Színház

Megírta és most eljátssza a saját betegségéről írt történetet Fekete Ádám

2020.10.04. 10:10
Ajánlom
Október 1-én mutatták be a Trafóban Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című előadását, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen végzett fizikai színházi koreográfus-rendező osztályának vizsgaelőadása.

Fekete Ádám író, dramaturg, színész, rendező oxigénhiánnyal született, ennek következtében mozgássérültként él. A nagyközönség főként a népszerű Tajgetosz Show-ból, valamint Till Attila Tiszta szívvel című filmjéből ismerheti, színházi alkotóként pedig rendszeresen feltűnik a TÁP Színház és más társulatok produkcióiban. Emellett önálló művekkel is jelen van a független szcénában, melyek egyik fő ismertetőjegye a szokatlan címadás.

Haloktatas_FeketeAdam2EderVera-114232.jpg

Fekete Ádám (Fotó/Forrás: Éder Vera)

Így volt ez a Trafóban korábban bemutatott darabjainál is: a 2018-as A Jeditanács összeül (ez azóta is repertoáron van a Trafóklubban), valamint a 2015-ös Csoportkép oroszlán nélkül (természetes fényben) esetében is, utóbbira reflektál a mostani ősbemutató.

Haloktatás, márványprotézissel című opusz ugyanis továbbviszi a Fekete Ádámtól megszokott stílusjegyeket: a világ aprólékos megfigyelését, a furcsa időkezelést, az énfeltárást, a fekete humort és az önreflexiót.

Ebben az előadásban a saját betegségének és gyógyulásának történetét dolgozta fel. A fizikai rehabilitációs klinikán játszódó történet személyes élményekből táplálkozik, abszurd víziójában azonban keveredik – paral(ell)izálódik – valóság és fikció, múlt és jövő, önirónia és filozófia, közélet és metafizikai dimenziók.

Haloktatas_csoport2EderVera-114414.jpg

Haloktatás (Fotó/Forrás: Éder Vera)

A Staféta Program segítségével megvalósult produkciót az SZFE 2020-ban Horváth Csaba osztályaként végzett fizikai színházi koreográfus-rendezői játsszák: Barna Lilla, Gyulai-Zékány István, Hojsza Henrietta, Kotormán Ábel, Molnár G. Nóra, Ténai Petra, Vadász Krisztina Viktória, továbbá Fekete Ádám, Fekete Gábor és Laboda Kornél. Látványtervezője: Molnár Anna, a rendező segítője: Garádi Gréti, írta és rendezte: Fekete Ádám.

Fejléckép: Éder Vera fotója

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lady Gagának szabadott, amit Radics Giginek nem

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van annak, hogy az új elnököt popsztárok körében eskessék fel. Tegnap Joe Bidennek Lady Gaga énekelt himnuszt, tizenkét éve Aretha Franklin tette felejthetetlenné Obama beiktatását. De Barbra Streisand, Ricky Martin és Gene Kelly egyaránt mutatkoztak hasonló szerepben. És mi az, amiért Radics Gigit tetemre hívták, Lady Gagát viszont nem?
Klasszikus

Bősze Ádám és a Budapesti Vonósok kalauzolnak Schubert világába

A Budapesti Vonósok háromrészes sorozatában a zenetörténet egyik legtitokzatosabb, alig 31 évesen elhunyt zsenijének remekműveit ismerhetjük meg közelebbről január 22-én.
Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Valós időben, koncert közben is nézői kérdésekre válaszol Hámori Máté és az ÓDZ

No, persze biztosított a zavartalan zeneélvezet is. Az Óbudai Danubia Zenekar új sorozatában a kulisszák mögé vezet, hogy belülről nézzük meg, hogyan folyik egy zenekari próba, mit csinál egy karmester és hogyan születik meg a koncert.
Jazz/World

„Réteken és mezőkön improvizáltam hosszasan”

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai jazz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.
Színház szfe

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
Színház hír

Felolvasószínházi előadással mutatkozik be Kelemen Kristóf új drámája

A járványhelyzet elmúltával az Örkény Színház műsorra tűzi Kelemen Kristóf legújabb drámáját, melyet az 1956 és 1989 közötti romániai események – Nagy Imre és körének sznagovi fogsága – ihlettek. A darab alapját az a napokig tartó rituálé adja, melyben özvegyek és gyermekeik nézték végig a 301-es parcella felnyitását. A mindezidáig jeltelen tömegsírból 1989 előtt eltemetett férfiak csontjait, foszlott ruhadarabjait emelték ki.
Színház ajánló

Összművészeti gálaműsorral ünnepli a Vörösmarty Színház a Magyar Kultúra Napját

A székesfehérvári teátrum a komolyzene, a balett, a néptánc és a színművészet legmeghatározóbb alkotásaiból válogat január 22-én.
Színház ajánló

Fikció és valóság találkozása a színpadon

Regényadaptációval és egy való életből merítő vígjátékkal folytatódnak a SzínházTV közvetítései. Az előadások középpontjában ezúttal a folyamatosan elbukó, ám mindig újrakezdő ember áll, aki ballépéseivel és döntéseivel egyszerre válik nevetség tárgyává, miközben görbe tükröt mutat a nézőnek.