Színház

Megújult a Pécsi Nemzeti Színház

2011.08.05. 01:35
Ajánlom
Hatvanmillió forintos költségből felújították a 116 éves Pécsi Nemzeti Színház homlokzatát és megerősítették az életveszélyes erkélyt. Augusztus 20-ig a színház belső terében is végeznek a festéssel és az aranyozással.

Az első ismert hivatásos színházi előadást Pécsett 1791-ben Schiller német színigazgató jóvoltából, a város első hivatásos magyar nyelvű produkciót pedig 1818 tavaszán Balog István társulatától láthatta a nagyérdemű. A truppok nem állandó játszóhelyen léptek fel, hanem fogadókban - köztük a Hattyú nevű volt a legjelesebb -, magánházakban - például az Elefántos Házban - vagy a tettyei kisszínpadon.

Színház építését a városban már 1815 óta tervezték, az első állandó színházat végül 1840. október 1-jén nyitotta meg a Polgári Kaszinó a Mária utcában, a Királyi Ítélőtáblának a polgári leányiskola felé eső részén. Az épületnek csak homlokzati rajza maradt fenn; 1890-ben lebontották. Itt 1846 őszéig csak német társulatok játszottak. 1846-47-ben a pécsi Nemzeti Kaszinó vette bérbe az épületet, a támogatásával létrehozott társulat Havi Mihály és Szabó József igazgatásával működött, majd az őket követő, Latabár Endre vezette együttes 1856-ban játszhatott a kőszínházban. Az utolsó német előadás 1876-ban volt. 1886-ban a színházépületet lebontották, az előadások ezután 1895-ig a Somogyi Károly által építtetett színkörben folytak.

Az új színházépület érdekében a város Színügyi Bizottságot állított fel. A kiválasztott helyszínen, a mai Színház téren akkor katonai csapatkórház állt. Az 1890 májusában kiírt tervpályázatot Lang Adolf és Steinhardt Antal nyerte. 1895. október 5-én nyitották meg az 1150 férőhelyes színházat Erkel Ferenc Bánk bán című operájával. Az épület az idők folyamán életveszélyessé vált, felújítása 1986-tól 1991-ig tartott, akkor korszerűsítették a színpadtechnikát.

Azóta az épületben jelentős renoválás nem történt. Az erkély három évig volt balesetveszélyes, addig ideiglenes megoldással támasztották meg. Ki kellett cserélni a teljes acél tartórendszert, a régi balkon használható elemeit restaurálták, azokat, amelyeket nem lehetett megmenteni, újragyártották. A teljes felújítást, amely az önkormányzati mellett jelentős magántőkéből jöhetett létre, a műemlékvédelmi hatóság felügyelte. A pécsi városvezetés célja az, hogy az épületet teljes körűen felújítsa, ehhez uniós forrásokat is szeretnének pályázni.

Az utóbbi években többször kellett előadásnak leállni Pécsett, mivel nem működött a színpadtechnika, tavaly pedig a szokásosnál is hamarabb ért véget az évad, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozónak helyt adó színházban műszaki felülvizsgálatot tartsanak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!