Színház

Meghalt Csurka István

2012.02.04. 11:40
Ajánlom
Az író, politikus 78 éves volt.

Csurka István 1934. március 27-én született Budapesten. 1952-től dramaturgiát tanult a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Első írása 1954-ben jelent meg, 1956-ban pedig kiadták első kötetét. A forradalomban való részvétele miatt - a főiskolai nemzetőrség vezetője volt - fél évre Kistarcsára internálták, majd III/III-as ügynöknek szervezték be. Állítása szerint kényszer alatt írta alá a beszervezési nyilatkozatot, jelentést pedig nem tett. 1957-ben szerezte meg dramaturgi diplomáját. Osztálytársa, Moldova György, aki összes vizsgáját sikerrel tette abszolválta, többek között azért is hagyta ott tiltakozásképp a főiskolát, mert Csurkát és tanárukat, Háy Gyulát bebörtönözték.

Tanulmányai befejeztével szabadfoglalkozású íróként dolgozott. Regények, filmforgatókönyvek (Hét tonna dollár, Amerikai cigaretta - 1978), rádióhangjátékok, elbeszélések, színművek (legismertebbek: Ki lesz a bálanya?, Deficit, Döglött aknák, Házmestersirató) egyaránt fűződnek nevéhez. 1969-ben József Attila-díjat kapott. A kitüntetést 1980-ban ismét megkapta, ebben az évben nyerte el a Deficitért a Színikritikusok Díját is a legjobb új magyar dráma kategóriában. A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján Csurka népszerű és kedvelt szerzőnek számított. Darabjait játszotta a Vígszínház, a Nemzeti Színház, színre kerültek művei a vidéki színházakban is. A Házmestersiratót két éven belül műsorra tűzte a Vígszínház, a veszprémi, a szegedi, a debreceni teátrum. Több Csurka-ősbemutató fűződik Horvai István rendezőhöz. Sok év után 2010-ben jelentkezett ismét drámákkal: A hatodik koporsó - ezt kívánja Dörner György repertoárra venni - Trianonról, az Írószövetségek harca pedig az "értelmiség mai állapotáról" szól.

1972-ben szilenciumra ítélték rendszerellenesnek és antiszemitának minősített kijelentései miatt. 1973-tól 1986-ig a Magyar Nemzet tárcaírója, 1981-től a Magyar Írók Szövetsége elnökségének tagja volt. 1988-89-ben a Hitel című folyóirat szerkesztőbizottságának tagja volt, 1989-90-ben az általa alapított Magyar Fórum című hetilap főszerkesztője, a lap 1991 januári újraindulásától a szerkesztőbizottság elnöke, a Magyar Fórum Kft. ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett.

1985-ben részt vett az ellenzékiek monori tanácskozásán, 1987-ben egyike volt a Magyar Demokrata Fórum lakitelki megalapítóinak. A párt színeiben lett 1990-ben országgyűlési képviselő, 1992-ben - alelnökként - vitába került a párt vezetőivel, és megalapította a Magyar Út Körök Mozgalmat. 1994-ig képviselő maradt, de már az 1993-ban megalapított radikális jobboldali Magyar Igazság és Élet Pártja színeiben. A MIÉP elnökeként 1998 és 2002 között ismét országgyűlési képviselő volt. 2006-ban pártja a Jobbik Magyarországért Mozgalommal szövetségben, Harmadik Út néven indult a mandátumokért, de sikertelenül.

Csurka politikai szerepvállalásával párhuzamosan a színházi életből folyamatosan kiszorult. Ennek oka volt az is, hogy bár a kortársi irodalomtörténet magasra értékelte - lásd az 1990-ben megjelent A magyar irodalom története 1945-1975 elemzését - a drámáiban feldolgozott történetek és a feldolgozás módja a kilencvenes években színházilag már irrelevánsnak, passzénak számítottak, írói munkássága a Magyar Fórumban publikált, nem ritkán antiszemita cikkekre korlátozódott. 2011 októberében az Új Színház vezetésére kinevezett Dörner György Csurka Istvánt nevezte meg intendánsának. Ez ellen széles körben tiltakoztak hazai és európai szervezetek, színházak, újságírók, osztrák írószövetségek, brit színházi és közéleti személyiségek, megszólalt Fischer Ádám, lemondta koncertjét Christoph von Dohnányi, és tüntetésekre is sor került. Tarlós István főpolgármester a tiltakozások hatására felkérte, hogy ne alkalmazza a színházban: először október végén, Ascher Café címmel megjelent írása miatt hívta fel nyilvánosan Csurka István figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól, majd december közepén úgy fogalmazott: sajnálattal vette tudomásul, hogy többszöri kérése és ezt követő nyilvános felhívása ellenére is Csurka István újólag az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában. "Ezért - bár azt nem ellenzem, hogy Csurka István sikeres drámáit műsorára tűzze - felkérem Dörner György urat, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka István urat színházában ne alkalmazza" - írta a Tarlós. Dörner György erre úgy reagált, hogy ő maga is pusztán szellemi jelenlétnek tekintette Csurka intendánsi szerepét.

Csurka István nem tudott részt venni az Új Színház február 1-ji társulati ülésén. Akkor Pozsgai Zsolt főrendező tájékoztatása szerint Dörner György felolvasta a kórházban lévő Csurka István társulathoz intézett levelét, aki arra biztatta a jelenlévőket, hogy attól függetlenül, ki hova érzi magát tartozónak, mit gondol a politikáról, szeretetben dolgozzanak együtt. Dörner György a levéllel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Csurka István kristálytiszta üzenetet küldött; mindennek a lényegét írta le, csak olyat, ami fontos". Az MTI információi szerint a levélből az is kiderült, hogy Csurkának fontos A hatodik koporsó című darabjának bemutatása, erről már nyáron tárgyaltak Dörner Györggyel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.