Színház

Megtalálni önmagunkat – előadás készült Jordán Adél életéről

2021.08.06. 16:55
Ajánlom
Az AlkalMáté Trupp Jordán Adélról szóló darabja fájó őszinteséggel beszél kudarcokról, félresikló kapcsolatokról, szakmai sikerekről, a boldogság kereséséről és az önmagunkhoz vezető útról.

Egy másfél évtizede tartó közös vállalás ér véget augusztusban a Benczúr kertben: a 2003-ban végzett Máté-Horvai osztály ugyanis ennyi ideje ül össze minden évben, hogy bepillantást engedjenek az életükbe, színdarabbá formálják a múltat és jelent. Bár nem mindenki tartott ki végig, a csapat nagy része együtt maradt, és örömmel vetették bele magukat annak az előadásnak a próbáiba, melynek a középpontjában Lázár Kati és Jordán Tamás lánya, Jordán Adél áll.

Hogy miért fontos kihangsúlyozni az ismert és elismert szülőket? Mert az a művészközeg, ami Adélt gyerekkorában körülvette, a színház és a szülei árnyékában átélt dolgok alapjaiban határozták meg őt. Ezt ezen az estén a színésznő lerázza magáról, és kegyetlenül a Benczúr kert nézőtere felé üvölti: ő megpróbálta, de nem olyan, mint az édesanyja.

Adél története így válik az útkeresés történetévé, melynek „végén” megcsillan a megbékélés reménye.

Az előadás kendőzetlen őszinteséget ígér, és a játszótársak valóban nem finomkodnak: hol elrajzolva, viccesen, hol komolyan és húsba vágóan mesélnek tapasztalatokról és emlékekről. Feltűnnek a színházi élet ikonikus alakjai is az osztály tolmácsolásában: Ascher Tamás és Máté Gábor – utóbbi visszatérő figuraként ezúttal szeppukut (rituális öngyilkosság) követ el, jelezve, hogy ez a sorozat zárórésze. De ott van Keresztes Tamás is, aki 12 év után a színpadon is elválik Adéltól és végül megkapjuk a már jól előre beharangozott „beleállást” is: a színésznő és Székely Kriszta egymásra találásának történetét.

IMG_7864af-172143.jpg

Jordán Adél az AlkalMáté Trupp előadásában (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Nincs ágyúdörgés és repedő plafon, a találkozás története olyan természetességgel rajzolódik a színpadon, hogy már-már túlzott hype-nak érződik az „LMBTQ-propagandának” titulált vallomás.

Nincs igazi lezárás.

Az osztály életében egy korszak ugyan véget ért, ám ahogy a fináléban elhangzó dal is pozitív kicsengést ad a történetnek, szinte egészen bizonyos, hogy nem utoljára állt össze ez a csapat.

Fejléckép: Jordán Adél az AlkalMáté előadásában (fotó: Vass Antónia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.
Színház interjú

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház gyász

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.