Színház

Megszavazták az előadó-művészeti törvény módosítását, a Víg is érintett lehet

2020.03.24. 16:20
Ajánlom
Elfogadta az Országgyűlés az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as törvény módosítását. A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

132 igen, 31 nem és 20 tartózkodás mellett az Országgyűlés március 24-én elfogadta az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as törvény módosítását.

Fontos változás: Benyújtották a színházi törvény módosítását

Kapcsolódó

Fontos változás: Benyújtották a színházi törvény módosítását

Az állam által finanszírozott színházak esetén a kultúráért felelős miniszter gyakorolná a munkáltatói jogokat az előadóművészeti törvény hétfőn benyújtott módosító javaslata szerint – írja az MTI. Cikkünk frissült!

Ennek értelmében ha a közös működtetésre irányuló megállapodás keretében az önkormányzati fenntartású színház éves működésének pénzügyi feltételeit teljes egészében a központi költségvetés biztosítja, a színház vezető állású munkavállalója felett az alapvető munkáltatói jogokat a kultúráért felelős miniszter gyakorolja.

Az alapvető munkáltatói jogok a módosítás szerint a kinevezés, a vezetői megbízás, a felmentés, a vezetői megbízás visszavonása, az összeférhetetlenség megállapítása, a fegyelmi eljárás megindítása, valamint a fegyelmi büntetés kiszabása.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a módosítást a teátrumok közös működtetése keretében fellépő aránytalanságok megszüntetésével indokolta.

Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozó korábban megteremtette az önkormányzati fenntartású színházak közös működtetésének intézményét, az állam és a helyi önkormányzatok igazságos színházfinanszírozási szerepvállalása érdekében.

ujszinhaz-132146.jpg

Az Újszínház nézőtere

A kapcsolódó parlamenti vitán az ellenzék élesen bírálta, a kormánypártok viszont támogatták a törvény módosítását. Tordai Bence (Párbeszéd) a kormánypárti politikusoknak címezve szavait úgy fogalmazott, becstelenek, tisztességtelenek, végtelenül aljasok, ne csodálkozzanak, hogy zéró bizalom van velük szemben. Kijelentéseit azzal indokolta, hogy a házbizottság ülésén megállapodtak a frakciók, hogy önkorlátozással élnek, csak a koronavírus-járvány elleni védekezésre koncentrálnak.

Véleménye szerint terrorizálják a fővárost, a kormány akarja megmondani, ki vezesse a fővárosi színházakat. Szerinte rengeteg olyan társadalmi szolgáltatás van, például az óvodák, bölcsődék, ahol az állami fizeti a cehet, mégis az önkormányzat a fenntartó. Közölte, Karácsony Gergely főpolgármester és a közgyűlés

semmilyen okot nem adott arra, hogy ilyen erőszakos lépést tegyenek.

Hozzátette: a javaslatot a Párbeszéd nem szavazza meg és inkább azt javasolja, kapjanak válságkezelő alapjövedelmet a bajban lévő kulturális területen dolgozók. 

OM_05-124747.jpg

L. Simon László (Fotó/Forrás: Örökség Kultúrpolitikai Intézet)

L. Simon László (Fidesz) minősíthetetlennek nevezte Tordai Bence hangnemét. Elmondta, nem a kormánypártok teremtették meg azt a helyzetet, hogy a főváros hét színháza finanszírozásából teljes egészben ki akar vonulni. Tarlós István volt főpolgármester idején fel sem merült az, hogy Budapest ne finanszírozza saját intézményeit – tette hozzá.

Az Index beszámolója szerint arról, hogy a módosítás pontosan mely színházakat érinti, ebben a pillanatban még nincs hivatalos közlés, ugyanakkor a lap úgy tudja, hogy a fideszes L. Simon László a parlamenti vitán azt mondta,

hét színházról, köztük a Vígszínházról van szó.

A lap nemrégiben arról írt, hogy Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt a javaslatot tette az államnak, hogy hét intézményt (Bábszínház, József Attila, Kolibri, Madách, Thália, Újszínház, Vígszínház) hajlandóak az állammal közösen működtetni, illetve a József Attila Színház, a Thália Színház és az Újszínház finanszírozását teljes egészében átadnák az államnak, míg a többi fővárosi színház tisztán a fővárosi önkormányzaté lenne.

A politikus szólt arról is, hogy a színházi előadások elmaradása nem bevételkieséssel, hanem megtakarítással jár, mert a színházjegyekből befolyó bevétel kevesebb, mint a produkciók színpadra állítási költsége.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális államtitkára a kivételes eljárásban történő tárgyalást azzal indokolta, hogy a veszélyhelyzetben a kultúra a legérintettebb terület, ezért rendezni kell a színházak finanszírozását.

Ha ezt nem lépik meg, hét színháznál csődeljárás indulhat

- tette hozzá. Elmondta, a főváros egyes színházaktól elvon forrásokat, hogy négy színház teljes működtetésére csoportosítsa át. Közlése szerint erről a törvényjavaslatról a fővárossal egyeztek meg.

Az Index megjegyzi, Fekete Péter a vitán egyébként elmondta: a törvény kizárólag a fővárosról szól, más vidéki városokban nincs vita, ezeknél a színházaknál „nagyjából 50-50 százalékos lesz a finanszírozás megoszlása”.

Az ügyben elküldtük kérdéseinket a fővárosnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.
Színház interjú

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Színház videó

Társulati versmondás-kihívást indított a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház szolidaritási akciója a munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra hívja fel a figyelmet, illetve azokra az adománygyűjtő tevékenységekre, amelyek kifejezetten a színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.
Színház online premier

„Szeretnéd? Szeretném!” – a nőNYUGAT az internetre költözik

A koronavírus helyzetre való tekintettel újabb kultikus előadást tesz közzé YouTube csatornáján az Örkény Színház. Kedd este 19 órától látható a Nyugat folyóirat nagyasszonyainak életét feldolgozó nőNYUGAT teljes felvétele. 
Színház interjú

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.