Színház

Meghirdette 2020/21-es évadát a Radnóti Színház

Újra szabad
2020.06.09. 15:50
Ajánlom
„Újra szabad. Ha megfontoltan is, de ez az érzés hatja át a Radnóti társulatát és tágabb viszonylatban a társadalmunkat. Ez a világjárvány a bizalomba vetett hitünket tépázta meg, mindannyiunknak vissza kell térnünk a megszokott kerékvágásba, miközben pontosan tudjuk, hogy újat kell kialakítanunk vagy a megszokottat másként járni. De bízunk abban, hogy a közönségünk hamarosan újra megtölti a színház tereit” üzeni Kováts Adél.

Rajtra készen hat bemutatóval, köztük két ősbemutatóval készül a Radnóti Miklós Színház a 2020|2021-es évadra.

A tervek szerint ősztől normál üzemmódban nyit a színház, két premiert is időzítve szeptemberre.

A társulat is átrendeződik a következő évadban, Kelemen József és Vilmányi Benett megy el a színházból. A Radnóti társulata jövő évadtól három új fiatal taggal bővül: a színházhoz szerződik a Junior Príma díjas Mészáros Blanka, aki az elmúlt években kivételes tehetségével és nagy formátumú alakításaival generációjának egyik legfontosabb színésznőjévé vált. Diplomázása után a Katona József Színház tagja volt, ahol a Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében címszerepéért 2019-ben elnyerte a Színházi Kritikusok Céhe legjobb színésznőnek járó díját. A színház csapatát erősíti a jövőben Baki Dániel, aki számos független és kőszínházi produkcióban bizonyította, hogy jelentős és sokoldalú színész, tele tűzzel, játékos és szerethető energiákkal. A Radnótihoz szerződik Nagy Márk, akit a nézők legfőképp a Nemzeti Színházban láthattak, ahol többek között eljátszotta a 2019-es POSZT legjobb előadás díját elnyerő Woyzeck címszerepét. Mind a fiatal, mind pedig az idősebb rendezőgeneráció szívesen dolgozik vele, színészi lendülete és karizmája minden alakításán átsugárzik.

Csapodár madárka

Az idei évadban kezdte el próbálni a társulat, de a járványhelyzet miatt végül szeptemberben mutatjuk be Ruzante Csapodár madárka című reneszánsz komédiáját Szőcs Artur rendezésében, aki először dolgozik a színház társulatával. A Radnóti számára Peer Krisztián, a kortárs magyar költészet eredeti, kendőzetlen hangú alkotója készített a darabból új átiratot. Peer könnyed szemtelenséggel reflektál a darab keletkezésének korára és az azóta eltelt időre;

átiratában a korabeli figurák, ügyeskedéseik és viszonyaik kortárs életfilozófiákként és kapcsolati dinamikákként jelennek meg.

Az előadásban Rusznák Andrást, Sodró Elizát, Pál Andrást, Baki Dánielt és Bálint Andrást láthatják a nézők, díszlet Slárku Anett, jelmez Kovács Andrea, zene Nagy János munkája, dramaturg Sándor Júlia.

RadnotiSzinhaz_Csapodarmadarka_ValoczkiDaniel-153737.jpg

Csapodár madárka című előadás próbájából. (Fotó/Forrás: Radnóti Színház/Valóczki Dániel )

Gina

Szeptemberben a második évadát kezdő alternatív játszóhelyünkön, a Radnóti Tesla Laborban tartjuk a következő bemutatónkat. A Gina című kortárs magyar színdarab az aktuális társadalmi problémákat feszegető előadásaink sorába illik, amely megtörtént eset alapján készül:

egy középosztálybeli házaspár élsportoló fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik.

E helyzet feldolgozását vizsgálja a történet, nem a tettes vagy az áldozat, hanem a szülők szemszögéből. Az előadás írója és rendezője a filmrendezőként is ismert Schwechtje Mihály, aki első színházi munkájával, az Örökséggel tette le névjegyét a színházi szakmában. Egyedi módszerrel dolgozik a társulattal: az ősbemutató szövegkönyvét a próbafolyamat alatt, a színészekkel együttműködve, az ő improvizációik alapján írja. László Zsolt, Schneider Zoltán, Martin Márta és Nagy Márk mellett vendégként Török-Illyés Orsolya, Moldvai Kiss Andrea, Hajdu Lujza és Szőke Abigél csatlakozik a csapathoz, a látványt Izsák Lili tervezi, az előadás dramaturgja Kelemen Kristóf.

Don Carlos

Az évad harmadik, novemberi bemutatója Schiller Don Carlosa a frissen végzett Nagy Péter István rendezésében.

A spanyol királyi udvarban játszódó családi- és politikai tragédia generációk ütközésének történeteként kerül színre a Radnóti színpadán.

Egy mozdíthatatlanságba merevedett társadalom tétlenségre kárhoztatott fiataljai feszülnek apáik világának és annak korlátainak. A nagy német klasszikust kortársunkként újraolvasó előadáshoz Sándor Júlia és Nagy Péter István – akiknek közös munkái közül az Ódry Színpadon nagy sikerrel futó Octopus, avagy Szent György és a sárkány után Budapesten legutóbb a Trafóban bemutatott Éhség című előadást láthatták a nézők – friss, prózai szövegváltozatot készítenek, az előadás szabadságkereső hőseit a társulat fiatal színészei, Nagy Márk, Baki Dániel, Mészáros Blanka és Sodró Eliza alakítják, míg II. Fülöp szerepében László Zsolt lép színpadra. A díszletet Devich Botond, a jelmezt Giliga Ilka tervezi, zeneszerzőként Dargay Marcell és Csizmás András, operatőrként Vincze Alina dolgozik az előadásban, a dramaturg Sándor Júlia.

Szerb Antal Száz verse

A Keres Emil Próbateremben mutatjuk be decemberben Bálint András új önálló estjét, a Szerb Antal Száz verse című előadást. A balfi munkatáborban 1945 januárjában elhunyt szerző az élete végén, a háború borzalmainak árnyékában jelentette meg Száz vers címen az általa összeállított világirodalmi antológiát, amely sokakat bevezetett a kötészet világába.

Levelek, regény- és naplórészletek, emlékezések, anekdoták és versek idézik fel Szerb Antal alakját,

és ahogy Bálint Andrástól megszoktuk, az irodalmon keresztül ezúttal is egy nagyon személyes, bensőséges hangvételű esttel készül. Az előadást Deák Krisztina rendezi, a dramaturg Hárs Anna.

Egy csepp méz

Valló Péter, a színház főrendezője idén Shelagh Delaney, angol drámaírónő Egy csepp méz című kamaradrámáját rendezi februárban a Radnóti színpadán, amelyet a színházban már visszatérőnek számító Totth Benedek fordít újra, hogy az minél élesebben és érvényesebben szóljon a mai társadalmunkról. Az angolszász színházi közegben rendkívül népszerű színdarabban

egy fiatal lány vágyai és keserűségei, anyjához való viszonya és nélküle megélt terhessége kerülnek a fókuszba, mindezeken keresztül pedig a marginalizált helyzetben lévők élete.

A produkcióban Mészáros Blanka, Kováts Adél, Rusznák András, Baki Dániel és Porogi Ádám játszik, díszlettervező Horváth Jenny, a jelmeztervező Benedek Mari, dramaturg Hárs Anna.

Vad nyomozók

Az évad utolsó bemutatóját május elején a Radnóti Tesla Laborban tartjuk: a latin-amerikai irodalom legszerethetőbb zsenijének, Roberto Bolañonak Vad nyomozók című nagyregénye alapján készít előadást Kelemen Kristóf, aki azon túl, hogy négy éve a Radnóti Színház dramaturgja, több darabot írt és rendezett. Az elmúlt években többek között olyan díjnyertes előadások fűződnek a nevéhez, mint a Magyar akác vagy a Megfigyelők. Az életrajzi elemeket és a zabolátlan fantáziavilágot ötvöző Vad nyomozókban

egy hetvenes évekbeli, mexikóvárosi, underground költőmozgalom életébe pillanthatunk be, amelyből egy évtizedeken és kontinenseken átívelő, krimiszerű történet bomlik ki.

Olyan művészgeneráció lenyomata ez, amelynek tagjai szenvedélyesen, egy életen át önmaguk szabadságát és művészi kiteljesedését keresték, nem pedig a meggazdagodás és a láthatóság lehetőségeit. A Radnóti Tesla Laborban színre kerülő ősbemutatóban Baki Dániel, Gáspár Sándor, Mészáros Blanka, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András és Sodró Eliza látható, a látványt Schnábel Zita tervezi, dramaturgként Sándor Júlia csatlakozik a csapathoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Színház

Ria, ria, lambéria – Kritika a Radnóti Színház Gina című előadásáról

A GHB (gamma-hidroxi-butirát vagy gamma-hidroxi-vajsav, a köznyelvben: gina) szerves vegyület. Kis adagban izomnövelésre használják, nagyobb adagja euforikus állapotot idéz elő, még nagyobb mennyiségben altatásra is alkalmas. Veszélyes partidrog.
Vizuál

58 évesen elhunyt James Redford, Robert Redford fia

Az amerikai színészlegenda fia pénteken hunyt el epevezetékrákban – írta a BBC hírportálja.
Könyv

Az őszinteség nem egyenlő a szaftos részletekkel

Október elején nálunk is megjelent Woody Allen az Egyesült Államokban nagy port kavart önéletrajza Apropó nélkül címmel a Jaffa Kiadónál. A kiadó kommunikációs vezetőjét, Németh Lucát arról kérdeztük, mennyire számít ellentmondásos lépésnek egy ilyen kötet kiadása vagy akár maga a szöveg.
Könyv

Alföldi Róbert előadásában jelent meg Esterházy Péter Hasnyálmirigynaplója

Esterházy Péter utolsó regénye egy hónappal a halála előtt jelent meg. A fájdalmas mű most Alföldi Róbert hangján hallható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

70 éves Robin Williams magyar hangja, Mikó István

„Még nem vettünk fel?” – kérdezte tőle a főiskolai felvételin Kazimír Károly, akivel addigra a Vízivárosi pinceklubban, ami a Kaláka Együttes törzshelye is volt, összetegeződtek. A sikeres felvételi után aztán már egyenes út vezetett a Jászai Mari-díjig és az érdemes művész kitüntetésig.
Színház hír

Tompa Gábor marad az Európai Színházi Unió elnöke

Bár a járványhelyzet miatt az idén 30 éves Európai Színházi Unió második közgyűlése online térbe kényszerült, az UTE tagszínházai egyhangúlag szavazták meg Tompa Gábort az elnöki posztra.
Színház hír

SZFE-blokád: A rendőrség szerint nem jelent rendbontást az egyetemfoglalás

A Narancs kérdésére küldtek választ a kékek, amelyben azt írják, nem veszélyezteti a közbiztonságot és a közrendet az egyetemfoglalás, ezért nem is kell, hogy fellépjenek a diákokkal szemben.
Színház hír

Kihirdették az idei Tony-díj jelöltjeit

Tizenöt jelöléssel várja az idei Tony-díjátadót az Alanis Morissette kanadai-amerikai énekesnő azonos című sikeralbumából készített musical, a Jagged Little Pill, de nem panaszkodhat a Moulin Rouge sem a maga tizennégy jelölésével.
Színház interjú

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.