Színház

Még a csilláron is...

2015.09.21. 17:55
Ajánlom
Már nem tudnak beférni – hangzott el a Színházak Éjszakájának estéjén a legtöbb helyen. Megoldottuk. GALÉRIA

Idén is nyakunkba vettük a várost, hogy ízelítőt adhassunk a szeptember 19-én negyedik alkalommal megrendezett Színházak Éjszakájának színes kínálatából. Az érdeklődés idén is rendkívüli volt – annak ellenére, hogy olyan „versenytársakkal” kellett szembenéznie a rendezvénynek ezen a hétvégén, mint a Magyar Vágta, a Street Food Show vagy a Kulturális Örökség Napjai.

Noha évről-évre több színház vesz részt az eseményen – idén huszonöt intézmény várta az érdeklődőket – gyakori kép, hogy sokan egy-két színháznál ragadnak le, a távolabbi intézményeket pedig kevesebben keresik fel. Erre találtak ki a szervezők egy új, frappáns kezdeményezést: a látogatók a Fidelio különszám hátoldalán gyűjthették a színházak pecsétjeit, öt pecsét után pedig értékes színházjegyutalványra pályázhattak.

Ugyancsak hasznos szolgálatot tettek azok a gyorsreagálású Tuk-tukok, amelyeket díjmentesen vehettek igénybe a karszalaggal rendelkezők, hogy a legrövidebb időn belül szállítsák őket a helyszínek között. A kivilágított városban cikázó járművek élő reklámfelületként száguldottak színházról színházra.

„Mi kell a boldogsághoz? Kalap és hosszú ruha!”

Gazdag programkínálattal, valódi nyílt nappal várta a közönséget a Nemzeti Színház, ahol egymásnak adták a szebbnél-szebb ruhákat a jelmezpróba résztvevői a színház mellett. A Gobbi Hilda Színpadon „Jelelés és narrálás” címmel tartottak ügyességi vetélkedőt. A vállalkozó szellemű résztvevők kipróbálhatták, milyen jelnyelvi tolmácsolással, illetve szöveges narrálással visszaadni a színpadon látottakat – jelen esetben a Fodrásznő című előadás egyes jeleneteit.

Pezsgő élet fogadta a Jurányi Házba betérőket: mind az udvaron, mind a belső terekben változatos foglalkozásokkal, nyitott műhelyekkel és előadásokkal készültek a ház lakói. A Bélaműhely különleges hangszerein gyerekekből összeállt alkalmi zenekar adott kakofón koncertet, miközben a hangok mellett óriásbuborékokat vitt a szél fel, egészen az első emeleti termekig, ahol több társulat is megnyitotta próbatermét az érdeklődők előtt. A Tünet Együttes a készülő Az éjszaka csodáiból tartott nyílt próbát, ahol a lesérült Szász Dániel helyett beugró Bakó Tamás ismerkedett a szereppel. A Nyitott Kör Társulat a hatalom mibenlétéről késztette elgondolkodásra a résztvevőket egy játékos foglalkozás keretében.

Az elmúlt évek legnépszerűbb programjai közé tartozik a Radnóti Színház Vers a la carte című műsora, amelyben a társulat színészei adnak elő a közönség által kiválasztott verseket különböző stílusban. Így láthattuk idén Andrusko Marcellát flegma tiniként, Kováts Adélt izguló nebulóként a színművészetis felvételin és Gazsó Györgyöt a szétesésig laza rocksztár szerepében, ahogy a Hull a pejhest szavalja.

A Rózsavölgyi Szalon beszélgetésén Grecsó Krisztiántól és Sztarenki Dórától tudhattunk meg részleteket a Mellettem elférsz című előadás kapcsán. Kiderült például, hogy az író a próbák során döntötte el, hogy hozzáad egy plusz szereplőt a már amúgy is bonyolult és a színpadi adaptáció szempontjából rendkívüli kihívást jelentő történethez – a kishúg szerepét. Így íródik tovább egy családi történet.

Hat éves kortól kínált interaktív programokat a Kolibri Színház, ám ez nem jelentette azt, hogy a felnőttek ne próbálhatták volna ki a Vitéz Mihály-automatát vagy ne élvezték volna a kulisszajárásokat, ahol nemcsak töviről-hegyire bebarangolhatták a színház rejtett tereit, de még koncertélményben is részesülhettek testközelből, A Világ Legrosszabb Fúvós Zenekara jóvoltából.

A Budapesti Operettszínház külön Broadway Fesztivállal jelentkezett. A Nagymező utcában felállított színpadon a társulat tagjai adtak ízelítőt a dalszínház kínálatából, míg bent előadásokkal, kulisszajárásokkal és tánctanítással várták az érdeklődőket.

Két helyszínen, a Kamrában és a fő játszóhelyen zajlottak a Katona József Színház eseményei. Előbbiben Mestersége: színész címmel Pelsőczy Réka vezetett érzékeny beszélgetést a társulat tagjaival. Bodnár Erika felidézte, hogyan mondott fel pályakezdőként, kockára téve egész színészi pályafutását, ám végül Major Tamás vette a szárnyai alá, aki segített neki a leszerződésben. A nagyszínpadon teltházas nézőtér előtt adtak elő friss hírekből gyúrt jeleneteket a színészek, legyen szó járványról, koala-gondozókról vagy a köztársasági elnök szolgálatába ajánlkozó ultrákról.

Az Örkény Színház programjai a színház megújult bejáratának avatásával indultak. A nap további részében tartottak épülettörténeti sétákat, felolvasást és koncertet is, Bíró Kriszta pedig a Széljegyezt-beszélgetéssorozat különkiadásában színházi szakembereket faggatott az előadások létrejötte szempontjából nélkülözhetetlen munkájukról.

A nagy érdeklődésre való tekintettel extra előadást kellett meghirdetnie a Vígszínháznak A pestis című előadásból, amelyet Hegedűs D. Géza a Színházak Éjszakáján ötvenedik alkalommal adott elő. Este az Össztánc – újratöltve című táncelőadást láthatta a nagyérdemű. 1994-ben ezzel a produkcióval nyitott meg a felújított Vígszínház, most pedig újra repertoárra kerül az előadás, amely új színészekkel egészült ki.

Az est zárásaként utazó stábunk ismét a Radnóti Színházban kötött ki, ahol Radnóti Bár címmel adott füstös, forró hangulatú zenés estet a társulat a Mr. Maloney and the Swingtett közreműködésével. A nézőnek fáj a szíve, hogy a Színházak Éjszakájára készített produkciókat az év többi napján nem csípheti el, hanem mint a Karácsonyra, újabb egy évet kell várnia. Addig is, az évad sok izgalmat tartogat számunkra minden színházban, csak győzzük végigjárni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.