Színház

Mégsem kér védettségi igazolást az Örkény Színház

2021.09.17. 10:45
Ajánlom
Szeptember 9-én a színház közleményben tudatta, hogy előadásai csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. Ezt a szabály a NAIH állásfoglalása után, szeptember 16-án visszavonták.

A szigorúbb szabályokat járványügyi szakemberek bevonásával, a nézők egészségének védelmében hozta meg a teátrum. A színház döntése nyomán több játszóhely, például a Centrál Színház is jelezte, hogy nem szigorít a beléptetésen.

Szeptember 14-én Pétervári Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője a Klubrádióban közölte, a színházaknak nincs joga védettségi igazolványhoz kötni az előadások látogatását.

Álláspontját azzal indokolta, hogy a koronavírus elleni védettség olyan egészségügyi adat, amely csak az érintett fél önkéntes és kifejezett hozzájárulásával kezelhető. Ez pedig nem valósulhat meg, ha egy színház ehhez köti az előadások látogatását, így kötelezővé sem tehető.

Pétervári ezen felül arra kérte az Örkény Színházat, hogy ha továbbra is védettségi igazolványhoz kötné a belépést, forduljon a jogalkotóhoz a szükséges jogszabály-módosítás miatt.

Eközben szeptember 15-én Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette: a kormány nem rendel el újabb korlátozásokat a koronavírus újabb hulláma miatt, de kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását decemberig.

A szigorúbb szabályozásra vonatkozó reakciók miatt az Örkény Színház szeptember 16-án este közleményben közölte, hogy visszavonja a védettségi igazolványra vonatkozó szabályait.

Mint írják:

„A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke tájékoztatást tett közzé, hogy tervezett gyakorlatunk adatkezelési szempontból nem lenne jogszerű, azzal együtt sem, hogy mi mindössze az igazolvány bemutatását kértük, ahogy teszik azt az 500 főt meghaladó szabadtéri rendezvényeken, ahol ugyanez az igazolvány éppen, hogy kötelező.

E tájékoztatás értelmében mindaddig, amíg jogszabály másként nem rendelkezik, nem kérünk védettségi igazolványt.”

Ugyanakkor az Örkény Színház továbbra is kiemelt figyelmet fordít a nézők egészségének védelmére, ezért a zárt közösségi terekben maszk használatát javasolja.

Fejléckép: az Örkény Színház nézőtere (forrás: Örkény Színház)

Csak védettségi igazolvánnyal látogathatók az Örkény Színház előadásai

Kapcsolódó

Csak védettségi igazolvánnyal látogathatók az Örkény Színház előadásai

Az intézkedés már a szeptemberi előadásokat is érinti, így azok a jegyvásárlók, akik nem rendelkeznek védettségivel, visszaválthatják jegyeiket.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.