Színház

Meghívó! – „Hogyan csináljunk színházat?”

2019.02.05. 11:35
Ajánlom
Február 19-én elindul a FÉMben az ’Ahol a Svéd Megpihent Kedden’ pódiumsorozat. Az első találkozás valóban egy találkozás lesz, hiszen a FÉM alapítói, alkotói várják a nézőket, szimpatizánsokat, barátokat, ellenségeket, azokat a színházszerető vendégeket, akik kíváncsiak arra, hogyan is működhet 2019-ben egy függetlenszínház Budapest belvárosában. S főleg azokat, akiknek van véleménye, ötlete a jövőt illetően.

XII. Károly svéd király az 1709-es elvesztett poltavai csata után lovon vágtatott/menekült haza, ám egy ponton megpihent a Váczi utca és Irányi utca sarkán. Ez egy olyan megpihenés volt, ami mellett a FÉM alkotói sem mehettek el szó nélkül, s e jeles esemény tiszteletére minden kedden megemlékeznek Károly budapesti tartózkodására. Ami egy műsort takar, pódiumműsorokat, s hogy e performanszok kötődnek-e majd valahogy Károlyhoz, kiderül a későbbiekben.

A tervek szerint minden műfaj helyet kap a FÉM kávézójának kisszínpadán,

így a zene, az irodalom, a líra, a képzőművészet, de még a színház is – persze mind-mind valami különlegességgel megfűszerezve.

februar5_foto1-093204.jpg

Dombovári Gábor műsorvezető és dr. Illés György (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

A műsorszervezés még csak most vette kezdetét, hiszen kellett hozzá, hogy maga a színház végre tényleg teljes üzemmódba kapcsoljon, közben elindult, s stabil programmá vált a – szintén ezen a pódiumon látható, hallható – 'Pepita Oroszlán Zenés Estek' koncertek sokasága, s most valami újat, mást, ám a közösségi együttlét lényegét szem előtt tartott kulturális csemegét várnak és ígérnek a szervezők.

februar5_foto2-093204.jpg

Cziczó Attila, Horváth Máté és Jendrics Anikó, a FÉM alapítói (Fotó/Forrás: FÉM Arts & Café)

Az első lekötött program dr. Illés György szerzői estje lesz március 5-én, ám a nyitó esten egy személyesebb, összetettebb program várható. A FÉM alkotói találkoznak minden olyan színházszeretővel, akiket érdekel, hogyan is jöhetett létre egy ilyen sokrétegű, sokszínű közösségi tér a Belvárosban, hogyan működik – vagy éppen nem működik – egy, a kommerszt elutasító magánszínház Budapesten 2019-ben. Nagy titkokat árulnak el magukról a fémesek, s olyan témák is terítékre kerülnek, ahol bizony várják majd a Váci utcába látogató érdeklődők véleményét, kérdéseit, hozzászólását.

Így ez a meghívó szól mindenkinek: nézőknek, szakmabelieknek, színházat szeretőknek, színházat kevésbé szeretőknek, fiataloknak, idősebbeknek. Finom beszélgetés egy kellemes ital mellett. (Vagy fordítva.)

Ahol a Svéd Megpihent Kedden

február 19. este 7 óra

Fém Arts & Café

1056 Budapest Váci utca 40. (bejárat az Irányi utcából)

A belépés díjtalan.

Információ: www.femszinhaz.hu

 

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.
Klasszikus

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Költészet, valóság, Édes Anna a Városmajorban

Az Édes Annát hozza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Szabadtéri Szemle versenyprogramjába. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díján a legjobb előadásnak járó elismerést.
Színház ajánló

A Kádár-kor legszenzációsabb bűncselekménye a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei saját bemutatójaként készül el Fejes Endre nagysikerű regényének színpadi adaptációja, a Jó estét nyár, jó estét szerelem. A július 18-i bemutatót követően még egy alkalommal, július 19-én láthatja a közönség az új adaptációt.
Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.
Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.