Színház

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új tagjait

2021.06.01. 11:20
Ajánlom
Május 31-én kihirdették, hogy 2021-ben a nagyközönség kiket szavazott meg a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé.

Halhatatlanok Társulatát 1996-ban a Magyar Televízió egykori kulturális műsor-szerkesztősége, a Stúdió kulturális hetilap alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin hozták létre. A társulat Örökös Tagjait a nagyközönség választja meg azon előadóművészek közül, akik sokat tettek a kultúra ápolásáért.

Korábban a közönség tíz színpadi művészt választhatott, míg jelenleg a művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium négy kategóriában (színésznő, színész, operaénekes, táncművész) jelöl ki négy-négy művészt, akiknek a neve felkerül a szavazólapra, amelyet országszerte több folyóiratban is közölnek. A nézők szavazatai alapján végül kategóriánként  két művésszel bővül a Halhatatlanok Társulata. Az új tagok sétáló cipőtalp-lenyomatát a Operettszínház előtt a Halhatatlanok sétányán helyezik el. 

A 2021. évi jelöltek listáját március 15-én hozták nyilvánosságra és a nagyközönség két hónapon át adhatta le a szavazatát a kedvenceire. 

A díjak odaítélése 1999 és 2003, valamint 2010 és 2013 között szünetelt, majd 2013-ban a Klubrádió folytatta a hagyományt és újra életre hívja a közönségszavazást, és teret ad a díjátadó gálának, valamint a nyertesekről készülő portréknak. Támogatásukkal 2013-ban és 2015-ben bővült a Halhatatlanok Társulata. Öt év kihagyás után, 2020-ban az ATV keltette újra életre a nagy múltú hagyományt, melyet 2021-ben is folytatott. 

Halhatatlanok Társulata 2021

Színészek:

Rudolf Péter

Szacsvay László 

Színésznők:

Lázár Kati

Tiboldi Mária 

Táncművészek:

Bodor Johanna

Zsuráfszky Zoltán 

Operaénekesek:

Zempléni Mária

Bede-Fazekas Csaba 

Fejléckép: Lázár Kati, Rudolf Péter, Bodor Johanna, Szacsvay László (balról) 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.
Színház interjú

„Nehezen tudom elképzelni, hogy van olyan ember, akiben nincs valamiféle előítélet” – interjú Kálid Artúrral

Május 15-én újra látható a RaM Színházban a Veres 1 Színház Miss Daisy sofőrje című produkciója. A sofőrt alakító Kálid Artúrral előítéletekről, a színház feladatáról és hatásáról beszélgettünk az előadás kapcsán.