Színház

Megkezdődtek az Eszenyi Enikő főszereplésével készülő bemutató próbái a Játékszínben

2023.01.18. 10:40
Ajánlom
A Csodálatos vagy, Júlia! című Maugham-adaptációt február 25-én mutatják be, a címszerepet Eszenyi Enikő játssza, a rendező Szikora János, a jelmezeket Zoób Kati tervezi.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Eszenyi Enikő, a Vígszínház korábbi igazgatója több év kihagyás után ismét a fővárosban lép színpadra. Erre azóta nem került sor, hogy 2020-ban visszavonta a Vígszínház igazgatói posztjára beadott pályázatát.

Az előadás William Somerset Maugham regénye alapján készül, a Játékszín változatát Németh Ákos alkalmazta színpadra. A történet főszereplője Julia Lambert, egy remek humorú, csodálatos színésznő, akinek mindene a színpad és a játék. Férje – aki nem mellesleg színházigazgató – mindenben támogatja őt, mindemellett bölcsen veszi tudomásul felesége szeszélyeit. Még azt is, amikor Júlia beleszeret a jóképű, igen fiatal könyvelőjükbe.

Vígjátékba illő, ahogy Juliának ezúttal nem sikerül úrrá lennie az érzelmein.

CsodalatosVagyJullia_Olvaso-W15-102626.jpg

A Csodálatos vagy, Júlia! című előadás csapata (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

„Az író a főhősét cselekvő és önmagát folytonosan kontrolláló személyként írja le – mondta Szikora János az olvasópróbán –, és

ebbe a különleges írói fogásba kapaszkodva tudunk konfliktust generálni, ez teszi maivá és izgalmassá az előadást. S mi még? Eszenyi Enikő jelenléte.”

A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója a próbán felelevenítette az első közös munkáját is Eszenyi Enikővel: 1985-ben Egerben rendezte a Csongor és Tündét, a dramaturg a napokban elhunyt Morcsányi Géza volt, Tünde szerepére pedig Eszenyit kérte fel. Rögtön ezután első televíziós rendezésére, A kaméliás hölgy főszerepére is meghívta a fiatal színésznőt, aki óriási filmsikert és valódi drámát csinált az akár a giccs felé is hajlítható történetből. A giccs Maugham cselekményét is megkörnyékezhetné, hiszen a színházról felszínesen is lehet szólni; szándékaik szerint azonban épp ezt akarják elkerülni.

CsodalatosVagyJullia_Olvaso-W60-102626.jpg

A Csodálatos vagy, Júlia! című előadás csapata (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

Szikora János hangsúlyozta, tisztában van a Játékszín közegével és nyelvezetével.

A Csodálatos vagy, Júlia! története „szörnyű”, voltaképpen arról szól, hogy megöregszünk.

„Erről pedig elegánsan és szellemesen megnyilvánulni a szórakoztatás nemes lehetőségét kínálja” – mondta, majd hozzátette, ez nem afféle könnyed darab, amelyet már a ruhatárban elfelejtünk, hanem olyan, amelynek pillanatai és élethelyzetei még jó ideig foglalkoztatják az embert.

Julia Lambert férjét, Michael Gosselyn színházigazgatót Hirtling István, Tom Fennell könyvelőt Lelkes Botond alakítja, a további szerepekben Pásztor Erzsi, Szőlőskei Timea, Baronits Gábor és Mosolygó Sára lép színpadra. A produkció dramaturgja Lőkös Ildikó, a díszlettervező Kovács Yvette Alida, a jelmezeket pedig Szikora János visszatérő szakmai partnere, Zoób Kati tervezi. A történet az 1930-as években játszódik, és a 2023-as színrevitelben is ezt a kort idézik.

Fejléckép: Eszenyi Enikő a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás olvasópróbáján (forrás: Játékszín)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.
Színház ajánló

Balázs Zoltán Frankensteint rendez Nyíregyházán

Az elsősorban a független Maladype Színház vezetőjeként ismert alkotó e munkájában a józan ész lehetőségeit kutatja egy degeneratív világ és egy tébolyult evolúciós kísérlet közepette. Az előadást március 11-én mutatják be a Móricz Zsigmond Színházban.