Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

2024.04.15. 15:00
Ajánlom
A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Március 8-án, nőnapon állótapsos sikerrel mutatta be a Loupe Színházi Társulás Lovas Rozi egyszemélyes előadását, a díjnyertes angol szerző, Dennis Kelly Lányok, fiúk! című monodrámáját. A társulat közleménye egy nézői véleményre hivatkozva azt írja, ha a közéleti történéseket (is) nézzük, akkor nincs mostanában aktuálisabb, elgondolkodtatóbb előadás, a darab ugyanis a családon belüli erőszakra reflektál.

A merész témaválasztást Lovas Rozi zseniális alakítása teszi katartikusssá,

aki elképesztő energiával kelti életre a Horváth János Antal által fordított és rendezett előadás egyetlen szereplőjét.

A produkcióval legközelebb vidéken Pécsen találkozhatnak a nézők április 19-én, majd a hónap végén Vácon, májusban pedig már Nagykanizsán és Szegeden is. Az előadás állandó fővárosi helyszíne a Marczibányi Téri Művelődési Központ.

240302_gordoneszter_9356r-2-150010.jpg

Részlet a Lányok, fiúk! című előadásból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Loupe Színházi Társulás)

Egy hónappal később, április 11-én jött a következő bemutató A kezdet/vége, amit Sean O’Casey majdnem azonos című egyfelvonásosa nyomán írt és rendezett Horváth János Antal.

A darab egy fiatal pár, Luca és Peti (Földes Eszter, Molnár Áron) életébe enged betekintést, akik életük legnagyobb változására készülnek: gyermekük születésére. De mielőtt szülővé válnának, maguknak is fel kell nőniük. Ehhez pedig Peti legjobb barátjának, Móricnak (Mohai Tamás) is lesz egy-két szava és jó tanácsa. Az előadás cirkuszi elemekkel fűszerezve, humorral és érzékenységgel tárja fel a modern párkapcsolatok, barátságok és nemi szerepek rejtelmeit. Az őszinte és szórakoztató előadás, a felelősségvállalás fontosságát helyezi középpontba.

240409_gordoneszter_1220-150012.jpg

Részlet A kezdet/vége című előadásból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Loupe Színházi Társulás)

Az előadás varázslatos világát a Cirque du Soleil világhírű magyar artistája, Frányó Viktor, valamint a kivételes tehetségű koreográfus, Csuzi Márton színesíti. Mindezt Wagner-Puskás Péter lenyűgöző élő zenéje teszi teljessé, így garantáltan egyedülálló összművészeti élményben lehet részünk – írja a társulat közleménye.

Az előadás legközelebb április 23-án tér vissza a Marcziban, majd májusban már Miskolcon is látható lesz.

Fejléckép: Részlet A kezdet/vége című előadásból (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Loupe Színházi Társulás)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.