Színház

Mégsem kér védettségi igazolást az Örkény Színház

2021.09.17. 10:45
Ajánlom
Szeptember 9-én a színház közleményben tudatta, hogy előadásai csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. Ezt a szabály a NAIH állásfoglalása után, szeptember 16-án visszavonták.

A szigorúbb szabályokat járványügyi szakemberek bevonásával, a nézők egészségének védelmében hozta meg a teátrum. A színház döntése nyomán több játszóhely, például a Centrál Színház is jelezte, hogy nem szigorít a beléptetésen.

Szeptember 14-én Pétervári Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője a Klubrádióban közölte, a színházaknak nincs joga védettségi igazolványhoz kötni az előadások látogatását.

Álláspontját azzal indokolta, hogy a koronavírus elleni védettség olyan egészségügyi adat, amely csak az érintett fél önkéntes és kifejezett hozzájárulásával kezelhető. Ez pedig nem valósulhat meg, ha egy színház ehhez köti az előadások látogatását, így kötelezővé sem tehető.

Pétervári ezen felül arra kérte az Örkény Színházat, hogy ha továbbra is védettségi igazolványhoz kötné a belépést, forduljon a jogalkotóhoz a szükséges jogszabály-módosítás miatt.

Eközben szeptember 15-én Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette: a kormány nem rendel el újabb korlátozásokat a koronavírus újabb hulláma miatt, de kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását decemberig.

A szigorúbb szabályozásra vonatkozó reakciók miatt az Örkény Színház szeptember 16-án este közleményben közölte, hogy visszavonja a védettségi igazolványra vonatkozó szabályait.

Mint írják:

„A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke tájékoztatást tett közzé, hogy tervezett gyakorlatunk adatkezelési szempontból nem lenne jogszerű, azzal együtt sem, hogy mi mindössze az igazolvány bemutatását kértük, ahogy teszik azt az 500 főt meghaladó szabadtéri rendezvényeken, ahol ugyanez az igazolvány éppen, hogy kötelező.

E tájékoztatás értelmében mindaddig, amíg jogszabály másként nem rendelkezik, nem kérünk védettségi igazolványt.”

Ugyanakkor az Örkény Színház továbbra is kiemelt figyelmet fordít a nézők egészségének védelmére, ezért a zárt közösségi terekben maszk használatát javasolja.

Fejléckép: az Örkény Színház nézőtere (forrás: Örkény Színház)

Csak védettségi igazolvánnyal látogathatók az Örkény Színház előadásai

Kapcsolódó

Csak védettségi igazolvánnyal látogathatók az Örkény Színház előadásai

Az intézkedés már a szeptemberi előadásokat is érinti, így azok a jegyvásárlók, akik nem rendelkeznek védettségivel, visszaválthatják jegyeiket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Klasszikus

Elisabeth Leonskaja áprilisban ingyenes, nyilvános mesterkurzust tart a Concerto Mesteriskola keretében

Két koncerttel és a zeneszerető közönség számára is ingyenesen látogatható mesterkurzussal érkezik Elisabeth Leonskaja a Concerto Budapesthez ezen a tavaszon.
Klasszikus

Képeslap Itáliából – olasz zeneszerzők művei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Április 18-án a Müpában ad koncertet a MÁV Szimfonikus zenekar, az est során Rossini, Respighi, illetve Paganini műveit hallhatja a közönség. Az együttest Antonello Allemandi dirigálja, közreműködik Kelemen Barnabás. A zenekar a hangverseny részeként köszönti Fodor Ákos nagybőgőművészt. 
Vizuál

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.