Színház

Megszakadhatnak a doktori védési procedúrák Karsai György elbocsátása miatt

2022.08.30. 13:15
Ajánlom
Augusztus 26-án Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora azonnali hatállyal és indoklás nélkül menesztette Karsai Györgyöt, a Doktori Iskola vezetőjét. A döntés ellen sorra szólaltak fel a színházi élet szereplői, végül a 444 megkeresésére maga Karsai is elmondta a véleményét az ügyről.

A portál kérdésére Karsai elmondta, számított rá, hogy bármikor kirúghatják, azonban amikor meghívást kapott a rektori találkozóra, nem gondolta, hogy ezért hívják be. Rátóti Zoltánnal ugyan nem indult zökkenőmentesen a viszonya, ugyanis a Doktori Iskola vezetőjeként már a beiktatás előtti szenátusi ülésen elmondta, hogy úgy véli, Rátóti alkalmatlan a rektori pozícióra, azonban azóta nem volt vele személyes kapcsolata.

Karsai irányítása alatt a vezetőség részéről sok támadás érte a Doktori Iskolát, azonban végezhették a munkát.

Távozásával több dolog megkérdőjeleződik, többek között az is, hogy mi lesz a doktori védési procedúrákkal, melyek folyamatában a szakember bizottsági elnökként, opponensként és témavezetőként is részt vesz.

A beszélgetésben szó esik egy másik felmondásról, Jákfalvi Magdolna távozásáról is. Az esetet Karsai György „teljesen nonszensz”-nek nevezte, mondván, Balázs Géza tudományszaki inkompetenciája egészen nyilvánvaló.

Eközben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége is állást foglalt a felmondás kapcsán. Az intézmény elfogadhatatlannak tartja Rátóti Zoltán döntését, emlékeztetve az SZFE vezetőségét, hogy Karsai György több mint negyedszázadon át az egyetem szellemi arculatát meghatározó oktató volt.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy menesztésével Karsai a professor emeritusi kinevezéstől is elesik, amely nyugdíjba vonulása után illette volna meg.

„Karsai György eltávolításának ténye és megalázó körülményei a magyarországi egyetemi, tudományos és művészeti közösség szakmai normáinak súlyos megsértését jelentik”

– írja az Akadémia, nyílt levelüket pedig kilenc elnökségi tag – Maurer Dóra, Ferencz Győző, Haász István, Hegedűs D. Géza, Imre Flóra, Tihanyi László, Winkler Barnabás, Csomay Zsófia és Klimó Károly – írta alá.

A Doktori Iskola volt és jelenlegi hallgatói a nyílt levelük után immár petícióban is tiltakoznak Karsai György kirúgása ellen.

„Ezzel a döntésével az egyetem vezetése a Doktori Iskola működését bizonytalanítja el.

A hallgatók veszélyeztetve látják tanulmányaik folytatását, megkezdett kutatásaik lezárását”

– indokolták a petíció elindítását a doktoranduszok, aggodalmukat fejezve ki a Doktori Iskola szakmai integritásának megbomlása miatt.

„Tiltakozunk az eljárás ellen, amely az SZFE elméleti képzésének egyik legnagyobb tanáregyéniségét méltatlan helyzetbe hozza, miközben egész életművéből az következne, hogy iskolateremtő munkájának folytonosságát professor emeritus cím adományozásával biztosítsák.”

Az aláírók emellett tiltakoznak a szakmai értékeket, a kultúra és a tudományosság érdekében kifejtett több évtizedes tevékenységet figyelmen kívül hagyó szemlélet ellen, és szolidaritásukat fejezik ki minden, a magyar kultúra és tudomány jövőjéért tevékenykedő, az universitas szellemiségét képviselő szakemberrel.

A petíció az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Karsai György (forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Kapcsolódó

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Rátóti Zoltán augusztus 26-án délelőtt felmentette tisztségéből Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét – tudta meg a Népszava. A döntés ellen többen felszólaltak, köztük a Színházi Kritikusok Céhe és a Doktori Iskola hallgatói is.

M. Tóth Géza egykori rektort is kizárták az SZFE Doktori Tanácsából

M. Tóth Géza egykori rektort is kizárták az SZFE Doktori Tanácsából

Karsai György kizárása után a Népszava birtokába jutott egy levél, amelyben az SZFE oktatói tiltakoznak az elbocsátások, többek között M. Tóth Gáza és Balázs Gábor Doktori Tanácsból történő kizárása ellen.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Ha az ember boldogtalan, nem lesz másik élete, amiben boldog lehet” – Kortárs amerikai sikerdarab ősbemutatójára készül a Budaörsi Latinovits Színház Máté Gábor rendezésében

Máté Gábor a Katona József Színház igazgatója és rendezője második bemutatójára készül Budaörsön. Ezúttal egy kortárs amerikai sikerdarabot, a Pulitzer-díjas Annie Baker John című párkapcsolati drámáját viszi színre a Budaörsi Latinovits Színházban.
Színház hír

10 éve rejtegetik az illegálisan dolgozó magyar szakácsnő kilétét az Átriumban

November 5-én volt pontosan tíz éve, hogy a Kultúrbrigád színpadra állította az Antony Jay és Jonathan Lynn legendás BBC-tévésorozata alapján készült Igenis, miniszterelnök úr! című darabot Znamenák István rendezésében az Átrium színpadán.
Színház hír

Idén is meghirdették a független színházi alkotókat támogató STAFÉTA pályázatot

A projekt célja a Budapesten bemutatni tervezett független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása. A jelentkezési határidő október 30.
Színház interjú

Csöndben zakatoló történetek – beszélgetés Ördög Tamással

Október 5-én lesz a premierje Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című mesterműve színpadi adaptációjának az Örkény Színház Stúdiójában. A darabról a rendezővel, Ördög Tamással beszélgettünk.
Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.