Színház

Menesztik a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatóját?

2012.11.29. 19:03
Ajánlom
Leválthatják posztjáról Bátyai Edinát. A tulajdonosi jogokat gyakorló szegedi önkormányzat kulturális bizottsága 6:2 arányban szavazott a jelenlegi vezető ellenében. Az interneten már megalakultak az első Bátyait támogató Facebook csoportok. CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL

UTOLSÓ HÍR: Szenvedélyes és a személyeskedést sem mellőző vitát követően napirendre tűzte december elsejei ülésén a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjének ügyét a szegedi közgyűlés. A döntés értelmében azonnali hatállyal leváltják a Bátyai Edinát. Botka László polgármester nem írta alá a határozatot. A részletekről itt olvashat.


Előzmények:

A Szegedi Szabadtéri Játékokat és a Regionális Összművészeti Központot (REÖK) igazgató Bátyai Edina (nyáron készült interjúnkat ide kattintva olvashatják) leváltásának ügye jelenleg a város közgyűlése előtt van, ahol december elsején, szombaton döntenek arról, napirendre veszik-e a kérdést.

"A megrendült bizalom egy hosszabb folyamat eredménye" - mondta el Haág Zalán (Fidesz-KDNP), az önkormányzat kulturális bizottságának elnöke november 29-én, majd kifejtette, hogy korábban is voltak problémák az igazgató munkájával. "Olyan megnyilvánulásai voltak, amelyek az önkormányzat képviselőit sérthették. Ezért döntött úgy a bizottság, hogy a szombati közgyűlésen kezdeményezi leváltását, helyére pedig Kelemen Csabát javasoljuk, aki eddig az egri Agria Nyári Játékok vezetője volt". A kormánypárti politikus szerint az idei Szabadtéri Játékok kapcsán minőségi kifogások is felmerültek Bátyai Edina tevékenysége kapcsán, és - mint hozzáfűzte - a nézettség sem hozta az elvárt számokat, "ezzel az emberek is kinyilvánították véleményüket az elvégzett munkáról". Haág Zalán a jéghegy csúcsának nevezte a közelmúltban a REÖK-ben bemutatott kiállítás egyik installációját, "amelyben a többség értelmezésében a bibliai eseményt, az utolsó vacsorát gúnyolták ki azzal, hogy egy asztalra tizenkét tányérnyi fekáliát raktak egy levágott kéz társaságában".

"Mindezt közpénzből állították ki. A folyamat eredményeként a tulajdonosi bizalom megrendült, ezért döntött a kulturális bizottság úgy, hogy kezdeményezi a szombati közgyűlésen az igazgató felmentését" - szögezte le a testület elnöke.

F30A8629-5D0C-44C2-AF63-4789F41D65EC

Mária - Szegedi Szabadtéri Játékok

A Bátyai helyére javasolt Kelemen Sasvári Sándor, mint művészeti vezető segítségével irányítaná az intézményeket. "A leendő igazgató tervei szerdán meggyőzték a bizottságot arról, hogy megfelelő kezekbe kerülne a vezetés" - tette hozzá Haág.

Mint arról a Délmagyar.hu beszámolt, Tóth Károly MSZP-s képviselő kérdésére Haág elmondta, nem hívták meg a november 28-i kulturális bizottsági ülésre Bátyai Edinát, és előterjesztés sem készült a városi céggel kapcsolatban, annak ellenére, hogy első napirendi pontként a cég helyzetéről és működéséről tárgyalt a grémium. Kohári Nándor fidszes képviselő bejelentette, már benyújtotta indítványát Bátyai Edina leváltására.

Kelemen Csaba a Szeged.ma hírportálnak azt mondta, a tradíciók tisztelete mellett az ifjúságot is aktívan be kell vonni a nyári szegedi színházi életbe, míg a szabadtéri csillagtetős színpadára az ország legjobb operettjeit és musicaljeit kell elhozni. "Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szegedi szabadtérin ki kell alakítani egy új műsortervet, de nagyon fontos, hogy a pozitív hagyományokat megőrizzük és továbbvigyük zökkenőmentesen. Ennek legalapvetőbb eleme a nemzeti gondolkodás, a nemzeti szellem, s a nemzeti darabok továbbvitele" - nyilatkozta Kelemen, aki szerint növelni kellene a zenés műfaj jelenlétét a szabadtérin, Szegeden nemzetközi és országos operett- és musicalfesztivált lehetne rendezni.

A 2012 nyarán bemutatott Mágnás Miska próbája:

A Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetői posztjára esélyes Sasvári Sándor szerint rengeteg olyan darab van, amelyek méltatlanul el vannak hanyagolva, például "magyar szerzők művei, rockoperák, musicalek, amelyeket Szegeden be kellene mutatni". Amennyiben a szombati szegedi közgyűlés elfogadja, úgy Kelemen Csabát december 1-jével nevezik ki, december 8-ig Bátyai Edinával közösen dolgozna, majd azt követően venné át a Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) irányítását 2014. december 31-ig.

Kesselyák Gergely jelenlegi művészeti vezető szerint a következő vezetést pályázaton kellene kiválasztani. "Elfogadom, hogy a fenntartó megválaszthatja, kiben bízik, de a játékszabályokat illik betartani. A menedzsment megtervezte ezt az évadot és elkezdte árusítani a jegyeket. Ha ebben bármiféle változtatás történik, akkor az adófizetők pénzének herdálására gondolhatunk" - fogalmazott a karmester. Mint elmondta, Bátyai szerződése hat hónap múlva jár le, és nem érti, miért nem lehet európai módon kivárni a hátralévő időt. "Az elmúlt tíz évben úgy ismertem meg Bátyai Edinát, hogy hozzá hasonló profi menedzsert nehéz lesz találni. Kiállok mellette. Írjanak ki holnap egy pályázatot, és aki megnyeri, másnaptól dolgozzon a 2014-es műsor összeállításán. Így nem kellene arra kárhoztatni egy új vezetést, hogy egy esetleg nem a szájíze szerint való műsort menedzseljen" - szögezte le.

Kitért arra, hogy az ő helyzete végképp teljesen abszurd, hiszen szeptemberben művészeti vezetőként ismertette a 2013-as műsort, és azóta semmiféle jelzést senkitől nem kapott arra nézve, hogy valaki elégedetlen lenne ezzel a programmal. Ennek ellenére Kelemen Csaba kinevezése esetén Sasvári Sándorral dolgozna művészeti vezetőként.

A karmester hangsúlyozta: kifejezetten nagyra tartja Sasvári Sándort mint rockénekest, de az a véleménye, hogy a szabadtéri játékok az operajátszás egyik fellegvára volt, Pietro Mascagni, Vaszy Viktor, Lamberto Gardelli említhető a jeles elődök között. A vezetésben szerinte az operához értő szakembernek kell képviselnie a műfajt, a zenei előadó-művészeti bizottságnak a pályázók véleményezői között kell lennie.

A Facebookon az események hatására Bátyai Edinát támogató csoport és szimpátiatüntetés szerveződött. „Úgy gondoljuk, hogy művészeti alkotások megítélése a szakma feladata, ebben a politikusok nem véleményformálók! Az intézményvezetők kiválasztása pedig kizárólag az egyéni teljesítmény alapján lehetséges, ebben a lojalitás és a párthűség valamely párthoz nem számításba vehető tényezők" - írják a szervezők. November 30-án Szörényi Levente, Bródy János és Alföldi Róbert lesznek a REÖK vendégei, ahol téma lesz a jövőre a Szabadtérire tervezett István, a király is.

Az előadóművészeti törvény értelmében az emberi erőforrások miniszterének véleményező, javaslattevő és döntés-előkészítő testülete, a Zeneművészeti Bizottság szerint pályázatot kellene kiírni Szegeden. "A Zeneművészeti Bizottság elnökeként és tagjainak egyetértésével kérem Botka László polgármester urat és Szeged város képviselőtestületét, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok tervezett vezetőváltásakor az új igazgatót pályázati úton válasszák ki és bízzák meg" - olvasható Devich János elnök állásfoglalásában.
Mint írja, "a sok évtizedes, kiemelt kulturális jelentőségű Szabadtéri Játékok múltjában Pietro Mascagni, Vaszy Viktor, Simándy József, Gregor József vállalt szerepet. Elvárható e nagyszerű művészek szellemiségét a jövőben is megőrizni."

A Magyar Színházi Tárasaság november 30-án kiadott közleményében kiállt Bátyai Edina mellett. A részletekről ide kattintva olvashat.

Mózes Ervin, Szeged címzetes főjegyzője a Délmagyarország című napilapnak úgy nyilatkozott, Kohári Nándor - kizárólag a munka törvénykönyvére és a gazdasági társaságokról szóló törvényekre alapozott előterjesztésében - nem vette figyelembe azt a speciális ágazati szabályt, amely az előadóművészeti szervezetekről szól. Ez rendelkezik arról, hogy a vezetői feladatok ellátásánál kötelező pályázatot kiírni. Ezzel nem számolt az előterjesztő, így a kinevezési aktus törvénytelen.

Aggályosnak ítéli a Szegedi Szabadtéri Játékok körül kialakult helyzetet a Magyar Fesztivál Szövetség. November 30-án kiadott közleményükben a rendezvénysorozatot Magyarország legpatinásabb művészeti fesztiváljai egyikének nevezik, mely művelődéstörténeti és historikus jelentőséggel bíró nemzeti érték. Sülyi Péter, a Magyar Fesztivál Szövetség elnökségének tagja kiemelte, a játékok töretlen szakmai rangjának elismerését jelzi a szövetség által odaítélt kétszeres kiváló minősítés is.

"Eddig semmiféle szakmai hiányosság nem vetődött fel a Szegedi Szabadtéri Játékokkal kapcsolatban. A Magyar Fesztivál Szövetségnél a fesztiválminősítők által készített részletes és hiteles felmérések rendelkezésre állnak, ha tehát mégis akadna valami kifogásolni való, készek vagyunk minden segítséget megadni az objektív, szakmai alapú döntés kialakításához." Sülyi hozzátette: feltétlenül szakmai döntésre, azt megelőzően pedig pályázat kiírására van szükség, hiszen azt az eladóművészeti törvény írja elő, márpedig a Szegedi Szabadtéri Játékok előadóművészeti szervezet.

A REÖK-palota előtt november 30-án este a Milla Szeged szervezett csöndes demonstrációt mécsesekkel, forralt borral - számolt be róla a Délmagyar. A transzparenseken "Szegeden ne legyen kultúrharc! Mentsük meg a szabadtérit!" feliratok voltak olvashatók, majd mindenki aláírhatta a jelenlegi igazgatót támogató hatalmas papírlapot. Rácz Tibort, a Jobbik szegedi szervezetének alelnökét, aki egy társával ellentüntetni próbált, elküldték a helyszínről.

Közben a REÖK aulájában az István, a király szerzőivel és a jövő nyári jubileumi előadás alkotóival tartottak közönségtalálkozót, amit az épület előtt kivetítőn, hangosítással lehetett követni. Pleskonics András, az SZTE rocktörténet oktatója, az est moderátora úgy fogalmazott: az István, a király mindannyiunk közös rituális ügye, majd a kezdetekről, a rockoperával kapcsolatos élményeikről faggatta vendégeit.

Rosta Mária, a darab producere Alföldi Róbert jövő nyári rendezését olyan próbatételnek nevezte, amely során kiderülhet: a darab valóban kiállja-e az idő próbáját. A Nemzeti Színház direktora úgy fogalmazott: a rockopera számára a szabadságról szól, arról, hogy meg tudjuk-e beszélni közös dolgainkat. Alföldi elképzelései szerint Varga Miklós és Nagy Feró is fellépne az előadásban, mellyel a hagyományt és a folytonosságot is jelezni kívánják.

Rosta Mária kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: szeretnék kész tényként kezelni a jövő augusztusi Dóm téri bemutatót, de az elmúlt napokban számos "szúrt és lőtt sebet" kaptak az igazgatóváltás körül kialakult helyi politikai vitában. "Nem szeretnék a város vezetése részéről ellenállást, nem szeretném, ha megkarcolnák minket, ha megkérdőjeleznék a szándékainkat, és főleg azt nem szeretném, ha beleszólnának a műbe. Amíg erre fix garanciákat nem kapok, nem tudom kijelenteni, hogy jövünk az István, a királlyal."

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége december elsején kiadott közleményében felhívja a figyelmet a jogszabályok, különös tekintettel az előadóművészeti törvény szabályainak maradéktalan betartására. Az MTT leszögezi, a szervezetnek az új előadóművészeti törvény szakmai előkészítésében, a társadalmi és szakmai vita lefolytatásában meghatározó szerepe volt. A törvényben szereplő alapelvek az MTT számára zsinórmértékül szolgálnak, azok biztosítják a színházi, előadóművészeti tevékenység szabad, független és felelős működését.

"A Szegedi Szabadtéri Játékok kapcsán a napokban a sajtóban megjelent hírek alapján a fenntartó szegedi önkormányzat felelősségének és döntési szabadságának elismerése mellett felhívjuk a fenntartó figyelmét arra, hogy tartsa tiszteletben a művészeti szabadságot és a vezetői függetlenséget" - áll a közleményben.

Szeged város közgyűlése december elsejénnapirendre tűzte a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjének ügyét. A megszületett döntés értelmében azonnali hatállyal leváltják a Bátyai Edinát. A jelenlegi igazgató szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalását ide kattintva olvashatja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Klasszikus

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Színház

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.