Színház

Meghívó! – „Hogyan csináljunk színházat?”

2019.02.05. 11:35
Ajánlom
Február 19-én elindul a FÉMben az ’Ahol a Svéd Megpihent Kedden’ pódiumsorozat. Az első találkozás valóban egy találkozás lesz, hiszen a FÉM alapítói, alkotói várják a nézőket, szimpatizánsokat, barátokat, ellenségeket, azokat a színházszerető vendégeket, akik kíváncsiak arra, hogyan is működhet 2019-ben egy függetlenszínház Budapest belvárosában. S főleg azokat, akiknek van véleménye, ötlete a jövőt illetően.

XII. Károly svéd király az 1709-es elvesztett poltavai csata után lovon vágtatott/menekült haza, ám egy ponton megpihent a Váczi utca és Irányi utca sarkán. Ez egy olyan megpihenés volt, ami mellett a FÉM alkotói sem mehettek el szó nélkül, s e jeles esemény tiszteletére minden kedden megemlékeznek Károly budapesti tartózkodására. Ami egy műsort takar, pódiumműsorokat, s hogy e performanszok kötődnek-e majd valahogy Károlyhoz, kiderül a későbbiekben.

A tervek szerint minden műfaj helyet kap a FÉM kávézójának kisszínpadán,

így a zene, az irodalom, a líra, a képzőművészet, de még a színház is – persze mind-mind valami különlegességgel megfűszerezve.

februar5_foto1-093204.jpg

Dombovári Gábor műsorvezető és dr. Illés György (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

A műsorszervezés még csak most vette kezdetét, hiszen kellett hozzá, hogy maga a színház végre tényleg teljes üzemmódba kapcsoljon, közben elindult, s stabil programmá vált a – szintén ezen a pódiumon látható, hallható – 'Pepita Oroszlán Zenés Estek' koncertek sokasága, s most valami újat, mást, ám a közösségi együttlét lényegét szem előtt tartott kulturális csemegét várnak és ígérnek a szervezők.

februar5_foto2-093204.jpg

Cziczó Attila, Horváth Máté és Jendrics Anikó, a FÉM alapítói (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

Az első lekötött program dr. Illés György szerzői estje lesz március 5-én, ám a nyitó esten egy személyesebb, összetettebb program várható. A FÉM alkotói találkoznak minden olyan színházszeretővel, akiket érdekel, hogyan is jöhetett létre egy ilyen sokrétegű, sokszínű közösségi tér a Belvárosban, hogyan működik – vagy éppen nem működik – egy, a kommerszt elutasító magánszínház Budapesten 2019-ben. Nagy titkokat árulnak el magukról a fémesek, s olyan témák is terítékre kerülnek, ahol bizony várják majd a Váci utcába látogató érdeklődők véleményét, kérdéseit, hozzászólását.

Így ez a meghívó szól mindenkinek: nézőknek, szakmabelieknek, színházat szeretőknek, színházat kevésbé szeretőknek, fiataloknak, idősebbeknek. Finom beszélgetés egy kellemes ital mellett. (Vagy fordítva.)

Ahol a Svéd Megpihent Kedden

február 19. este 7 óra

Fém Arts & Café

1056 Budapest Váci utca 40. (bejárat az Irányi utcából)

A belépés díjtalan.

Információ: www.femszinhaz.hu

 

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

A díva, akit "kitoloncoltak" az opera világából

Harcoljunk az álmainkért – javasolja Miklósa Erika, ahogy teszi Siv Wennberg svéd operaénekesnő is, akiről izgalmas dokumentumfilm látható a BIDF versenyprogramjában. A magyar operaénekesnő már látta a filmet és arra biztat, hogy mi se hagyjuk ki.
Színház

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  
Könyv

Íme az Aegon Művészeti Díj idei jelöltjei!

A 15. átadóra átalakul a kiválasztás menete. Mutatjuk a rövidlista húsz jelöltjét!
Vizuál

Szabadon elérhetőek a Diák-Oscar díjas magyar filmek

Január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vimeo csatornáján egy hétig szabadon hozzáférhetővé teszik az egyetem Diák-Oscar-jelölt- és nyertes filmjeit. Mutatjuk!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kaposvári díszpolgár lett Molnár Piroska

A Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a Nemzet Színésze szerdán kapta meg a kitüntetést a város polgármesterétől.
Színház hír

Négy és fél milliót gyűjtött a függetleneknek az Örkény Színház

A magyar kultúra napján megtartott felolvasóest és az adventi időszakban értékesített fotósorozat bevételét pályakezdő függetleneknek ajánlották fel.
Színház interjú

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Színház hír

Felújítják a Merlin Színházat

A közel tíz éve üresen álló épület felújítását Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
Színház ajánló

A Lila ákác és az Európa Kiadó

Habos-babos szerelmi történet helyett a mai korra rímelő probléma kerül fókuszba Telihay Péter rendezésében, amelynek január 29-i előadása után meglepetéssel készül a József Attila Színház.