Színház

Megszavazták az előadó-művészeti törvény módosítását, a Víg is érintett lehet

2020.03.24. 16:20
Ajánlom
Elfogadta az Országgyűlés az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as törvény módosítását. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

132 igen, 31 nem és 20 tartózkodás mellett az Országgyűlés március 24-én elfogadta az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as törvény módosítását.

Fontos változás: Benyújtották a színházi törvény módosítását

Kapcsolódó

Fontos változás: Benyújtották a színházi törvény módosítását

Az állam által finanszírozott színházak esetén a kultúráért felelős miniszter gyakorolná a munkáltatói jogokat az előadóművészeti törvény hétfőn benyújtott módosító javaslata szerint – írja az MTI. Cikkünk frissült!

Ennek értelmében ha a közös működtetésre irányuló megállapodás keretében az önkormányzati fenntartású színház éves működésének pénzügyi feltételeit teljes egészében a központi költségvetés biztosítja, a színház vezető állású munkavállalója felett az alapvető munkáltatói jogokat a kultúráért felelős miniszter gyakorolja.

Az alapvető munkáltatói jogok a módosítás szerint a kinevezés, a vezetői megbízás, a felmentés, a vezetői megbízás visszavonása, az összeférhetetlenség megállapítása, a fegyelmi eljárás megindítása, valamint a fegyelmi büntetés kiszabása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a módosítást a teátrumok közös működtetése keretében fellépő aránytalanságok megszüntetésével indokolta.

Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozó korábban megteremtette az önkormányzati fenntartású színházak közös működtetésének intézményét, az állam és a helyi önkormányzatok igazságos színházfinanszírozási szerepvállalása érdekében.

ujszinhaz-132146.jpg

Az Újszínház nézőtere

A kapcsolódó parlamenti vitán az ellenzék élesen bírálta, a kormánypártok viszont támogatták a törvény módosítását. Tordai Bence (Párbeszéd) a kormánypárti politikusoknak címezve szavait úgy fogalmazott, becstelenek, tisztességtelenek, végtelenül aljasok, ne csodálkozzanak, hogy zéró bizalom van velük szemben. Kijelentéseit azzal indokolta, hogy a házbizottság ülésén megállapodtak a frakciók, hogy önkorlátozással élnek, csak a koronavírus-járvány elleni védekezésre koncentrálnak.

Véleménye szerint terrorizálják a fővárost, a kormány akarja megmondani, ki vezesse a fővárosi színházakat. Szerinte rengeteg olyan társadalmi szolgáltatás van, például az óvodák, bölcsődék, ahol az állami fizeti a cehet, mégis az önkormányzat a fenntartó. Közölte, Karácsony Gergely főpolgármester és a közgyűlés

semmilyen okot nem adott arra, hogy ilyen erőszakos lépést tegyenek.

Hozzátette: a javaslatot a Párbeszéd nem szavazza meg és inkább azt javasolja, kapjanak válságkezelő alapjövedelmet a bajban lévő kulturális területen dolgozók. 

OM_05-124747.jpg

L. Simon László (Fotó/Forrás: Örökség Kultúrpolitikai Intézet)

L. Simon László (Fidesz) minősíthetetlennek nevezte Tordai Bence hangnemét. Elmondta, nem a kormánypártok teremtették meg azt a helyzetet, hogy a főváros hét színháza finanszírozásából teljes egészben ki akar vonulni. Tarlós István volt főpolgármester idején fel sem merült az, hogy Budapest ne finanszírozza saját intézményeit – tette hozzá.

Az Index beszámolója szerint arról, hogy a módosítás pontosan mely színházakat érinti, ebben a pillanatban még nincs hivatalos közlés, ugyanakkor a lap úgy tudja, hogy a fideszes L. Simon László a parlamenti vitán azt mondta,

hét színházról, köztük a Vígszínházról van szó.

A lap nemrégiben arról írt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt a javaslatot tette az államnak, hogy hét intézményt (Bábszínház, József Attila, Kolibri, Madách, Thália, Újszínház, Vígszínház) hajlandóak az állammal közösen működtetni, illetve a József Attila Színház, a Thália Színház és az Újszínház finanszírozását teljes egészében átadnák az államnak, míg a többi fővárosi színház tisztán a fővárosi önkormányzaté lenne.

A politikus szólt arról is, hogy a színházi előadások elmaradása nem bevételkieséssel, hanem megtakarítással jár, mert a színházjegyekből befolyó bevétel kevesebb, mint a produkciók színpadra állítási költsége.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára a kivételes eljárásban történő tárgyalást azzal indokolta, hogy a veszélyhelyzetben a kultúra a legérintettebb terület, ezért rendezni kell a színházak finanszírozását.

Ha ezt nem lépik meg, hét színháznál csődeljárás indulhat

- tette hozzá. Elmondta, a főváros egyes színházaktól elvon forrásokat, hogy négy színház teljes működtetésére csoportosítsa át. Közlése szerint erről a törvényjavaslatról a fővárossal egyeztek meg.

Az Index megjegyzi, Fekete Péter a vitán egyébként elmondta: a törvény kizárólag a fővárosról szól, más vidéki városokban nincs vita, ezeknél a színházaknál „nagyjából 50-50 százalékos lesz a finanszírozás megoszlása”.

Az ügyben elküldtük kérdéseinket a fővárosnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.
Zenés színház

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.