Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

2023.06.06. 15:25
Ajánlom
Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. A napjaink egyik legkiválóbb drámaírójának neve kapcsán szinte előre borítékolható sikernek azonban idén ősszel nem lehetünk tanúi, mivel a teátrum vezetése visszalépett a bemutatótól. A szerző posztja szerint a színházvezetés, miután elolvasta a mai magyar társadalmi megosztottságról szóló darab addig elkészült szövegét, úgy döntött, ezt nem fogja bevállalni. CIKKÜNK FRISSÜLT A VÍGSZÍNHÁZ VÁLASZÁVAL.

Székely Csaba Facebook-posztban számolt be arról, hogy a Pesti Színház június 6-án hivatalosan is elállt a Kalandfilm című előadás bemutatójától. A darabot a tervek szerint ősszel mutatták volna be Kincses Réka rendezésében.

Az előadás a mai magyar társadalmi megosztottságról szólt volna.

Személyes történetek és improvizációk nyomán született a szöveg, a próbákkal párhuzamosan íródott, és egyelőre a darab valamivel több mint fele készült el. A színházvezetés elolvasta, amit eddig írtam (noha még nincs kész, és nem mondtam, hogy elolvasható), és úgy döntött, hogy ezt nem fogja bevállalni” – fogalmazott a drámaíró bejegyzésében.

Mint írta, a teljes szövegnek június 1-re kellett volna elkészülnie, és bár mindennap dolgozott rajta, a munkafolyamat sajátosságából adódóan a szöveg nem tudott elkészülni a szerződésben kitűzött határidőre. Ez szerinte „normális esetben” nem lenne baj, mivel a bemutatóig még négy hónap lett volna. Véleménye szerint a színház vezetése ezt a csúszást használja ki. „A színház jogászai által összeállított levél értelmében engem terhel minden felelősség a meg nem valósuló bemutató miatt

Szeretném itt tisztázni, hogy bármi is lesz majd a hivatalos kommunikációban, a valódi ok nem más, mint a gyávaság.

Kitért arra is, hogy az előadással nem kívánta mélyíteni az árkokat. „Hogy szókimondó volt? Naná. Ilyen a stílusom. Azt hittem, pont ezért kértek fel engem. Jó volt egy rövid ideig elhinni, hogy egy ilyen bátor, szabad, szókimondó előadás megvalósulhat a mai Magyarországon, egy polgári színházban. Szeretettel fogok gondolni mindenkire, aki részt vett benne” – zárta bejegyzését Székely Csaba.

FRISSÍTÉS!

A Vígszínház megkeresésünkre adott válaszában jelezte, hogy döntésük oka: Székely Csaba folyamatos egyeztetések mellett több alkalommal is átlépte a megbeszélt határidőket. 

A Vígszínház közleményét teljes terjedelmében közöljük:

„A Vígszínház 2023/24-es évadának a Pesti Színházba meghirdetett Kalandfilm - magyar történelmi alámerülés című előadása nem kerül műsorra.

Az alábbi okok vezettek oda, hogy a színház nem tudja bemutatni az előadást.

Az előadás a Vígszínház ötlete volt, a színház által meghatározott koncepcióval, amely alapján felkérte az alkotókat a darab megvalósítására. Az előadás előkészületei márciusban kezdődtek el, amikor a Vígszínház által kiválasztott színészek egy workshop keretében, az alkotók jelenlétében, a darab koncepciójához kapcsolódó személyes történeteikkel dolgoztak. A szövegkönyv első változatának leadási határideje május 1-je volt.

Május 9-én volt az olvasópróba, amelyen a színművészek nem tudták a színházi szokásoknak megfelelően a darabot végigolvasni, ugyanis a szövegkönyv nem készült el,

csupán az első felvonás szövegkönyvének első tervezete. Ezután folyamatos egyeztetések zajlottak a Vígszínház és a szövegkönyv készítője között, amelyek során a Vígszínház közölte a szerzői jognak és szakmai szokásoknak megfelelően a kijavítási igényeit. Ezek a kijavítási igények nem tudtak az egész szövegkönyvre vonatkozni, csak az első felvonásra.

A végleges, a Vígszínház által kért kijavítási igényeknek megfelelően átdolgozott szövegkönyv leadási határideje 2023.06.01. napja volt.

A színház a második próbaidőszak kezdetéig (2023. június 5-ig) nem kapott kijavított, teljes szövegkönyvet. A Kalandfilm belsős munkabemutatója június 16-ra volt kitűzve.

Ezeket a tényeket mérlegelve döntött úgy a Vígszínház vezetése, hogy a színház üzemmenetét és teljesítendő műsortervét figyelembe véve kénytelen elállni az előadás bemutatásától. A Pesti Színház első bemutatójáról a színház a későbbiekben ad tájékoztatást.”

Fejléckép: Székely Csaba (fotó/forrás: Gordon Eszter / Fidelio)

„Imádjuk a büntetéseket. Nézni. Csak ne nekünk kelljen bűnhődni” – beszélgetés Székely Csabával

Kapcsolódó

„Imádjuk a büntetéseket. Nézni. Csak ne nekünk kelljen bűnhődni” – beszélgetés Székely Csabával

Az ember nem változik, talán erre is megtanítanak minket a történelmi darabok. Erről napjaink egyik legkiválóbb drámaírójával, Székely Csabával beszélgettünk annak apropóján, hogy Mária országa című történelmi játéka nyerte el idén a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Jazz/World

Kortársai, barátai emlékeznek az egy éve elhunyt Szakcsi Lakatos Bélára a BJC-ben

A legnagyobb formátumú jazz-zongoristára, Szakcsi Lakatos Bélára emlékeznek halálának évfordulóján, 2023. október 2-án kortársai és barátai a Budapest Jazz Clubban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.