Színház

Meghívó! – „Hogyan csináljunk színházat?”

2019.02.05. 11:35
Ajánlom
Február 19-én elindul a FÉMben az ’Ahol a Svéd Megpihent Kedden’ pódiumsorozat. Az első találkozás valóban egy találkozás lesz, hiszen a FÉM alapítói, alkotói várják a nézőket, szimpatizánsokat, barátokat, ellenségeket, azokat a színházszerető vendégeket, akik kíváncsiak arra, hogyan is működhet 2019-ben egy függetlenszínház Budapest belvárosában. S főleg azokat, akiknek van véleménye, ötlete a jövőt illetően.

XII. Károly svéd király az 1709-es elvesztett poltavai csata után lovon vágtatott/menekült haza, ám egy ponton megpihent a Váczi utca és Irányi utca sarkán. Ez egy olyan megpihenés volt, ami mellett a FÉM alkotói sem mehettek el szó nélkül, s e jeles esemény tiszteletére minden kedden megemlékeznek Károly budapesti tartózkodására. Ami egy műsort takar, pódiumműsorokat, s hogy e performanszok kötődnek-e majd valahogy Károlyhoz, kiderül a későbbiekben.

A tervek szerint minden műfaj helyet kap a FÉM kávézójának kisszínpadán,

így a zene, az irodalom, a líra, a képzőművészet, de még a színház is – persze mind-mind valami különlegességgel megfűszerezve.

februar5_foto1-093204.jpg

Dombovári Gábor műsorvezető és dr. Illés György (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

A műsorszervezés még csak most vette kezdetét, hiszen kellett hozzá, hogy maga a színház végre tényleg teljes üzemmódba kapcsoljon, közben elindult, s stabil programmá vált a – szintén ezen a pódiumon látható, hallható – 'Pepita Oroszlán Zenés Estek' koncertek sokasága, s most valami újat, mást, ám a közösségi együttlét lényegét szem előtt tartott kulturális csemegét várnak és ígérnek a szervezők.

februar5_foto2-093204.jpg

Cziczó Attila, Horváth Máté és Jendrics Anikó, a FÉM alapítói (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

Az első lekötött program dr. Illés György szerzői estje lesz március 5-én, ám a nyitó esten egy személyesebb, összetettebb program várható. A FÉM alkotói találkoznak minden olyan színházszeretővel, akiket érdekel, hogyan is jöhetett létre egy ilyen sokrétegű, sokszínű közösségi tér a Belvárosban, hogyan működik – vagy éppen nem működik – egy, a kommerszt elutasító magánszínház Budapesten 2019-ben. Nagy titkokat árulnak el magukról a fémesek, s olyan témák is terítékre kerülnek, ahol bizony várják majd a Váci utcába látogató érdeklődők véleményét, kérdéseit, hozzászólását.

Így ez a meghívó szól mindenkinek: nézőknek, szakmabelieknek, színházat szeretőknek, színházat kevésbé szeretőknek, fiataloknak, idősebbeknek. Finom beszélgetés egy kellemes ital mellett. (Vagy fordítva.)

Ahol a Svéd Megpihent Kedden

február 19. este 7 óra

Fém Arts & Café

1056 Budapest Váci utca 40. (bejárat az Irányi utcából)

A belépés díjtalan.

Információ: www.femszinhaz.hu

 

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.
Színház videó

Mi ezen a sírnivaló? – Platonov a Kamrában (VIDEÓ)

Javában tartanak a Katona József Színház új Csehov-bemutatójának a próbái Székely Kriszta rendezésében. Bepillanthattunk a munkába.