a szereppel. A Nyitott Kör Társulat a hatalom mibenlétéről késztette elgondolkodásra a résztvevőket egy játékos foglalkozás keretében.

Az elmúlt évek legnépszerűbb programjai közé tartozik a Radnóti Színház Vers a la carte című műsora, amelyben a társulat színészei adnak elő a közönség által kiválasztott verseket különböző stílusban. Így láthattuk idén Andrusko Marcellát flegma tiniként, Kováts Adélt izguló nebulóként a színművészetis felvételin és Gazsó Györgyöt a szétesésig laza rocksztár szerepében, ahogy a Hull a pejhest szavalja.

A Rózsavölgyi Szalon beszélgetésén Grecsó Krisztiántól és Sztarenki Dórától tudhattunk meg részleteket a Mellettem elférsz című előadás kapcsán. Kiderült például, hogy az író a próbák során döntötte el, hogy hozzáad egy plusz szereplőt a már amúgy is bonyolult és a színpadi adaptáció szempontjából rendkívüli kihívást jelentő történethez – a kishúg szerepét. Így íródik tovább egy családi történet.

Hat éves kortól kínált interaktív programokat a Kolibri Színház, ám ez nem jelentette azt, hogy a felnőttek ne próbálhatták volna ki a Vitéz Mihály-automatát vagy ne élvezték volna a kulisszajárásokat, ahol nemcsak töviről-hegyire bebarangolhatták a színház rejtett tereit, de még koncertélményben is részesülhettek testközelből, A Világ Legrosszabb Fúvós Zenekara jóvoltából.

A Budapesti Operettszínház külön Broadway Fesztivállal jelentkezett. A Nagymező utcában felállított színpadon a társulat tagjai adtak ízelítőt a dalszínház kínálatából, míg bent előadásokkal, kulisszajárásokkal és tánctanítással várták az érdeklődőket.

Két helyszínen, a Kamrában és a fő játszóhelyen zajlottak a Katona József Színház eseményei. Előbbiben Mestersége: színész címmel Pelsőczy Réka vezetett érzékeny beszélgetést a társulat tagjaival. Bodnár Erika felidézte, hogyan mondott fel pályakezdőként, kockára téve egész színészi pályafutását, ám végül Major Tamás vette a szárnyai alá, aki segített neki a leszerződésben. A nagyszínpadon teltházas nézőtér előtt adtak elő friss hírekből gyúrt jeleneteket a színészek, legyen szó járványról, koala-gondozókról vagy a köztársasági elnök szolgálatába ajánlkozó ultrákról.

Az Örkény Színház programjai a színház megújult bejáratának avatásával indultak. A nap további részében tartottak épülettörténeti sétákat, felolvasást és koncertet is, Bíró Kriszta pedig a Széljegyezt-beszélgetéssorozat különkiadásában színházi szakembereket faggatott az előadások létrejötte szempontjából nélkülözhetetlen munkájukról.

A nagy érdeklődésre való tekintettel extra előadást kellett meghirdetnie a Vígszínháznak A pestis című előadásból, amelyet Hegedűs D. Géza a Színházak Éjszakáján ötvenedik alkalommal adott elő. Este az Össztánc – újratöltve című táncelőadást láthatta a nagyérdemű. 1994-ben ezzel a produkcióval nyitott meg a felújított Vígszínház, most pedig újra repertoárra kerül az előadás, amely új színészekkel egészült ki.

Az est zárásaként utazó stábunk ismét a Radnóti Színházban kötött ki, ahol Radnóti Bár címmel adott füstös, forró hangulatú zenés estet a társulat a Mr. Maloney and the Swingtett közreműködésével. A nézőnek fáj a szíve, hogy a Színházak Éjszakájára készített produkciókat az év többi napján nem csípheti el, hanem mint a Karácsonyra, újabb egy évet kell várnia. Addig is, az évad sok izgalmat tartogat számunkra minden színházban, csak győzzük végigjárni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Színház

Emlékestet szervez a Nemzeti Törőcsik Mari tiszteletére

Amint a járványhelyzet lehetővé teszi. A megemlékező műsort Bérczes László rendezi.
Klasszikus

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Vizuál

A Downton Abbey visszatér a mozivászonra

Az azonos című, hat évadot megélt, többszörös díjnyertes sorozat alapján készült 2019-es Downton Abbey filmváltozatának érkezik a folytatása, melyet várhatóan 2021. december 22-én mutatnak be - adta hírül a Telex, a Hollywood Reporterre hivatkozva.
Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Díjat alapít a FESZ Lengyel Anna emlékére

A vándordíjat az előző évad legnagyobb társadalmi hatással bíró produkciója kaphatja, első alkalommal 2022-ben adják át.
Színház hír

Broadway-plakátokkal segítik a színházi szféra talpra állását

Április elején Paul Rudnick darabjával megnyitott a Broadway egyik színháza, a Broadway Care/Equity Fights AIDS nevű nonprofit szervezet pedig ismét akciót indított a kulturális szektor megsegítésére.
Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Színház ajánló

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.