Színház

Megszavazták az előadó-művészeti törvény módosítását, a Víg is érintett lehet

2020.03.24. 16:20
Ajánlom
Elfogadta az Országgyűlés az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as törvény módosítását. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

132 igen, 31 nem és 20 tartózkodás mellett az Országgyűlés március 24-én elfogadta az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as törvény módosítását.

Fontos változás: Benyújtották a színházi törvény módosítását

Kapcsolódó

Fontos változás: Benyújtották a színházi törvény módosítását

Az állam által finanszírozott színházak esetén a kultúráért felelős miniszter gyakorolná a munkáltatói jogokat az előadóművészeti törvény hétfőn benyújtott módosító javaslata szerint – írja az MTI. Cikkünk frissült!

Ennek értelmében ha a közös működtetésre irányuló megállapodás keretében az önkormányzati fenntartású színház éves működésének pénzügyi feltételeit teljes egészében a központi költségvetés biztosítja, a színház vezető állású munkavállalója felett az alapvető munkáltatói jogokat a kultúráért felelős miniszter gyakorolja.

Az alapvető munkáltatói jogok a módosítás szerint a kinevezés, a vezetői megbízás, a felmentés, a vezetői megbízás visszavonása, az összeférhetetlenség megállapítása, a fegyelmi eljárás megindítása, valamint a fegyelmi büntetés kiszabása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a módosítást a teátrumok közös működtetése keretében fellépő aránytalanságok megszüntetésével indokolta.

Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozó korábban megteremtette az önkormányzati fenntartású színházak közös működtetésének intézményét, az állam és a helyi önkormányzatok igazságos színházfinanszírozási szerepvállalása érdekében.

ujszinhaz-132146.jpg

Az Újszínház nézőtere

A kapcsolódó parlamenti vitán az ellenzék élesen bírálta, a kormánypártok viszont támogatták a törvény módosítását. Tordai Bence (Párbeszéd) a kormánypárti politikusoknak címezve szavait úgy fogalmazott, becstelenek, tisztességtelenek, végtelenül aljasok, ne csodálkozzanak, hogy zéró bizalom van velük szemben. Kijelentéseit azzal indokolta, hogy a házbizottság ülésén megállapodtak a frakciók, hogy önkorlátozással élnek, csak a koronavírus-járvány elleni védekezésre koncentrálnak.

Véleménye szerint terrorizálják a fővárost, a kormány akarja megmondani, ki vezesse a fővárosi színházakat. Szerinte rengeteg olyan társadalmi szolgáltatás van, például az óvodák, bölcsődék, ahol az állami fizeti a cehet, mégis az önkormányzat a fenntartó. Közölte, Karácsony Gergely főpolgármester és a közgyűlés

semmilyen okot nem adott arra, hogy ilyen erőszakos lépést tegyenek.

Hozzátette: a javaslatot a Párbeszéd nem szavazza meg és inkább azt javasolja, kapjanak válságkezelő alapjövedelmet a bajban lévő kulturális területen dolgozók. 

OM_05-124747.jpg

L. Simon László (Fotó/Forrás: Örökség Kultúrpolitikai Intézet)

L. Simon László (Fidesz) minősíthetetlennek nevezte Tordai Bence hangnemét. Elmondta, nem a kormánypártok teremtették meg azt a helyzetet, hogy a főváros hét színháza finanszírozásából teljes egészben ki akar vonulni. Tarlós István volt főpolgármester idején fel sem merült az, hogy Budapest ne finanszírozza saját intézményeit – tette hozzá.

Az Index beszámolója szerint arról, hogy a módosítás pontosan mely színházakat érinti, ebben a pillanatban még nincs hivatalos közlés, ugyanakkor a lap úgy tudja, hogy a fideszes L. Simon László a parlamenti vitán azt mondta,

hét színházról, köztük a Vígszínházról van szó.

A lap nemrégiben arról írt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt a javaslatot tette az államnak, hogy hét intézményt (Bábszínház, József Attila, Kolibri, Madách, Thália, Újszínház, Vígszínház) hajlandóak az állammal közösen működtetni, illetve a József Attila Színház, a Thália Színház és az Újszínház finanszírozását teljes egészében átadnák az államnak, míg a többi fővárosi színház tisztán a fővárosi önkormányzaté lenne.

A politikus szólt arról is, hogy a színházi előadások elmaradása nem bevételkieséssel, hanem megtakarítással jár, mert a színházjegyekből befolyó bevétel kevesebb, mint a produkciók színpadra állítási költsége.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára a kivételes eljárásban történő tárgyalást azzal indokolta, hogy a veszélyhelyzetben a kultúra a legérintettebb terület, ezért rendezni kell a színházak finanszírozását.

Ha ezt nem lépik meg, hét színháznál csődeljárás indulhat

- tette hozzá. Elmondta, a főváros egyes színházaktól elvon forrásokat, hogy négy színház teljes működtetésére csoportosítsa át. Közlése szerint erről a törvényjavaslatról a fővárossal egyeztek meg.

Az Index megjegyzi, Fekete Péter a vitán egyébként elmondta: a törvény kizárólag a fővárosról szól, más vidéki városokban nincs vita, ezeknél a színházaknál „nagyjából 50-50 százalékos lesz a finanszírozás megoszlása”.

Az ügyben elküldtük kérdéseinket a fővárosnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Színház hír

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.