Színház

Megtörtént, amit senki nem gondolt volna!

2016.09.12. 11:43
Ajánlom
A Színház folyóirat újbóli megjelenését jelentették be.

A hírről a Facebookon számolt be  a lap, amely jelenleg csak online formában érhető el, miután az NKA Szépirodalmi Kollégiuma által végrehajtott keretcsökkentés miatt májusban a megszűnés mellett döntöttek.

Megszűnik az egyik legfontosabb színházi szaklap

Kapcsolódó

Megszűnik az egyik legfontosabb színházi szaklap

Fél évre kapott elegendő állami támogatást a Színház című folyóirat, ezért a június-júliusi összevont lapszám után nem jelenik meg többet nyomtatott formában a csaknem fél évszázada működő szaklap.

A 49 éves folyóirat print változatának megszüntetésével a csődöt próbálták elkerülni, mert a rendelkezésükre álló pénzösszegekből már nem tudták biztonsággal működtetni a lapot. A színházi szaklap a júniusi-júliusi összevont lapszámot tudta kiadni utoljára, s onnantól az online változatra való teljes átállás volt a terv, az évadértékelőket is ott tervezték közzé tenni. Csodák azonban mindig van így, az 1968-ban indult lap újra a nyomdába kerül, ráadásul új arculattal.

Tompa Andrea, a lap főszerkesztője áprilisban  így nyilatkozott a Szinhaz.hu-nak: "Megnézzük, mint csinálhatunk máshogy, jobban, más forrásokból is. És közpénzből is. Független, kritikus, nem megrendelhető tartalmat hogyan, miből tudunk ma előállítani. És olyan hosszútávú működési feltételeket teremteni, amelyek összeférhetőek egy közhasznú alapítvány tevékenységével. Ennek a kis csapatnak, amely alig fél éve állt fel (a korábbi főszerkesztő, Koltai Tamás halála után - a szerk.) és új ötletei támadtak a lapcsinálásra, kell hogy legyen még esélye. Ha nem lesz, az mindenki kudarca, a mienk is" – vallotta Tompa Andrea.  A lap régi számait digitalizálták, így azok is elérhetőek. 

                                     

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Jazz/World

Meghalt Ennio Morricone olasz zeneszerző

Hétfőn, 91 éves korában elhunyt Ennio Morricone olasz zeneszerző - közölte családja az ANSA hírügynökséggel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Színház hír

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház hír

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház ajánló

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház ajánló

Gasztronómiai utazás Karinthy koponyája körül Zsámbékon

A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás.