Színház

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új tagjait

2021.06.01. 11:20
Ajánlom
Május 31-én kihirdették, hogy 2021-ben a nagyközönség kiket szavazott meg a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé.

Halhatatlanok Társulatát 1996-ban a Magyar Televízió egykori kulturális műsor-szerkesztősége, a Stúdió kulturális hetilap alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin hozták létre. A társulat Örökös Tagjait a nagyközönség választja meg azon előadóművészek közül, akik sokat tettek a kultúra ápolásáért.

Korábban a közönség tíz színpadi művészt választhatott, míg jelenleg a művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium négy kategóriában (színésznő, színész, operaénekes, táncművész) jelöl ki négy-négy művészt, akiknek a neve felkerül a szavazólapra, amelyet országszerte több folyóiratban is közölnek. A nézők szavazatai alapján végül kategóriánként  két művésszel bővül a Halhatatlanok Társulata. Az új tagok sétáló cipőtalp-lenyomatát a Operettszínház előtt a Halhatatlanok sétányán helyezik el. 

A 2021. évi jelöltek listáját március 15-én hozták nyilvánosságra és a nagyközönség két hónapon át adhatta le a szavazatát a kedvenceire. 

A díjak odaítélése 1999 és 2003, valamint 2010 és 2013 között szünetelt, majd 2013-ban a Klubrádió folytatta a hagyományt és újra életre hívja a közönségszavazást, és teret ad a díjátadó gálának, valamint a nyertesekről készülő portréknak. Támogatásukkal 2013-ban és 2015-ben bővült a Halhatatlanok Társulata. Öt év kihagyás után, 2020-ban az ATV keltette újra életre a nagy múltú hagyományt, melyet 2021-ben is folytatott. 

Halhatatlanok Társulata 2021

Színészek:

Rudolf Péter

Szacsvay László 

Színésznők:

Lázár Kati

Tiboldi Mária 

Táncművészek:

Bodor Johanna

Zsuráfszky Zoltán 

Operaénekesek:

Zempléni Mária

Bede-Fazekas Csaba 

Fejléckép: Lázár Kati, Rudolf Péter, Bodor Johanna, Szacsvay László (balról) 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Minden jött, amikor jönnie kellett – Hűvösvölgyi Ildikó 70 éves

A Kossuth-díjas színművész nem csupán színészként alkotott maradandót – prózában, zenés színházban és filmekben egyaránt ­–, de pedagógusként, zenei tárgyú portréi és rádiós műsora révén is hozzájárult a magyar kultúra gyarapodásához. Június 9-én ünnepli 70. születésnapját.
Színház ajánló

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein.
Színház lapszemle

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.