Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

2023.02.01. 12:25
Ajánlom
Szigorúan szubjektív színházi ajánlónkban szerkesztőségünk tagjai olyan bemutatókat válogatnak össze hóról hóra, amelyektől ideális esetben semmi nem tarthat vissza minket. Februárban van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.

Szaturnusz gyűrűje

  • Örkény Színház (Stúdió), bemutató: 2023. február 9. 19:30

Ha a „nagy színész” kifejezésünk azt jelenti, hogy valaki minden színészkedéstől mentesen is elér az első sortól az utolsóig, Láng Annamária nagy színész. De ha mást jelent, akkor is. Három éve a bécsi Burgtheater tagja, így

minden alkalmat érdemes megragadni, amikor itthon láthatjuk őt színpadon.

(És ezzel nem szeretném kisebbíteni a második szereposztásban Szandtner Anna érdemeit.) Illetve bátran hozzávehetjük Nagy Zsoltot és a többi örkényes színészt is, akik általában nem okoznak csalódást. Az életszagú, kicsit talán el is emelt széteséstörténetnek ígérkező darab és a szereposztás teljes mértékben ellensúlyozza, hogy Kárpáti Péter rendezéseivel csak ritkán tudunk egymásra találni. Hátha ez most másként lesz! (Török Ákos)

langhorvathjudit-161625.jpg

Láng Annamária a Szaturnusz gyűrűje előadás olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Az előadásról bővebb információ itt található.

 

Kurázsi és gyerekei

  • Budaörsi Latinovits Színház, bemutató: 2023. február 18. 19:00

Kapásból három nyomós érv is kínálkozik arra, miért lehet érdekes a Budaörsön készülő bemutató: 1) a rendező, Zsótér Sándor, aki Brecht egyik legavatottabb hazai szakértője, jelen darabot is több alkalommal színpadra állította már; 2) a címszereplő,

Spolarics Andrea, aki pályája talán legizgalmasabb, beérett korszakát éli jelenleg,

egymás után találják meg olyan szerepek, amelyekből egyaránt kitűnik sokszínűsége és minden szemet magára szegező, intenzív játékstílusa; 3) maga a Latinovits Színház, amely az egyik legizgalmasabb műhelynek bizonyult az elmúlt években, ahol a merész kísérletezés találkozik megbízható színvonallal – nem csoda, hogy egymásnak adják a kilincset a meghívott rendezők, akik örömmel próbálják ki magukat a budaörsi gárdával. Ha pedig ez sem lenne elég, akkor ott van maga a darab, egy elpusztíthatatlan asszony brechti példázata, amely valódi ziccerszerep minden színművész pályáján. (Várhegyi András)

spolaricsborovidanielkurazsi-105217.jpg

Spolarics Andrea a Kurázsi és gyerekei előadás olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Bővebb információ itt olvasható az előadásról.

 

Sok hűhó semmiért

  • Szegedi Nemzeti Színház, Budafoki Dohnányi Zenekar, Müpa, bemutató: 2023. február 1. 19:30

Ahogy feltehetőleg sokaknak, nekem is a Sok hűhó semmiért az egyik kedvenc Shakespeare-darabom, amelynek több színházi, illetve filmes feldolgozásával találkozhattunk, ám Korngold kísérőzenéje viszonylag ritkán hallható. Pedig a zeneszerző legismertebb operája, A halott város alapján (amelynek legalább a minden énekversenyen elhangzó, Meine Seele kezdetű baritonáriáját a legtöbben biztosan hallották már) alighanem érdemes a meghallgatásra. Főleg, hogy a Szegedi Nemzeti Színház, a Müpa és a Dohnányi Zenekar közös produkciójában, a Korngold-darab eredeti funkciójának megfelelően, zene és színház talál majd egymásra. (Kondor Kata)

sokhuho-121730.jpg

Poroszlay Kristóf és Menczel Andrea a Sok hűhó semmiért előadás próbáján (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Bővebb információ itt olvasható az előadásról. 

 

Kék lagúna

  • Dollár Papa Gyermekei, Trafó, bemutató: 2023. február 16. 20:00

Henry De Vere Stacpoole regénye szolgál Ördög Tamás legújabb rendezésének alapjául. A kék lagúna sokunknak leginkább az 1980-as filmváltozat miatt lehet ismerős a még tinédzser Brooke Shields és Christopher Atkins főszereplésével. A viktoriánus korba helyezett Ádám és Éva-történet egy lakatlan szigeten játszódik, ahol két gyerek felfedezi a világot és egymást, miközben ösztöneik vezérletével a szemünk láttára érnek felnőtté. A Dollár Papa Gyermekei előadása annyit csavar a dolgon, hogy

a női szerepeket is férfi színészek (Brezovszky Dániel György e.h., Kövesi Zsombor, Mezei Bence, Pásztor Dániel e.h.) alakítják, de talán ez már nem kéne, hogy 2023-ban szenzációszámba menjen,

inkább csak jó lehetőség kitörnünk a nézői konvencióinkból. Még egy további érdekesség a színlapról: Hód Adrienn kortárstánc koreográfus intim trénerként vesz részt a munkában. Ebből még bármi kisülhet! (Várhegyi András)

kek_laguna_forras_trafo-161316.jfif

A Kék lagúna előadás plakátja (Fotó/Forrás: Dollár Papa Gyermekei)

Az előadásról itt olvasható több információ.

 

Ördögi kozmetika

  • Karinthy Színház, bemutató: 2023. február 3. 19:00

Egy ideje meggyőződésemmé vált, hogy a hétköznapi értelemben megtapasztalt valóságunkról, látszólag ellentmondásos módon, gyakran épp a megmagyarázhatatlan, nem evilági titkok segítségével lehet legjobban beszélni. Úgyhogy, amikor megláttam, hogy a Karinthy Színház új előadása egy misztikus thriller, amely ráadásul fekete humorral boncolgat metafizikai kérdéseket, tudtam, hogy ezt a darabot nekem találták ki.

A borzongást és a nevetést zavarba ejtően vékony határ választja el egymástól.

Éppúgy, ahogy a racionálist az irracionálistól. (Varga Bence)

gabaworksordogikozmetika-160803.jpg

Mészáros Béla és Mészáros András az Ördögi kozmetika előadás próbáján (Fotó/Forrás: Gaba Works)

Bővebb információ itt olvasható az előadásról.

 

Ki ölte meg az apámat

FÜGE Produkció, ESZME Egyesület, Jurányi Ház, bemutató: 2023. február 28. 19:00

Meggyőződésem, hogy a hazai színházi kínálat leginnovatívabb energiái a bábművészet felől érkeznek.

És itt most nem a szimpla rácsodálkozásról beszélek, hogy a báb bármely korosztály számára képes színházi élményt nyújtani. Hanem arról, hogy a prózai színház megoldásain szocializált nézőként gyakran csak kapkodjuk a fejünket, mi mindenre képes ez a műfaj. Az ESZME Egyesület számomra már bizonyított Az idő rövid története című előadásával, ami az öregedés megejtően szép és emberi képzete. Az alkotók azt ígérik, hogy most ráadásul ötvözik a bábszínházat a kortárs tánccal, a szövegkórust pedig a politikai kiáltvánnyal és az alkotók személyes vallomásaival. Elhiszem nekik, és kíváncsian várom. (Török Ákos)

kioltemegjuranyi-161144.jpg

Kovács Domokos és Szenteczki Zita rendezők a Ki ölte meg apámat előadás olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Jurányi Ház)

Az előadásról bővebben itt lehet olvasni.

 

Isten

  • Örkény Színház, bemutató: 2023. február 10. 19:00

Volt szerencsém látni Ferdinand von Schirach Terrorját a Katonában, és emlékszem, bármennyire is úgy éreztem néha az előadás közben, hogy kissé didaktikus, kissé pedáns: mintha egy középiskolai filozófiaórán lennék, végső soron mégsem tudtam kivonni magam a hatása alól. Éppen ezért ülnék be most erre az előadásra is, amely az eutanázia kérdését járja körül. Bár tudni vélem, miként fogok szavazni az előadás végén, és tudni vélem az összes lehetséges érvet is, pro és kontra, azért

szívesen letesztelném magam, vajon képes lesz-e az előadás kikezdeni valamilyen módon az álláspontomat.

(Varga Bence)

istenhorvathjuditproba-160927.jpg

Gálffi László és Bíró Kriszta az Isten előadásának próbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

 

Az előadásról részletesebb információ itt olvasható.

Fejléckép: Miskolci Nemzeti Színház (Fotó/Forrás: Gálos Mihály Samu / Miskolci Nemzeti Színház)

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Klasszikus

Dubóczky Gergely: Rajongok Ives elképesztően ötletgazdag szemléletéért

A kísérletező zeneszerző, Charles Ives két karmestert is foglalkoztató IV. szimfóniája először hangzik fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A mű második karmesterével, Dubóczky Gergellyel beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.
Színház hír

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését veheti át Tompa Gábor

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik.
Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?