Színház

Megújult színházi térrel és változatos programokkal ünnepel a Városmajori Szabadtéri Színpad

2022.04.22. 11:00
Ajánlom
Századik évadára készül a budai szabadtéri színház, amely a jubileum alkalmából minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket. A centenárium fő eseménye Nyáry Krisztián új darabjának bemutatója lesz, melyet a szerző kifejezetten erre az alkalomra írt.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon a nyár folyamán több mint 70 produkció várja az érdeklődőket, melyek között egyaránt helyet kapnak a látványos, különleges koncertek és színházi előadások: ősbemutatók, zenés és táncos művek, táncestek és hétvégi gyerekprogramok.

Ezúttal is itt tartják a Margó Irodalmi Fesztivált, a film szerelmesei pedig hazai és nemzetközi alkotásokat láthatnak június és október között. A nyári szezont a Szabadtéri Színházak Szövetségének Találkozója nyitja, melynek keretében tíz emblematikus produkció érkezik a Városmajorba.

Az évad fókuszában a filmvetítések, irodalmi programok és koncertek mellett az esti színházi előadások állnak.

A repertoár darabjait a Radnóti Miklós Színház, a Katona József Színház egy-egy előadása, az Orlai Produkciós Iroda előadásai alkotják, de látható lesz a Szentendrei Teátrum és a Manna Produkciós Iroda közös drámája, az Árvák, valamint Bödőcs Tibor monodrámája, a Meg se kínáltak.

Arvak_2021071532of79-130446.jpg

jelenet az Árvákból (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

Visszatér a Győri Balett Társulata, akik mellett a Szegedi Kortárs Balett is képviselteti magát a Carmina Buranával. A tizennégy karátos autó a Budapest Bár közreműködésével kerül színpadra, a TRIP Hajó pedig koncertszínházi ősbemutatóval készül.

Egy műfaji határokat feszegető produkció is látható lesz nyáron a Városmajorban: a nemzetközi hírű Armel Operafesztivál karanténbalettet készít.

A Városmajori Színházi Szemle kibővül: immár nyolc határon túli és vidéki színház előadását élvezheti a közönség.

A zene kedvelőit nyáresti komoly- és könnyűzenei koncertek várják a legkülönbözőbb műfajokban: jazz-, indie-, tradicionális, crossover és világzenei előadók követik egymást a színpadon. Visszatérő vendégként érkezik Palya Bea, a 30Y, a Benkó Dixieland Band – utóbbi Náray Erikával kiegészülve –, valamint Horgas Eszter és Falusi Mariann. Kern András a Lövölde tér című produkciójával kápráztatja el a közönséget, és a nézők először láthatják a Városmajorban a Honeybeastet és Bangó Margitot.

Fejléckép: 30Y koncert (forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.