Színház

Megszűnik az egyik legfontosabb színházi szaklap

2016.05.05. 17:07
Ajánlom
Fél évre kapott elegendő állami támogatást a Színház című folyóirat, ezért a június-júliusi összevont lapszám után nem jelenik meg többet nyomtatott formában a csaknem fél évszázada működő szaklap.

A Szinhaz.hu-n megjelent nyilatkozatban Tompa Andrea, a folyóirat főszerkesztője elmondta, a print folyóiratot eddig tudták biztonsággal működni, a csődöt kerülik el mostani döntésükkel. Az NKA által a nyomtatott havilap kiadására megítélt 6 millió forintos támogatás nem teszi lehetővé a további megjelenéseket. „...a június-júliusi duplaszámmal felfüggesztjük a lap megjelenését.

Nincs több pénzünk rá

- mondta el Tompa Andrea.

Tompa Andrea

Tompa Andrea (Fotó/Forrás: eMasa)

“Szeretnénk hangsúlyozni, hogy egy printlap esetében sem papírra kell a pénz. Hanem a szellemi tartalomra. Olyan tartalomra, amely mögött sokszor több havi munka áll: egy cikk, amelyben öt-tíz előadásról ír valaki (ez öt-tíz színházi estét jelent), egy vidéki színházi évadról, amikor minden bemutatót megnézett egy kritikus. Mindehhez gyakran a lap igen szerény honoráriummal tud csak hozzájárulni” - fejtette ki a főszerkesztő.

Tompa Andrea a Hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, személyes kudarcként éli meg a történteket, és úgy érzi, esélyt se kaptak. „Szerintem egy folyóirat nem arról szól, hogy a tuti szerzők elküldik az írásaikat, amiket aztán valaki betördel – erre talán még lenne pénzünk –, hanem arról, hogy szellemi műhelyként működik” - fejtette ki.

ha tudunk, újra indulunk”

Színház 2016. május

Színház 2016. május

A főszerkesztő azt is elmondta, a mosatni lépésüket figyelemfelhívásnak is szánják. „Megállunk, és megnézzük, milyen lehetőségeink vannak, vannak-e alternatívák, meglátják-e ezt a gesztust azok akik, a közpénzek felett rendelkeznek. Netán a színházak összefognak, beszállnak, segítenek?” - jegyezte meg Tompa Andrea.

A folyóirat netes felülete, a Szinhaz.net – amely épp az elmúlt időszakban újult meg teljesen – továbbra is működni fog, erre 1 millió forintos támogatást ítélt meg számukra az NKA. Ám Tompa Andrea kiemelte: „tévedés azt hinni, hogy a netes verzió majd helyettesíti a printet. Egy jó netes lap ugyannyiba kerül, hiszen az is jó tartalmat kínál, jó vizuális megjelenéssel...”

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.