Színház

Megszakadhatnak a doktori védési procedúrák Karsai György elbocsátása miatt

2022.08.30. 13:15
Ajánlom
Augusztus 26-án Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora azonnali hatállyal és indoklás nélkül menesztette Karsai Györgyöt, a Doktori Iskola vezetőjét. A döntés ellen sorra szólaltak fel a színházi élet szereplői, végül a 444 megkeresésére maga Karsai is elmondta a véleményét az ügyről.

A portál kérdésére Karsai elmondta, számított rá, hogy bármikor kirúghatják, azonban amikor meghívást kapott a rektori találkozóra, nem gondolta, hogy ezért hívják be. Rátóti Zoltánnal ugyan nem indult zökkenőmentesen a viszonya, ugyanis a Doktori Iskola vezetőjeként már a beiktatás előtti szenátusi ülésen elmondta, hogy úgy véli, Rátóti alkalmatlan a rektori pozícióra, azonban azóta nem volt vele személyes kapcsolata.

Karsai irányítása alatt a vezetőség részéről sok támadás érte a Doktori Iskolát, azonban végezhették a munkát.

Távozásával több dolog megkérdőjeleződik, többek között az is, hogy mi lesz a doktori védési procedúrákkal, melyek folyamatában a szakember bizottsági elnökként, opponensként és témavezetőként is részt vesz.

A beszélgetésben szó esik egy másik felmondásról, Jákfalvi Magdolna távozásáról is. Az esetet Karsai György „teljesen nonszensz”-nek nevezte, mondván, Balázs Géza tudományszaki inkompetenciája egészen nyilvánvaló.

Eközben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége is állást foglalt a felmondás kapcsán. Az intézmény elfogadhatatlannak tartja Rátóti Zoltán döntését, emlékeztetve az SZFE vezetőségét, hogy Karsai György több mint negyedszázadon át az egyetem szellemi arculatát meghatározó oktató volt.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy menesztésével Karsai a professor emeritusi kinevezéstől is elesik, amely nyugdíjba vonulása után illette volna meg.

„Karsai György eltávolításának ténye és megalázó körülményei a magyarországi egyetemi, tudományos és művészeti közösség szakmai normáinak súlyos megsértését jelentik”

– írja az Akadémia, nyílt levelüket pedig kilenc elnökségi tag – Maurer Dóra, Ferencz Győző, Haász István, Hegedűs D. Géza, Imre Flóra, Tihanyi László, Winkler Barnabás, Csomay Zsófia és Klimó Károly – írta alá.

A Doktori Iskola volt és jelenlegi hallgatói a nyílt levelük után immár petícióban is tiltakoznak Karsai György kirúgása ellen.

„Ezzel a döntésével az egyetem vezetése a Doktori Iskola működését bizonytalanítja el.

A hallgatók veszélyeztetve látják tanulmányaik folytatását, megkezdett kutatásaik lezárását”

– indokolták a petíció elindítását a doktoranduszok, aggodalmukat fejezve ki a Doktori Iskola szakmai integritásának megbomlása miatt.

„Tiltakozunk az eljárás ellen, amely az SZFE elméleti képzésének egyik legnagyobb tanáregyéniségét méltatlan helyzetbe hozza, miközben egész életművéből az következne, hogy iskolateremtő munkájának folytonosságát professor emeritus cím adományozásával biztosítsák.”

Az aláírók emellett tiltakoznak a szakmai értékeket, a kultúra és a tudományosság érdekében kifejtett több évtizedes tevékenységet figyelmen kívül hagyó szemlélet ellen, és szolidaritásukat fejezik ki minden, a magyar kultúra és tudomány jövőjéért tevékenykedő, az universitas szellemiségét képviselő szakemberrel.

A petíció az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Karsai György (forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Kapcsolódó

Azonnali hatállyal menesztették Karsai Györgyöt, művészek és intézmények szólaltak fel a döntés ellen

Rátóti Zoltán augusztus 26-án délelőtt felmentette tisztségéből Karsai Györgyöt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét – tudta meg a Népszava. A döntés ellen többen felszólaltak, köztük a Színházi Kritikusok Céhe és a Doktori Iskola hallgatói is.

M. Tóth Géza egykori rektort is kizárták az SZFE Doktori Tanácsából

M. Tóth Géza egykori rektort is kizárták az SZFE Doktori Tanácsából

Karsai György kizárása után a Népszava birtokába jutott egy levél, amelyben az SZFE oktatói tiltakoznak az elbocsátások, többek között M. Tóth Gáza és Balázs Gábor Doktori Tanácsból történő kizárása ellen.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.