Színház

Meghívó! – „Hogyan csináljunk színházat?”

2019.02.05. 11:35
Ajánlom
Február 19-én elindul a FÉMben az ’Ahol a Svéd Megpihent Kedden’ pódiumsorozat. Az első találkozás valóban egy találkozás lesz, hiszen a FÉM alapítói, alkotói várják a nézőket, szimpatizánsokat, barátokat, ellenségeket, azokat a színházszerető vendégeket, akik kíváncsiak arra, hogyan is működhet 2019-ben egy függetlenszínház Budapest belvárosában. S főleg azokat, akiknek van véleménye, ötlete a jövőt illetően.

XII. Károly svéd király az 1709-es elvesztett poltavai csata után lovon vágtatott/menekült haza, ám egy ponton megpihent a Váczi utca és Irányi utca sarkán. Ez egy olyan megpihenés volt, ami mellett a FÉM alkotói sem mehettek el szó nélkül, s e jeles esemény tiszteletére minden kedden megemlékeznek Károly budapesti tartózkodására. Ami egy műsort takar, pódiumműsorokat, s hogy e performanszok kötődnek-e majd valahogy Károlyhoz, kiderül a későbbiekben.

A tervek szerint minden műfaj helyet kap a FÉM kávézójának kisszínpadán,

így a zene, az irodalom, a líra, a képzőművészet, de még a színház is – persze mind-mind valami különlegességgel megfűszerezve.

februar5_foto1-093204.jpg

Dombovári Gábor műsorvezető és dr. Illés György (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

A műsorszervezés még csak most vette kezdetét, hiszen kellett hozzá, hogy maga a színház végre tényleg teljes üzemmódba kapcsoljon, közben elindult, s stabil programmá vált a – szintén ezen a pódiumon látható, hallható – 'Pepita Oroszlán Zenés Estek' koncertek sokasága, s most valami újat, mást, ám a közösségi együttlét lényegét szem előtt tartott kulturális csemegét várnak és ígérnek a szervezők.

februar5_foto2-093204.jpg

Cziczó Attila, Horváth Máté és Jendrics Anikó, a FÉM alapítói (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

Az első lekötött program dr. Illés György szerzői estje lesz március 5-én, ám a nyitó esten egy személyesebb, összetettebb program várható. A FÉM alkotói találkoznak minden olyan színházszeretővel, akiket érdekel, hogyan is jöhetett létre egy ilyen sokrétegű, sokszínű közösségi tér a Belvárosban, hogyan működik – vagy éppen nem működik – egy, a kommerszt elutasító magánszínház Budapesten 2019-ben. Nagy titkokat árulnak el magukról a fémesek, s olyan témák is terítékre kerülnek, ahol bizony várják majd a Váci utcába látogató érdeklődők véleményét, kérdéseit, hozzászólását.

Így ez a meghívó szól mindenkinek: nézőknek, szakmabelieknek, színházat szeretőknek, színházat kevésbé szeretőknek, fiataloknak, idősebbeknek. Finom beszélgetés egy kellemes ital mellett. (Vagy fordítva.)

Ahol a Svéd Megpihent Kedden

február 19. este 7 óra

Fém Arts & Café

1056 Budapest Váci utca 40. (bejárat az Irányi utcából)

A belépés díjtalan.

Információ: www.femszinhaz.hu

 

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

Budapest legmesésebb tetőteraszai

A Budapest100 csodája, hogy kinyitsz egy átlagos kaput a bulinegyed közepén és besétálsz egy 1800-as években épült ház ősfás udvarába. Vagy kijutsz egy tetőre és új perspektívát kapsz az egész városról. Galéria!
Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Flashmobot szerveztek a Nemzeti elé az SZFE diákjai

A hallgatók A kassai polgárok című színdarabjából olvastak fel részleteket hétfőn este, a Magyar Dráma Napján, miközben a színházban a színpadon elvenedetett meg Márai Sándor műve.
Színház interjú

Makra Viktória: „Ez az előadás a saját gyászmunkám”

Szeptember 25-én mutatják be a MU Színházban a Héttörpe című Staféta-nyertes előadást Makra Viktória, szabadúszó színész, bábszínész rendezésében. Ő mesélt a világjárvány produkcióra gyakorolt hatásáról, a gyászról, inspirációról és a buffon-technikáról.
Színház hír

Koronavírusost találtak a miskolci színházban, előadások maradnak el

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye szerint szeptember 25-ig biztosan elmaradnak a meghirdetett előadások, a további intézkedésekről pedig a most zajló tesztelés eredményei alapján döntenek.
Színház kult50

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.
Színház gyász

Elhunyt Michael Lonsdale, a Holdkelte című Bond-film főgonosza

A francia színész 89 éves volt, a magyar közönség egyebek között A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhette.