Színház

Megalakult a Jelen-lét Színházi Egyesület

2013.01.03. 10:00
Ajánlom
A színházi szakma védelmét, erkölcsi jobbítását tekinti feladatának a jelenleg tíztagú egyesület, amelynek alakuló ülését január 2-án tartották Budapesten.

Az egyesület céljai között szerepel, hogy a jövőben nyilvános állásfoglalásokkal reagáljon a színházi céhet érintő vitatható döntésekre és a társulatok sorsát befolyásoló, a szakmát megosztó történésekre.

A szervezetet tíz színész, rendező, egykori színházigazgató alapította, név szerint: Verebes István, Márton András, Balázsovits Lajos, Balikó Tamás, Éless Béla, Konter László, Korcsmáros György, Méhes László, Székhelyi József és Szurdi Miklós. A január 2-án megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, a tagok közé bárki jelentkezhet.

"Az egyesület célul tűzte ki a színházművészek társadalmi elismertségének, emberi tartásának és művészi méltóságának visszaszerzését, amit az elmúlt évtizedekben hagytunk odaveszni" - idézett Balázsovits Lajos a szervezet alapító okiratából, melyben a tagok leszögezik, hogy a színházi szakmának önvizsgálatra, szakmai-etikai normák kialakítására van szüksége. A dokumentum kitér arra is, hogy az egyesület nem érdekvédő szervezet, politikailag független, célja, hogy a színházművészetet érintő kérdésekben szakmai döntések szülessenek.

Verebes István, az egyesület alelnöke bejelentette, hogy a szervezet bejegyzését a napokban kezdeményezni fogják a cégbíróságon. Megjegyezte: a tíz alapító tagot nem köti össze világnézeti vagy stiláris egyetértés, az egyesületet a szakma jövője iránt aggodalom hívta életre, mivel a hazai színházi szakmában 30-40 éve folyamatosan romlik a helyzet. Kiemelte, az egyesület tíz tagja összesen mintegy 1200 előadást vitt már színre, szerinte ez a szakmaiság garantálja majd állásfoglalásaik hitelességét. A színész-rendező hangsúlyozta, hogy a testület tagjai konszenzusra törekednek majd, nem kívánnak erkölcsi-szakmai ítéleteket hozni. Verebes problémaként említette a szakma felhígulását, valamint a viták hiányát. Az egyesület konferenciákat tervez tartani arról, miként kellene ésszerűen megreformálni az "egész szerkezetet".

Arra a kérdésre, milyen ügyben terveznek először felszólalni, Verebes István azt felelte, ezt még nem tudják, azt azonban leszögezte, hogy a Nemzeti Színház főigazgató-választásával kapcsolatban majd csak az átadás-átvétel pillanatában szólalnak meg, mivel akkor színészi egzisztenciák kerülhetnek veszélybe.

Balikó Tamás hozzátette: az egyesület nem személyi döntésekkel kíván foglalkozni, hanem többek között a pályáztatási rendszer egészével. Mint megjegyezte, a Nemzeti Színház esetében a miniszter bárkit kinevezhetett volna pályáztatás nélkül is. Szerinte a főigazgató-választás "méltatlan és ostoba helyzetbe" sodorta a pályázatban részt vevő színházi embereket. Kiemelte: szeretnék elérni, hogy a színházigazgatói pályázatot kiíró fenntartó már a kiírásban nevezze meg, hogy milyen színházat szeretne működtetni. "Ne várja el tőlünk, hogy egymás torkának ugorjunk" - jegyezte meg.

Székhelyi József elmondta, az egyesület afféle "vének tanácsaként" fog működni. A színész-rendező arról is beszélt, hogy az alapító tagokat egy közös produkció ötlete hozta össze, melyben egyfajta színházi modellt szeretnének megmutatni. Hogy mi lesz ez a darab, az egyelőre titok - tette hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyesület egyszerre kíván foglalkozni a korosodó színészek méltatlan körülményeivel, lehetőségeivel, illetve a reménytelen helyzetben lévő pályakezdőkkel.

Az egyesület havonta fog ülésezni, állásfoglalásait létrehozandó saját honlapján, illetve a szakmai portálokon fogja közzétenni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.