Színház

Még a csilláron is...

2015.09.21. 17:55
Ajánlom
Már nem tudnak beférni – hangzott el a Színházak Éjszakájának estéjén a legtöbb helyen. Megoldottuk. GALÉRIA

Idén is nyakunkba vettük a várost, hogy ízelítőt adhassunk a szeptember 19-én negyedik alkalommal megrendezett Színházak Éjszakájának színes kínálatából. Az érdeklődés idén is rendkívüli volt – annak ellenére, hogy olyan „versenytársakkal” kellett szembenéznie a rendezvénynek ezen a hétvégén, mint a Magyar Vágta, a Street Food Show vagy a Kulturális Örökség Napjai.

Noha évről-évre több színház vesz részt az eseményen – idén huszonöt intézmény várta az érdeklődőket – gyakori kép, hogy sokan egy-két színháznál ragadnak le, a távolabbi intézményeket pedig kevesebben keresik fel. Erre találtak ki a szervezők egy új, frappáns kezdeményezést: a látogatók a Fidelio különszám hátoldalán gyűjthették a színházak pecsétjeit, öt pecsét után pedig értékes színházjegyutalványra pályázhattak.

Ugyancsak hasznos szolgálatot tettek azok a gyorsreagálású Tuk-tukok, amelyeket díjmentesen vehettek igénybe a karszalaggal rendelkezők, hogy a legrövidebb időn belül szállítsák őket a helyszínek között. A kivilágított városban cikázó járművek élő reklámfelületként száguldottak színházról színházra.

„Mi kell a boldogsághoz? Kalap és hosszú ruha!”

Gazdag programkínálattal, valódi nyílt nappal várta a közönséget a Nemzeti Színház, ahol egymásnak adták a szebbnél-szebb ruhákat a jelmezpróba résztvevői a színház mellett. A Gobbi Hilda Színpadon „Jelelés és narrálás” címmel tartottak ügyességi vetélkedőt. A vállalkozó szellemű résztvevők kipróbálhatták, milyen jelnyelvi tolmácsolással, illetve szöveges narrálással visszaadni a színpadon látottakat – jelen esetben a Fodrásznő című előadás egyes jeleneteit.

Pezsgő élet fogadta a Jurányi Házba betérőket: mind az udvaron, mind a belső terekben változatos foglalkozásokkal, nyitott műhelyekkel és előadásokkal készültek a ház lakói. A Bélaműhely különleges hangszerein gyerekekből összeállt alkalmi zenekar adott kakofón koncertet, miközben a hangok mellett óriásbuborékokat vitt a szél fel, egészen az első emeleti termekig, ahol több társulat is megnyitotta próbatermét az érdeklődők előtt. A Tünet Együttes a készülő Az éjszaka csodáiból tartott nyílt próbát, ahol a lesérült Szász Dániel helyett beugró Bakó Tamás ismerkedett a szereppel. A Nyitott Kör Társulat a hatalom mibenlétéről késztette elgondolkodásra a résztvevőket egy játékos foglalkozás keretében.

Az elmúlt évek legnépszerűbb programjai közé tartozik a Radnóti Színház Vers a la carte című műsora, amelyben a társulat színészei adnak elő a közönség által kiválasztott verseket különböző stílusban. Így láthattuk idén Andrusko Marcellát flegma tiniként, Kováts Adélt izguló nebulóként a színművészetis felvételin és Gazsó Györgyöt a szétesésig laza rocksztár szerepében, ahogy a Hull a pejhest szavalja.

A Rózsavölgyi Szalon beszélgetésén Grecsó Krisztiántól és Sztarenki Dórától tudhattunk meg részleteket a Mellettem elférsz című előadás kapcsán. Kiderült például, hogy az író a próbák során döntötte el, hogy hozzáad egy plusz szereplőt a már amúgy is bonyolult és a színpadi adaptáció szempontjából rendkívüli kihívást jelentő történethez – a kishúg szerepét. Így íródik tovább egy családi történet.

Hat éves kortól kínált interaktív programokat a Kolibri Színház, ám ez nem jelentette azt, hogy a felnőttek ne próbálhatták volna ki a Vitéz Mihály-automatát vagy ne élvezték volna a kulisszajárásokat, ahol nemcsak töviről-hegyire bebarangolhatták a színház rejtett tereit, de még koncertélményben is részesülhettek testközelből, A Világ Legrosszabb Fúvós Zenekara jóvoltából.

A Budapesti Operettszínház külön Broadway Fesztivállal jelentkezett. A Nagymező utcában felállított színpadon a társulat tagjai adtak ízelítőt a dalszínház kínálatából, míg bent előadásokkal, kulisszajárásokkal és tánctanítással várták az érdeklődőket.

Két helyszínen, a Kamrában és a fő játszóhelyen zajlottak a Katona József Színház eseményei. Előbbiben Mestersége: színész címmel Pelsőczy Réka vezetett érzékeny beszélgetést a társulat tagjaival. Bodnár Erika felidézte, hogyan mondott fel pályakezdőként, kockára téve egész színészi pályafutását, ám végül Major Tamás vette a szárnyai alá, aki segített neki a leszerződésben. A nagyszínpadon teltházas nézőtér előtt adtak elő friss hírekből gyúrt jeleneteket a színészek, legyen szó járványról, koala-gondozókról vagy a köztársasági elnök szolgálatába ajánlkozó ultrákról.

Az Örkény Színház programjai a színház megújult bejáratának avatásával indultak. A nap további részében tartottak épülettörténeti sétákat, felolvasást és koncertet is, Bíró Kriszta pedig a Széljegyezt-beszélgetéssorozat különkiadásában színházi szakembereket faggatott az előadások létrejötte szempontjából nélkülözhetetlen munkájukról.

A nagy érdeklődésre való tekintettel extra előadást kellett meghirdetnie a Vígszínháznak A pestis című előadásból, amelyet Hegedűs D. Géza a Színházak Éjszakáján ötvenedik alkalommal adott elő. Este az Össztánc – újratöltve című táncelőadást láthatta a nagyérdemű. 1994-ben ezzel a produkcióval nyitott meg a felújított Vígszínház, most pedig újra repertoárra kerül az előadás, amely új színészekkel egészült ki.

Az est zárásaként utazó stábunk ismét a Radnóti Színházban kötött ki, ahol Radnóti Bár címmel adott füstös, forró hangulatú zenés estet a társulat a Mr. Maloney and the Swingtett közreműködésével. A nézőnek fáj a szíve, hogy a Színházak Éjszakájára készített produkciókat az év többi napján nem csípheti el, hanem mint a Karácsonyra, újabb egy évet kell várnia. Addig is, az évad sok izgalmat tartogat számunkra minden színházban, csak győzzük végigjárni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A Fesztiválzenekar két tagja eljárt egy tüzes tangót, aztán lecsapott Stravinsky

Két pár táncos láb a hegedűszólamból, közös éneklés, és egy olyan Tavaszi áldozat, hogy a fal adta a másikat. Ezzel töltötte meg háromszor a Müpát a Fesztiválzenekar.
Zenés színház

Egy piszok erős nő az arab világban – A víg özvegy Dubajban

Állva tapsolta a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban, ahol három alkalommal látható Szabó Máté rendezése ezekben a napokban. Az alkotókat még az első előadás előtt sikerült utolérnünk.
Tánc

Így néznek ki a fizetések nemek szerint a balettban

A női vezetők hiánya a balettben régi vita tárgyát képezi. Azonban most elindult egy oldal, a Dance Data Project, ami új kérdéseket vet fel.
Klasszikus

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Könyv

"Várom a behívót, nem sürgetem, de nem is halogatom. Itt az ideje" – 30 éve halt meg Márai Sándor

Minden művét anyanyelvén írta. Szemlélete, világfelfogása, értékrendszere a polgári liberális hagyományban gyökerezett, amelynek értékeit egész életében megalkuvás nélkül védelmezte. Költőként indult, regényeivel, elbeszéléseivel, esszéivel mégis a magyar próza egyik mesterévé vált, színművei, hangjátékai is sikert arattak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.