Színház

Megírta és most eljátssza a saját betegségéről írt történetet Fekete Ádám

2020.10.04. 10:10
Ajánlom
Október 1-én mutatták be a Trafóban Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című előadását, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen végzett fizikai színházi koreográfus-rendező osztályának vizsgaelőadása.

Fekete Ádám író, dramaturg, színész, rendező oxigénhiánnyal született, ennek következtében mozgássérültként él. A nagyközönség főként a népszerű Tajgetosz Show-ból, valamint Till Attila Tiszta szívvel című filmjéből ismerheti, színházi alkotóként pedig rendszeresen feltűnik a TÁP Színház és más társulatok produkcióiban. Emellett önálló művekkel is jelen van a független szcénában, melyek egyik fő ismertetőjegye a szokatlan címadás.

Haloktatas_FeketeAdam2EderVera-114232.jpg

Fekete Ádám (Fotó/Forrás: Éder Vera)

Így volt ez a Trafóban korábban bemutatott darabjainál is: a 2018-as A Jeditanács összeül (ez azóta is repertoáron van a Trafóklubban), valamint a 2015-ös Csoportkép oroszlán nélkül (természetes fényben) esetében is, utóbbira reflektál a mostani ősbemutató.

Haloktatás, márványprotézissel című opusz ugyanis továbbviszi a Fekete Ádámtól megszokott stílusjegyeket: a világ aprólékos megfigyelését, a furcsa időkezelést, az énfeltárást, a fekete humort és az önreflexiót.

Ebben az előadásban a saját betegségének és gyógyulásának történetét dolgozta fel. A fizikai rehabilitációs klinikán játszódó történet személyes élményekből táplálkozik, abszurd víziójában azonban keveredik – paral(ell)izálódik – valóság és fikció, múlt és jövő, önirónia és filozófia, közélet és metafizikai dimenziók.

Haloktatas_csoport2EderVera-114414.jpg

Haloktatás (Fotó/Forrás: Éder Vera)

A Staféta Program segítségével megvalósult produkciót az SZFE 2020-ban Horváth Csaba osztályaként végzett fizikai színházi koreográfus-rendezői játsszák: Barna Lilla, Gyulai-Zékány István, Hojsza Henrietta, Kotormán Ábel, Molnár G. Nóra, Ténai Petra, Vadász Krisztina Viktória, továbbá Fekete Ádám, Fekete Gábor és Laboda Kornél. Látványtervezője: Molnár Anna, a rendező segítője: Garádi Gréti, írta és rendezte: Fekete Ádám.

Fejléckép: Éder Vera fotója

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.