Színház

Megkezdődtek az Eszenyi Enikő főszereplésével készülő bemutató próbái a Játékszínben

2023.01.18. 10:40
Ajánlom
A Csodálatos vagy, Júlia! című Maugham-adaptációt február 25-én mutatják be, a címszerepet Eszenyi Enikő játssza, a rendező Szikora János, a jelmezeket Zoób Kati tervezi.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Eszenyi Enikő, a Vígszínház korábbi igazgatója több év kihagyás után ismét a fővárosban lép színpadra. Erre azóta nem került sor, hogy 2020-ban visszavonta a Vígszínház igazgatói posztjára beadott pályázatát.

Az előadás William Somerset Maugham regénye alapján készül, a Játékszín változatát Németh Ákos alkalmazta színpadra. A történet főszereplője Julia Lambert, egy remek humorú, csodálatos színésznő, akinek mindene a színpad és a játék. Férje – aki nem mellesleg színházigazgató – mindenben támogatja őt, mindemellett bölcsen veszi tudomásul felesége szeszélyeit. Még azt is, amikor Júlia beleszeret a jóképű, igen fiatal könyvelőjükbe.

Vígjátékba illő, ahogy Juliának ezúttal nem sikerül úrrá lennie az érzelmein.

CsodalatosVagyJullia_Olvaso-W15-102626.jpg

A Csodálatos vagy, Júlia! című előadás csapata (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

„Az író a főhősét cselekvő és önmagát folytonosan kontrolláló személyként írja le – mondta Szikora János az olvasópróbán –, és

ebbe a különleges írói fogásba kapaszkodva tudunk konfliktust generálni, ez teszi maivá és izgalmassá az előadást. S mi még? Eszenyi Enikő jelenléte.”

A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója a próbán felelevenítette az első közös munkáját is Eszenyi Enikővel: 1985-ben Egerben rendezte a Csongor és Tündét, a dramaturg a napokban elhunyt Morcsányi Géza volt, Tünde szerepére pedig Eszenyit kérte fel. Rögtön ezután első televíziós rendezésére, A kaméliás hölgy főszerepére is meghívta a fiatal színésznőt, aki óriási filmsikert és valódi drámát csinált az akár a giccs felé is hajlítható történetből. A giccs Maugham cselekményét is megkörnyékezhetné, hiszen a színházról felszínesen is lehet szólni; szándékaik szerint azonban épp ezt akarják elkerülni.

CsodalatosVagyJullia_Olvaso-W60-102626.jpg

A Csodálatos vagy, Júlia! című előadás csapata (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

Szikora János hangsúlyozta, tisztában van a Játékszín közegével és nyelvezetével.

A Csodálatos vagy, Júlia! története „szörnyű”, voltaképpen arról szól, hogy megöregszünk.

„Erről pedig elegánsan és szellemesen megnyilvánulni a szórakoztatás nemes lehetőségét kínálja” – mondta, majd hozzátette, ez nem afféle könnyed darab, amelyet már a ruhatárban elfelejtünk, hanem olyan, amelynek pillanatai és élethelyzetei még jó ideig foglalkoztatják az embert.

Julia Lambert férjét, Michael Gosselyn színházigazgatót Hirtling István, Tom Fennell könyvelőt Lelkes Botond alakítja, a további szerepekben Pásztor Erzsi, Szőlőskei Timea, Baronits Gábor és Mosolygó Sára lép színpadra. A produkció dramaturgja Lőkös Ildikó, a díszlettervező Kovács Yvette Alida, a jelmezeket pedig Szikora János visszatérő szakmai partnere, Zoób Kati tervezi. A történet az 1930-as években játszódik, és a 2023-as színrevitelben is ezt a kort idézik.

Fejléckép: Eszenyi Enikő a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás olvasópróbáján (forrás: Játékszín)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.