Színház

Meghirdette 2020/21-es évadát a Radnóti Színház

Újra szabad
2020.06.09. 15:50
Ajánlom
„Újra szabad. Ha megfontoltan is, de ez az érzés hatja át a Radnóti társulatát és tágabb viszonylatban a társadalmunkat. Ez a világjárvány a bizalomba vetett hitünket tépázta meg, mindannyiunknak vissza kell térnünk a megszokott kerékvágásba, miközben pontosan tudjuk, hogy újat kell kialakítanunk vagy a megszokottat másként járni. De bízunk abban, hogy a közönségünk hamarosan újra megtölti a színház tereit” üzeni Kováts Adél.

Rajtra készen hat bemutatóval, köztük két ősbemutatóval készül a Radnóti Miklós Színház a 2020|2021-es évadra.

A tervek szerint ősztől normál üzemmódban nyit a színház, két premiert is időzítve szeptemberre.

A társulat is átrendeződik a következő évadban, Kelemen József és Vilmányi Benett megy el a színházból. A Radnóti társulata jövő évadtól három új fiatal taggal bővül: a színházhoz szerződik a Junior Príma díjas Mészáros Blanka, aki az elmúlt években kivételes tehetségével és nagy formátumú alakításaival generációjának egyik legfontosabb színésznőjévé vált. Diplomázása után a Katona József Színház tagja volt, ahol a Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében címszerepéért 2019-ben elnyerte a Színházi Kritikusok Céhe legjobb színésznőnek járó díját. A színház csapatát erősíti a jövőben Baki Dániel, aki számos független és kőszínházi produkcióban bizonyította, hogy jelentős és sokoldalú színész, tele tűzzel, játékos és szerethető energiákkal. A Radnótihoz szerződik Nagy Márk, akit a nézők legfőképp a Nemzeti Színházban láthattak, ahol többek között eljátszotta a 2019-es POSZT legjobb előadás díját elnyerő Woyzeck címszerepét. Mind a fiatal, mind pedig az idősebb rendezőgeneráció szívesen dolgozik vele, színészi lendülete és karizmája minden alakításán átsugárzik.

Csapodár madárka

Az idei évadban kezdte el próbálni a társulat, de a járványhelyzet miatt végül szeptemberben mutatjuk be Ruzante Csapodár madárka című reneszánsz komédiáját Szőcs Artur rendezésében, aki először dolgozik a színház társulatával. A Radnóti számára Peer Krisztián, a kortárs magyar költészet eredeti, kendőzetlen hangú alkotója készített a darabból új átiratot. Peer könnyed szemtelenséggel reflektál a darab keletkezésének korára és az azóta eltelt időre;

átiratában a korabeli figurák, ügyeskedéseik és viszonyaik kortárs életfilozófiákként és kapcsolati dinamikákként jelennek meg.

Az előadásban Rusznák Andrást, Sodró Elizát, Pál Andrást, Baki Dánielt és Bálint Andrást láthatják a nézők, díszlet Slárku Anett, jelmez Kovács Andrea, zene Nagy János munkája, dramaturg Sándor Júlia.

RadnotiSzinhaz_Csapodarmadarka_ValoczkiDaniel-153737.jpg

Csapodár madárka című előadás próbájából. (Fotó/Forrás: Radnóti Színház/Valóczki Dániel )

Gina

Szeptemberben a második évadát kezdő alternatív játszóhelyünkön, a Radnóti Tesla Laborban tartjuk a következő bemutatónkat. A Gina című kortárs magyar színdarab az aktuális társadalmi problémákat feszegető előadásaink sorába illik, amely megtörtént eset alapján készül:

egy középosztálybeli házaspár élsportoló fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik.

E helyzet feldolgozását vizsgálja a történet, nem a tettes vagy az áldozat, hanem a szülők szemszögéből. Az előadás írója és rendezője a filmrendezőként is ismert Schwechtje Mihály, aki első színházi munkájával, az Örökséggel tette le névjegyét a színházi szakmában. Egyedi módszerrel dolgozik a társulattal: az ősbemutató szövegkönyvét a próbafolyamat alatt, a színészekkel együttműködve, az ő improvizációik alapján írja. László Zsolt, Schneider Zoltán, Martin Márta és Nagy Márk mellett vendégként Török-Illyés Orsolya, Moldvai Kiss Andrea, Hajdu Lujza és Szőke Abigél csatlakozik a csapathoz, a látványt Izsák Lili tervezi, az előadás dramaturgja Kelemen Kristóf.

Don Carlos

Az évad harmadik, novemberi bemutatója Schiller Don Carlosa a frissen végzett Nagy Péter István rendezésében.

A spanyol királyi udvarban játszódó családi- és politikai tragédia generációk ütközésének történeteként kerül színre a Radnóti színpadán.

Egy mozdíthatatlanságba merevedett társadalom tétlenségre kárhoztatott fiataljai feszülnek apáik világának és annak korlátainak. A nagy német klasszikust kortársunkként újraolvasó előadáshoz Sándor Júlia és Nagy Péter István – akiknek közös munkái közül az Ódry Színpadon nagy sikerrel futó Octopus, avagy Szent György és a sárkány után Budapesten legutóbb a Trafóban bemutatott Éhség című előadást láthatták a nézők – friss, prózai szövegváltozatot készítenek, az előadás szabadságkereső hőseit a társulat fiatal színészei, Nagy Márk, Baki Dániel, Mészáros Blanka és Sodró Eliza alakítják, míg II. Fülöp szerepében László Zsolt lép színpadra. A díszletet Devich Botond, a jelmezt Giliga Ilka tervezi, zeneszerzőként Dargay Marcell és Csizmás András, operatőrként Vincze Alina dolgozik az előadásban, a dramaturg Sándor Júlia.

Szerb Antal Száz verse

A Keres Emil Próbateremben mutatjuk be decemberben Bálint András új önálló estjét, a Szerb Antal Száz verse című előadást. A balfi munkatáborban 1945 januárjában elhunyt szerző az élete végén, a háború borzalmainak árnyékában jelentette meg Száz vers címen az általa összeállított világirodalmi antológiát, amely sokakat bevezetett a kötészet világába.

Levelek, regény- és naplórészletek, emlékezések, anekdoták és versek idézik fel Szerb Antal alakját,

és ahogy Bálint Andrástól megszoktuk, az irodalmon keresztül ezúttal is egy nagyon személyes, bensőséges hangvételű esttel készül. Az előadást Deák Krisztina rendezi, a dramaturg Hárs Anna.

Egy csepp méz

Valló Péter, a színház főrendezője idén Shelagh Delaney, angol drámaírónő Egy csepp méz című kamaradrámáját rendezi februárban a Radnóti színpadán, amelyet a színházban már visszatérőnek számító Totth Benedek fordít újra, hogy az minél élesebben és érvényesebben szóljon a mai társadalmunkról. Az angolszász színházi közegben rendkívül népszerű színdarabban

egy fiatal lány vágyai és keserűségei, anyjához való viszonya és nélküle megélt terhessége kerülnek a fókuszba, mindezeken keresztül pedig a marginalizált helyzetben lévők élete.

A produkcióban Mészáros Blanka, Kováts Adél, Rusznák András, Baki Dániel és Porogi Ádám játszik, díszlettervező Horváth Jenny, a jelmeztervező Benedek Mari, dramaturg Hárs Anna.

Vad nyomozók

Az évad utolsó bemutatóját május elején a Radnóti Tesla Laborban tartjuk: a latin-amerikai irodalom legszerethetőbb zsenijének, Roberto Bolañonak Vad nyomozók című nagyregénye alapján készít előadást Kelemen Kristóf, aki azon túl, hogy négy éve a Radnóti Színház dramaturgja, több darabot írt és rendezett. Az elmúlt években többek között olyan díjnyertes előadások fűződnek a nevéhez, mint a Magyar akác vagy a Megfigyelők. Az életrajzi elemeket és a zabolátlan fantáziavilágot ötvöző Vad nyomozókban

egy hetvenes évekbeli, mexikóvárosi, underground költőmozgalom életébe pillanthatunk be, amelyből egy évtizedeken és kontinenseken átívelő, krimiszerű történet bomlik ki.

Olyan művészgeneráció lenyomata ez, amelynek tagjai szenvedélyesen, egy életen át önmaguk szabadságát és művészi kiteljesedését keresték, nem pedig a meggazdagodás és a láthatóság lehetőségeit. A Radnóti Tesla Laborban színre kerülő ősbemutatóban Baki Dániel, Gáspár Sándor, Mészáros Blanka, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András és Sodró Eliza látható, a látványt Schnábel Zita tervezi, dramaturgként Sándor Júlia csatlakozik a csapathoz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.