Színház

Megírta és most eljátssza a saját betegségéről írt történetet Fekete Ádám

2020.10.04. 10:10
Ajánlom
Október 1-én mutatták be a Trafóban Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című előadását, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen végzett fizikai színházi koreográfus-rendező osztályának vizsgaelőadása.

Fekete Ádám író, dramaturg, színész, rendező oxigénhiánnyal született, ennek következtében mozgássérültként él. A nagyközönség főként a népszerű Tajgetosz Show-ból, valamint Till Attila Tiszta szívvel című filmjéből ismerheti, színházi alkotóként pedig rendszeresen feltűnik a TÁP Színház és más társulatok produkcióiban. Emellett önálló művekkel is jelen van a független szcénában, melyek egyik fő ismertetőjegye a szokatlan címadás.

Haloktatas_FeketeAdam2EderVera-114232.jpg

Fekete Ádám (Fotó/Forrás: Éder Vera)

Így volt ez a Trafóban korábban bemutatott darabjainál is: a 2018-as A Jeditanács összeül (ez azóta is repertoáron van a Trafóklubban), valamint a 2015-ös Csoportkép oroszlán nélkül (természetes fényben) esetében is, utóbbira reflektál a mostani ősbemutató.

Haloktatás, márványprotézissel című opusz ugyanis továbbviszi a Fekete Ádámtól megszokott stílusjegyeket: a világ aprólékos megfigyelését, a furcsa időkezelést, az énfeltárást, a fekete humort és az önreflexiót.

Ebben az előadásban a saját betegségének és gyógyulásának történetét dolgozta fel. A fizikai rehabilitációs klinikán játszódó történet személyes élményekből táplálkozik, abszurd víziójában azonban keveredik – paral(ell)izálódik – valóság és fikció, múlt és jövő, önirónia és filozófia, közélet és metafizikai dimenziók.

Haloktatas_csoport2EderVera-114414.jpg

Haloktatás (Fotó/Forrás: Éder Vera)

A Staféta Program segítségével megvalósult produkciót az SZFE 2020-ban Horváth Csaba osztályaként végzett fizikai színházi koreográfus-rendezői játsszák: Barna Lilla, Gyulai-Zékány István, Hojsza Henrietta, Kotormán Ábel, Molnár G. Nóra, Ténai Petra, Vadász Krisztina Viktória, továbbá Fekete Ádám, Fekete Gábor és Laboda Kornél. Látványtervezője: Molnár Anna, a rendező segítője: Garádi Gréti, írta és rendezte: Fekete Ádám.

Fejléckép: Éder Vera fotója

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.
Színház szemle

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Színház ajánló

Az Orlai Produkciónál (ló)kolbászból van a kerítés

Göttinger Pál belevetette magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe, majd megállt a csemegepultnál, hogy az eladó felől érdeklődjön. Vagy levette Gerlóczy Márton regényét a polcról, hogy a Jurányi Ház színpadára varázsolhassa a lejárt májasokat és kolozsvárikat. Akármelyik is a helyes megfejtés, a SzínházTV most házhoz hozza a piac hangulatát.
Színház hír

Gálvölgyi Dorka az Eötvös 10 új vezetője

Miyazaki Jun, Terézváros humánügyekért felelős alpolgármestere számolt be arról, hogy a csütörtöki döntéselőkészítő tanácson Gálvölgyi Dorkát találták a legalkalmasabbnak az Eötvös 10 vezetői posztjára.
Színház hír

Ünnepi előadásokkal vár Vaskakas Bábszínház

Nézőket ugyan most nem fogadhat, de gőzerővel készül a karácsonyra a Vaskakas Bábszínház. Bár a mézeskalácsillatot nem tudják a virtuális nézőtérre varázsolni, mesés programokkal várják az érdeklődőket.