Színház

Megújult a Pécsi Nemzeti Színház

2011.08.05. 01:35
Ajánlom
Hatvanmillió forintos költségből felújították a 116 éves Pécsi Nemzeti Színház homlokzatát és megerősítették az életveszélyes erkélyt. Augusztus 20-ig a színház belső terében is végeznek a festéssel és az aranyozással.

Az első ismert hivatásos színházi előadást Pécsett 1791-ben Schiller német színigazgató jóvoltából, a város első hivatásos magyar nyelvű produkciót pedig 1818 tavaszán Balog István társulatától láthatta a nagyérdemű. A truppok nem állandó játszóhelyen léptek fel, hanem fogadókban - köztük a Hattyú nevű volt a legjelesebb -, magánházakban - például az Elefántos Házban - vagy a tettyei kisszínpadon.

Színház építését a városban már 1815 óta tervezték, az első állandó színházat végül 1840. október 1-jén nyitotta meg a Polgári Kaszinó a Mária utcában, a Királyi Ítélőtáblának a polgári leányiskola felé eső részén. Az épületnek csak homlokzati rajza maradt fenn; 1890-ben lebontották. Itt 1846 őszéig csak német társulatok játszottak. 1846-47-ben a pécsi Nemzeti Kaszinó vette bérbe az épületet, a támogatásával létrehozott társulat Havi Mihály és Szabó József igazgatásával működött, majd az őket követő, Latabár Endre vezette együttes 1856-ban játszhatott a kőszínházban. Az utolsó német előadás 1876-ban volt. 1886-ban a színházépületet lebontották, az előadások ezután 1895-ig a Somogyi Károly által építtetett színkörben folytak.

Az új színházépület érdekében a város Színügyi Bizottságot állított fel. A kiválasztott helyszínen, a mai Színház téren akkor katonai csapatkórház állt. Az 1890 májusában kiírt tervpályázatot Lang Adolf és Steinhardt Antal nyerte. 1895. október 5-én nyitották meg az 1150 férőhelyes színházat Erkel Ferenc Bánk bán című operájával. Az épület az idők folyamán életveszélyessé vált, felújítása 1986-tól 1991-ig tartott, akkor korszerűsítették a színpadtechnikát.

Azóta az épületben jelentős renoválás nem történt. Az erkély három évig volt balesetveszélyes, addig ideiglenes megoldással támasztották meg. Ki kellett cserélni a teljes acél tartórendszert, a régi balkon használható elemeit restaurálták, azokat, amelyeket nem lehetett megmenteni, újragyártották. A teljes felújítást, amely az önkormányzati mellett jelentős magántőkéből jöhetett létre, a műemlékvédelmi hatóság felügyelte. A pécsi városvezetés célja az, hogy az épületet teljes körűen felújítsa, ehhez uniós forrásokat is szeretnének pályázni.

Az utóbbi években többször kellett előadásnak leállni Pécsett, mivel nem működött a színpadtechnika, tavaly pedig a szokásosnál is hamarabb ért véget az évad, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozónak helyt adó színházban műszaki felülvizsgálatot tartsanak.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.