Színház

Mégsem kér védettségi igazolást az Örkény Színház

2021.09.17. 10:45
Ajánlom
Szeptember 9-én a színház közleményben tudatta, hogy előadásai csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. Ezt a szabály a NAIH állásfoglalása után, szeptember 16-án visszavonták.

A szigorúbb szabályokat járványügyi szakemberek bevonásával, a nézők egészségének védelmében hozta meg a teátrum. A színház döntése nyomán több játszóhely, például a Centrál Színház is jelezte, hogy nem szigorít a beléptetésen.

Szeptember 14-én Pétervári Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője a Klubrádióban közölte, a színházaknak nincs joga védettségi igazolványhoz kötni az előadások látogatását.

Álláspontját azzal indokolta, hogy a koronavírus elleni védettség olyan egészségügyi adat, amely csak az érintett fél önkéntes és kifejezett hozzájárulásával kezelhető. Ez pedig nem valósulhat meg, ha egy színház ehhez köti az előadások látogatását, így kötelezővé sem tehető.

Pétervári ezen felül arra kérte az Örkény Színházat, hogy ha továbbra is védettségi igazolványhoz kötné a belépést, forduljon a jogalkotóhoz a szükséges jogszabály-módosítás miatt.

Eközben szeptember 15-én Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette: a kormány nem rendel el újabb korlátozásokat a koronavírus újabb hulláma miatt, de kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását decemberig.

A szigorúbb szabályozásra vonatkozó reakciók miatt az Örkény Színház szeptember 16-án este közleményben közölte, hogy visszavonja a védettségi igazolványra vonatkozó szabályait.

Mint írják:

„A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke tájékoztatást tett közzé, hogy tervezett gyakorlatunk adatkezelési szempontból nem lenne jogszerű, azzal együtt sem, hogy mi mindössze az igazolvány bemutatását kértük, ahogy teszik azt az 500 főt meghaladó szabadtéri rendezvényeken, ahol ugyanez az igazolvány éppen, hogy kötelező.

E tájékoztatás értelmében mindaddig, amíg jogszabály másként nem rendelkezik, nem kérünk védettségi igazolványt.”

Ugyanakkor az Örkény Színház továbbra is kiemelt figyelmet fordít a nézők egészségének védelmére, ezért a zárt közösségi terekben maszk használatát javasolja.

Fejléckép: az Örkény Színház nézőtere (forrás: Örkény Színház)

Csak védettségi igazolvánnyal látogathatók az Örkény Színház előadásai

Kapcsolódó

Csak védettségi igazolvánnyal látogathatók az Örkény Színház előadásai

Az intézkedés már a szeptemberi előadásokat is érinti, így azok a jegyvásárlók, akik nem rendelkeznek védettségivel, visszaválthatják jegyeiket.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Plusz

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.