Színház

Megszűnik a Krétakör Bázis

2015.01.13. 15:40
Ajánlom
Január 31-ével megszűnik a Krétakör Bázis, emellett további változások is várhatóak a szervezet életében. Az idén húszéves Krétakör sajtóközleményét szó szerint közöljük.

"Csak tovább, csak tovább" - Georg Büchner

Idén 20 éves a Krétakör.

'A Krétakör alapítójaként a közösségépítés és a tehetséggondozás a két legfontosabb célkitűzésem. Alkotás és tanítás, iránymutatás és együttműködés mentén élem az életem és vezetem a műhelyt, amelynek célja: élhető világot teremteni."  - Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője.

1995 és 2008 között a Krétakör Színház Európa egyik legkeresettebb színházi társulatává vált. 2008 és 2014 között a Krétakör Magyarország egyik legfontosabb civil szervezetévé nőtte ki magát.

'A Krétakör mindig is több lesz, mint amennyi én valaha lehetek, de mostantól kevesebb, mint amennyi velem volt.  Alakítója lehettem a magyar előadóművészet egyik legjelentősebb műhelyének. A részvételemnek január elsejével vége. Szóval búcsú ez, szorítkozzunk hát a lényegre: köszönöm a lehetőséget! Hajrá!" - Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője (2010-2014)

2014-ben elindított közösségi finanszírozás projektünk óriási sikerrel zárult. Magánadományokból 2.5 millió forint, vállalati támogatásból 10 millió forint gyűlt össze. Köszönjük mindazoknak, akik anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették, és lehetővé teszik, hogy a Krétakör művészeti és közösségi projektjei megvalósuljanak és széles körben hozzáférhetőek legyenek.

2015-től a Krétakör Alapítvány a nemzetközi társadalomfejlesztésre fókuszál, miközben továbbra is támogatja Schilling Árpád művészeti projektjeit.

'Elkötelezettek maradunk olyan mára elhasználtnak tűnő szavak, értékek mellett, mint társadalmi szerepvállalás, oktatási esélyegyenlőség, civilség, összefogás. Most már nem csak mi akarunk segíteni, hanem hozzá akarunk járulni ahhoz, hogy aki szeretne, az tudjon másokon segíteni." - Potyondi Linda, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője (2015-).

2015. január 31-ével megszűnik a Krétakör Bázis, amelyben az elmúlt hét évben dolgoztunk. Workshopok, próbák, konferenciák és gyűlések központja volt a Gönczy Pál utca 2., ahol közösen dolgozhattunk a FESZ titkárságával, ahol megalakult a Humán Platform, amely otthona volt a +1 stúdiójának és a Szabadiskolának, ahol átmenetileg dolgozott a Kék Pont, a Káva Kulturális Műhely, az Accord Quartett,  A Város Mindenkié, a Kontrabajusz kórus, és még sokan mások.

2015. január 30-án bezárjuk a Bázist, s ez alkalomból szervezünk egy záróeseményt, amelyről részleteket hamarosan megosztunk a Krétakör Facebook oldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.