Színház

Menesztették a Globe igazgatónőjét

2016.10.26. 12:33
Ajánlom
Idő előtt, már 2018-ban távozik a londoni Globe színház művészeti igazgatója, Emma Rice, mert az igazgatótanács túl modernnek találta az első évadjában színpadra állított műveket.
Emma Rice

Emma Rice (Fotó/Forrás: Imeh Akpanudosen / Getty Images Hungary)

Rice januárban vette át az intézmény művészeti vezetését, ám azóta rendszeresen bírálatok kereszttüzében áll,

főként az általa bevezetett modern hang- és világítástechnika miatt.

Neil Constable vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy az 1997-ben megnyílt Globe színháznak az a küldetése, hogy a színdarabokat a bárd hagyományainak szellemében mutassa be. "Ennek a felfogásnak kell munkánk középpontjában állnia" - idézte a vezérigazgatót a The Guardian brit napilap.

A vezérigazgató által kiadott közlemény elismerte ugyan, hogy Rice újításai

új és sokszínű közönséget vonzottak, hatalmas tetszésnyilvánításban és kritikai fogadtatásban részesültek és igen jelentős bevételeket hoztak a kasszában",

ám az elmúlt szezonban bevezetett újítások felszínre hozták a vitát a Globe céljairól és színházi gyakorlatáról, a hang-és a világítás technika használatáról a színpadon.

Sok-sok vita és mérlegelés után a Globe igazgatótanácsa úgy döntött, hogy 2018 áprilisától a színház programjában szereplő daraboknál

vissza kell térni az úgynevezett osztott fényű előadásokhoz,

amelyek a Globe színműveit jellemezték Emma Rice kinevezése előtt. Az osztott fényű előadásokon a színészek látják a nézőközönséget, amely jobban bevonva érzi magát az előadásokba, ahogyan a Shakespeare-i időkben.

Globe Színház

Globe Színház (Fotó/Forrás: Oli Scarff / Getty Images Hungary)

A The Times tekintélyes brit napilap a minap egyenesen arról írt, hogy a Globe sikertörténet volt, ám Emma Rice tönkreteszi azt. A Cymbeline című színmű átdolgozott változatáról a The Daily Telegraph kritikusa úgy vélte, hogy a darab nem a Globe színházba való. A The Guardian brit napilap ítésze azonban bátor útkeresésnek nevezte azt, hogy figyelmen kívül hagyva a hagyományokat, Emma Rice keresi, miként maradhat időszerű a színház napjainak közönségéhez.

Amikor átvette a Globe művészeti vezetését, Rice nem rejtette véka alá merész elképzeléseit Shakespeare darabjainak színpadra állításáról. Hangoztatta, hogy nagyobb szerepet szán a nőknek a színpadon, annak ellenére, hogy a bárd alakjainak mindössze 16 százaléka nő. Arról is beszélt, hogy szeretné a közönségnek megmutatni, milyen is volt a színház Shakespeare korában, hogy testközelből érezzék a színészek játékát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Színház szfe

Lenullázhatják az SZFE-hallgatók kreditjeit

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése átregisztrálná a hallgatók őszi féléves kreditjeit a tavaszi időszakra – tudta meg a HVG, hozzátéve, hogy az önköltséges rendszerben tanuló diákokkal ettől függetlenül kifizettetnék a félévet.
Színház magazin

50 éve mutatták be Örkény István Macskajátékát

1971. január 15-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Örkény István Macskajáték című színművét. A darab, amely azóta is töretlen sikerrel fut a magyar színpadokon, a 20. Század legismertebb és legtöbbet játszott tragikomédiájává vált.
Színház magazin

10 érdekesség a 120 éve született Bihari Józsefről, az örök Tiborcról

1901. január 14-én született a 20. századi magyar színháztörténet egyik legkiválóbb karakterszínésze, Bihari József, akinek alakításai a mai színésznemzedék számára is példaként szolgálhatnak. Bár a színpadon nem játszott élet-halál harcot vívó nagy hősöket, élete megpróbáltatásokkal és lemondásokkal teli volt. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a színművészről.
Színház hír

Kötelező olvasmányok színházi köntösben

A Szabad Labor Drámaműhely elindította első iskolai programját, melynek célja, hogy a tanulók könnyebben megértsék a kötelező olvasmányokból feltárható emberi és társadalmi problémákat, ezzel összefüggésben pedig növeljék a gyerekek olvasás iránti érdeklődését, nyitottságát.