Színház

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

2024.05.16. 14:15
Ajánlom
Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.

A 2024-es Párizsi Olimpia kulturális kísérőfesztiváljaként rendezik meg a Paris Globe International elnevezésű programot, amelynek szervezői Göndör László és Katona Éva Nagymamával álmodtam (Living the Dream with Grandma) című színházi produkcióját választotta ki, hogy ezzel egyedüli meghívottként képviselje a magyar előadóművészeti szcénát hazánkból.

A produkció két alkalommal lesz látható Párizsban a Théâtre de la Concorde – Ville de Paris színházban május 22-én és 23-án 19.30 perckor.

Az előadást 2021 októberében mutatták be itthon, eddig negyvennyolc alkalommal játszották – kivétel nélkül teltház előtt – a Trafó Kortárs Művészetek Házában, tizenegyszer pedig hazai és külföldi fesztiválokon.

A Nagymamával álmodtam egy különleges, két generáció összekapcsolódásáról és közös traumafeldolgozásról szóló dokumentarista, sok humorral átitatott színházi stand up / one-man-show. Az előadás azt az egy hónapot mutatja be, amelyben a 35 éves főszereplő, Göndör László – a pandémia valamint önismereti válsága kellős közepén – összeköltözött a 97 éves holokauszt-túlélő nagymamájával, Katona Évával, és audiovizuális eszközök segítségével gondosan dokumentálta a vele kettesben töltött időt.

Nagymama és unokája harminckét napon keresztül próbálják megérteni egymás fájdalmait, traumáit és az egymás iránt érzett mély szeretetet.

A beszélgetésekből Bódi Zsófia, Laboda Kornél és Göndör László írt és szerkesztett szöveget az előadáshoz.

Martina Vannayová, az International Theatre Festival Divadelna Nitra programajánlójában úgy fogalmaz, a Nagymamával álmodtam egy olyan nő portréja, aki túlélte a deportálást és hitt a kommunizmus eszméiben,

egyúttal közös gondolkodás arról, hogyan öröklődik a trauma a generációk között, és hogyan beszélhetünk m a holokausztról a művészetben.

„A Nagymamával álmodtam továbbá történet az emberi lét törékenységéről, az unokák és nagyszülők közötti kapcsolatokról, a családi szokásokról és humorról, a nagyszülők emlékezetében élő gyermekkori képpel szemben meghatározott felnőttkori identitáskeresésről, a saját geopolitikai terünk történelméről és annak pars pro toto lenyomatáról egy erős nő életében. A Nagymamával álmodtam még mindezek mellett is sok minden másról szól, és ez a különlegessége ennek a finom, szórakoztató és megható előadásnak” – fogalmazott.

Fejléckép: Részlet a Nagymamával álmodtam című előadásból (Fotó/Forrás: Trafó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.