Színház

Megszűnik a Színház folyóirat nyomtatott kiadása

2022.11.29. 10:35
Ajánlom
Az 55. évfolyamában járó folyóirat nyomtatott kiadása a szerkesztőség kezdeményezésére a 2022. decemberi számmal megszűnik, a stáb hamarosan megújult online felülettel jelentkezik.

A Színház című színházművészeti szakfolyóiratot azzal a céllal alapították, hogy a színházi szcénának is legyen olyan szakmai kiadványa, amely figyelemmel kíséri a magyar és a külföldi színházi eseményeket kritikai, elméleti és történeti írásokon keresztül. Az első lapszám 1968 novemberében jelent meg Boldizsár Iván főszerkesztésében. A tényleges irányítás és szerkesztés Csabainé Török Mária feladata volt, aki 1989-ben a főszerkesztői feladatkört is átvette. 1990 januárjától 2015 júliusában bekövetkezett haláláig Koltai Tamás látta el ezt a funkciót, őt követte Tompa Andrea (2015. augusztus–2020. szeptember 1.), akinek távozása után a laphoz csatlakozott szerkesztők úgy döntöttek, főszerkesztő nélkül, kollektív szerkesztőségi felállásban viszik tovább a lapot. A négy szerkesztő: Boros Kinga, Herczog Noémi, Králl Csaba, Rádai Andrea.

54 évnyi folyamatos megjelenés után a szerkesztőség kezdeményezésére és a Színház Alapítvány kuratóriumának jóváhagyásával bejelentették, a 2022. decemberi számmal megszűnik a nyomtatott kiadás. A 2022. novemberi számban – és online formában – közzétett szerkesztői üzenetben így fogalmaznak:

„…a megszűnés nekünk is fáj, és nem jószántunkból, inkább hideg logikából döntöttünk így.”

Mint írják, a rohamosan változó, átalakuló médiatérben és a „hosszú távú finanszírozhatóság permanens bizonytalansága” közepette a papíralapú Színház kiadása fenntarthatatlan, és ennek oka továbbá az olvasási szokások megváltozása, a krónikus szerzőhiány, a szerkesztői túlterheltség is, nem beszélve a környezetbarát szempontokról.

„Ám annak még a látszatát is kerülni szeretnénk, hogy áldozatok lennénk. Nem vagyunk sem a magunk, sem mások áldozatai, még ha jól tudjuk is, hogy a NER-ben minden szinten szinte mindent megtesznek azért, hogy ne virágozzék minden virág.

Mi inkább azt látjuk, (…) hogy a hagyományos lapkészítésnek (…) mára lényegében befellegzett, vége.”

A szerkesztőség ezután az online felületre fókuszál: 2023 tavaszára új, korszerű, felhasználóbarát, vizuálisan és szerkezetében is 21. századi honlappal szeretnének előrukkolni.

A tervek szerint egyrészt bővül a korábbi netes kínálat (kritikák, háttéranyagok, drámák, podcastok, interjúk stb.), másrészt tematikus dossziékba rendezve helyt adnak komplexebb, elemzőbb, rétegzettebb cikkösszeállításoknak, tematikus fókuszoknak.

A fejléckép forrás: szinhaz.net

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Klasszikus

Duplalemezzel ünnepli fennállása hatvanadik évét a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az együttes új dupla albumán közönségkedvenc felvételek is helyet kaptak. A jubileum alkalmából jelent meg Egy viharos nap című zenés mesekönyvük is. 
Vizuál

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.