Színház

Megszűnik az egyik legfontosabb színházi szaklap

2016.05.05. 17:07
Ajánlom
Fél évre kapott elegendő állami támogatást a Színház című folyóirat, ezért a június-júliusi összevont lapszám után nem jelenik meg többet nyomtatott formában a csaknem fél évszázada működő szaklap.

A Szinhaz.hu-n megjelent nyilatkozatban Tompa Andrea, a folyóirat főszerkesztője elmondta, a print folyóiratot eddig tudták biztonsággal működni, a csődöt kerülik el mostani döntésükkel. Az NKA által a nyomtatott havilap kiadására megítélt 6 millió forintos támogatás nem teszi lehetővé a további megjelenéseket. „...a június-júliusi duplaszámmal felfüggesztjük a lap megjelenését.

Nincs több pénzünk rá

- mondta el Tompa Andrea.

Tompa Andrea

Tompa Andrea (Fotó/Forrás: eMasa)

“Szeretnénk hangsúlyozni, hogy egy printlap esetében sem papírra kell a pénz. Hanem a szellemi tartalomra. Olyan tartalomra, amely mögött sokszor több havi munka áll: egy cikk, amelyben öt-tíz előadásról ír valaki (ez öt-tíz színházi estét jelent), egy vidéki színházi évadról, amikor minden bemutatót megnézett egy kritikus. Mindehhez gyakran a lap igen szerény honoráriummal tud csak hozzájárulni” - fejtette ki a főszerkesztő.

Tompa Andrea a Hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, személyes kudarcként éli meg a történteket, és úgy érzi, esélyt se kaptak. „Szerintem egy folyóirat nem arról szól, hogy a tuti szerzők elküldik az írásaikat, amiket aztán valaki betördel – erre talán még lenne pénzünk –, hanem arról, hogy szellemi műhelyként működik” - fejtette ki.

ha tudunk, újra indulunk”

Színház 2016. május

Színház 2016. május

A főszerkesztő azt is elmondta, a mosatni lépésüket figyelemfelhívásnak is szánják. „Megállunk, és megnézzük, milyen lehetőségeink vannak, vannak-e alternatívák, meglátják-e ezt a gesztust azok akik, a közpénzek felett rendelkeznek. Netán a színházak összefognak, beszállnak, segítenek?” - jegyezte meg Tompa Andrea.

A folyóirat netes felülete, a Szinhaz.net – amely épp az elmúlt időszakban újult meg teljesen – továbbra is működni fog, erre 1 millió forintos támogatást ítélt meg számukra az NKA. Ám Tompa Andrea kiemelte: „tévedés azt hinni, hogy a netes verzió majd helyettesíti a printet. Egy jó netes lap ugyannyiba kerül, hiszen az is jó tartalmat kínál, jó vizuális megjelenéssel...”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.