Színház

Megszűnik a Krétakör Bázis

2015.01.13. 15:40
Ajánlom
Január 31-ével megszűnik a Krétakör Bázis, emellett további változások is várhatóak a szervezet életében. Az idén húszéves Krétakör sajtóközleményét szó szerint közöljük.

"Csak tovább, csak tovább" - Georg Büchner

Idén 20 éves a Krétakör.

'A Krétakör alapítójaként a közösségépítés és a tehetséggondozás a két legfontosabb célkitűzésem. Alkotás és tanítás, iránymutatás és együttműködés mentén élem az életem és vezetem a műhelyt, amelynek célja: élhető világot teremteni."  - Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője.

1995 és 2008 között a Krétakör Színház Európa egyik legkeresettebb színházi társulatává vált. 2008 és 2014 között a Krétakör Magyarország egyik legfontosabb civil szervezetévé nőtte ki magát.

'A Krétakör mindig is több lesz, mint amennyi én valaha lehetek, de mostantól kevesebb, mint amennyi velem volt.  Alakítója lehettem a magyar előadóművészet egyik legjelentősebb műhelyének. A részvételemnek január elsejével vége. Szóval búcsú ez, szorítkozzunk hát a lényegre: köszönöm a lehetőséget! Hajrá!" - Gulyás Márton, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője (2010-2014)

2014-ben elindított közösségi finanszírozás projektünk óriási sikerrel zárult. Magánadományokból 2.5 millió forint, vállalati támogatásból 10 millió forint gyűlt össze. Köszönjük mindazoknak, akik anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették, és lehetővé teszik, hogy a Krétakör művészeti és közösségi projektjei megvalósuljanak és széles körben hozzáférhetőek legyenek.

2015-től a Krétakör Alapítvány a nemzetközi társadalomfejlesztésre fókuszál, miközben továbbra is támogatja Schilling Árpád művészeti projektjeit.

'Elkötelezettek maradunk olyan mára elhasználtnak tűnő szavak, értékek mellett, mint társadalmi szerepvállalás, oktatási esélyegyenlőség, civilség, összefogás. Most már nem csak mi akarunk segíteni, hanem hozzá akarunk járulni ahhoz, hogy aki szeretne, az tudjon másokon segíteni." - Potyondi Linda, a Krétakör Alapítvány ügyvezetője (2015-).

2015. január 31-ével megszűnik a Krétakör Bázis, amelyben az elmúlt hét évben dolgoztunk. Workshopok, próbák, konferenciák és gyűlések központja volt a Gönczy Pál utca 2., ahol közösen dolgozhattunk a FESZ titkárságával, ahol megalakult a Humán Platform, amely otthona volt a +1 stúdiójának és a Szabadiskolának, ahol átmenetileg dolgozott a Kék Pont, a Káva Kulturális Műhely, az Accord Quartett,  A Város Mindenkié, a Kontrabajusz kórus, és még sokan mások.

2015. január 30-án bezárjuk a Bázist, s ez alkalomból szervezünk egy záróeseményt, amelyről részleteket hamarosan megosztunk a Krétakör Facebook oldalán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Színház hír

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház hír

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház ajánló

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház ajánló

Gasztronómiai utazás Karinthy koponyája körül Zsámbékon

A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás.