Színház

Menni kéne – amire áprilisban beindulunk

2023.04.03. 16:45
Ajánlom
Szigorúan szubjektív színházi ajánlónkban szerkesztőségünk tagjai olyan bemutatókat válogatnak össze hóról hóra, amelyektől ideális esetben semmi nem tarthat vissza minket. A hónap számunkra izgalmas színházi kínálata úgy tűnik, a találkozások jegyében fogant: történjen az képzeletszülte, egzotikus tájakon vagy a fiatalkorúak börtönében, egy nyaralóban vagy épp sörfesztiválon, egy másik emberrel vagy az ördöggel, netán hat medúza között egy tepsiben.

Legközelebbi ember

  • Radnóti Színház, bemutató: 2023. április 30. 19:00

Ha valaki megkérdezné, melyik színházi alkotó képes a legfinomabb eszközökkel megmutatni az emberek közötti közelséget, bizonyára sokan gondolnánk azonnal Hajdu Szabolcsra. Ő filmen és színházban egyaránt képes arra, hogy a rendezőként általa megteremtett társas mikroklíma egyszerre legyen őszinte és igaz arra az egy-két színpadi alakra és magára az emberiségre is. Most egy maga által „elindított” darabot állít színpadra egy testvérpárról, két párról, egy idegenről és a kötődésről. A szövegkönyv Hajdu Szabolcs alapötletéből indul, amelyhez az előadás szereplői saját gondolataikat és improvizációikat teszik hozzá. Jó esetben ez a fajta közös alkotómunka az érintettség és a részvétel minősége miatt őszinte és eleven előadásokat eredményez, márpedig a Legközelebbi ember alkotóinak, Hajdu Szabolcsnak és Kelemen Kristóf dramaturgnak a munkái túlnyomó többségükben a jó esetek közé tartoznak. (Török Ákos)

legkozelebbi_domolky-162528.jpg

Hajdu Szabolcs a Legközelebbi ember olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Az előadásról itt olvasható bővebb információ. 

 

Cseresznyéskert

  • Katona József Színház, bemutató: 2023. április 22. 19:00

Kényszer szülte, hogy Tarnóczi Jakab az eredetileg tervezett Istenek alkonya helyett Csehov klasszikusának színrevitelébe fogott a Katona Nagyszínpadán, ám a végeredményt ugyanolyan izgatottan várjuk, tekintettel a rendező eddigi munkásságára, amellyel folyamatosan ámulatba ejt. „Kegyetlen szimfónia” – olvasható a színlapon, ami máris előrevetíti, hogy ismét fontos szerep jut majd a zenének (Bencsik Levente és Hunyadi Máté munkája), az előadás nyílt próbáján pedig az is kiderült, hogy a forgószínpad is hangsúlyos elem lesz, akárcsak a Melancholy Rooms-ban. A Cseresznyéskert egyszerre szól a múlthoz való ragaszkodásról és a változás feltartóztathatatlanságáról. Mostanában mintha tényleg csak ez lenne állandó: a változás, mindenféle új korszakok (legyen az technológiai, világrendi vagy éghajlati) beköszönte, miközben az sem véletlen, hogy szinte kimozdul a talaj a lábunk alól. Tudván azt, hogy mind a Katona, mind Tarnóczi milyen érzékenyen nyúl a mindennapjainkat átszövő problémákhoz, bízhatunk benne, hogy ismét olyan előadást kapunk, ami valóban rólunk szól. (Várhegyi András)

333192194_437469438571468_378867998828930624_n1-141519.jpg

Tarnóczi Jakab rendező a Cseresznyéskert előadásának olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Katona József Színház)

Az előadásról részletesebben itt lehet olvasni. 

 

A katona története

  • Trafó, bemutató: 2023. április 14. 20:00

Groteszk opera áriák nélkül – hirdeti a produkció színlapja, és aligha lehetne jobban meghatározni Sztravinszkij színészekre, zenészekre és táncosokra írt darabjának műfaját. A komponista számos zenei nyelvre építő, mégis teljesen egyedi muzsikája a klasszikus történethez a modern kor bizonytalanságérzését társítja, így nagyon ismert szimbólumokat értelmez újra. A Trafó premierjében izgalmas művészcsapat interpretációjában láthatjuk a művet, az ördög szerepét Mácsai Pál játssza, a zenei megvalósításért Dubóczky Gergely, míg a színháziért a multimediális érdeklődésű fiatal rendező, Gardenö Klaudia felel. (Kondor Kata)

todorofflazar-135734.jpg

Gardenő Klaudia (Fotó/Forrás: Todoroff Lázár / Trafó)

Részletes információ itt található az előadásról.

 

Kutyabaj

  • Weöres Sándor Színház, Szombathely, bemutató: 2023. április 21. 19:00

Samuel Bailey kortárs angol szerző darabja a fiatalkorúak börtönében játszódik: miközben három, rossz környékről származó, éretlen fiú a büntetését tölti, kint már saját gyermekeik várják őket. Sikerül-e nekik elég gyorsan felnőni ahhoz, hogy kitörjenek a jól ismert spirálból? Horváth János Antal rendező maga fordította le a színdarabot, ami egy képességes alkotónál a produkció szempontjából előnyt jelenthet. A téma, amiről az előadás angolszász humorba pácolva szól, kellően érzékeny ahhoz, hogy általában tudomást se vegyünk róla, ha pedig mégis, akkor moralizáló és/vagy atyáskodó közhelyekkel tudjuk le őket magunkban. Már csak pusztán számtanilag is jobb érzékenynek lenni mások problémáira: az érzékenységünk egy embernek nehéz: nekünk, míg az érzéketlenségünk mindenkinek az. A FÜGE és a szombathelyi színház koprodukciója egy picivel talán javíthat az arányokon. (Török Ákos)

hja_meszaros_zsolt-172341.jpg

Horváth János Antal a Kutyabaj olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

Az előadásról bővebben itt lehet olvasni.  

 

A kalóz

  • Szegedi Nemzeti Színház, bemutató: 2023. április 14. 19:00

A vadromantika rajongói keresve sem találhatnának kedvükre valóbb alkotást, mint a Byron elbeszélő költeménye alapján írt korai Verdi-opera, A kalóz. A mű fordulatos cselekménye a korszak szinte valamennyi, kedvelt fogásával él: egzotikus vidék, törvényen kívüli figurák, tragikus véletlen és persze a sírig hű szerelmesek ragadják magával a hallgatóság figyelmét, mindezt pedig az olasz mester szívbe markoló dallamai teszik még hatásosabbá. Az előadás az Operabeavatókról is ismert, összeszokott rendező-karmester páros, Göttinger Pál és Dinyés Dániel megvalósításában kerül a Szegeden járó operakedvelők színe elé. (Kondor Kata)

Operabeavato_GordonEszter7-121448.jpg

Dinyés Dániel és Göttinger Pál az Operabeavató egyik alkalmában (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Operabeavató)

Részteletek az előadásról itt olvashatóak.

 

Hat medúza egy tepsiben

  • Örkény Színház, Stúdió, bemutató: 2023. április 20. 19:30

Mindig a szürreális, a megszokottól eltérő érdekel, ami kitűnik a hétköznapiból. Hogy mit kereshet hat medúza egy tepsiben, mi lehet az a mélytengeri gasztrohorror, és miért pont medúzák vannak abban a bizonyos sütőalkalmatosságban, már elegendő furcsaság ahhoz, hogy felkeltse a kíváncsiságomat. Fekete Ádám rendezőtől a szürrealitás egyébként sem áll távol: elég, ha csak a Haloktatás, márványprotézissel című előadására gondolunk, amelyben a fekete humor keveredik az öniróniával és a metafizikai dimenziókkal. A Hat medúza egy tepsiben című darab főszereplői Máté (Borsi-Balogh Máté) és Tünde (Kókai Tünde). Előbbi „gerincferdült influenszer & héraklészimitátor”, utóbbi „apácakomika”. Egymás álmában élnek, harcolnak a bennük lévő anya/apa képpel, az alkohollal, a gyásszal, a szeretettel. Ígéretes előadásnak tűnik. (Barcza Réka)

kokaihorvath-164001.jpg

Kókai Tünde az előadás próbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Részletesebb információk itt találhatóak az előadásról.

 

Bűn és bűnhődés

  • Budaörsi Latinovits Színház, Városi Ifjúsági Klub, bemutató: 2023. április 28. 19:00

Dosztojevszkij azon néhány szerzők egyike, akinek karakterei, történetei soha nem mennek ki a fejemből. A legváratlanabb pillanatokban is belém tud hasítani az emlék, milyen volt átélni Raszkolnyikov pokoljárását, végignézni Kirillov öngyilkosságát vagy épp Ivan Karamazov megőrülését. Dosztojevszkijt azonban minden írói bravúrja, irodalmi újítása és látnoki képessége ellenére is egy dologért bálványozom igazán: a mondatain valósággal átsugárzó, megingathatatlan hitéért, amely a legnagyobb sötétségben sem mond le a fény lehetőségéről. Ezt az érzést pedig nem árt újra és újra megtapasztalni. Éppen ezért ahol Dosztojevszkijt adnak, oda örömmel megyek bármikor. Nem kérdés, hogy Budaörsre is, ahol Varsányi Péter állítja színpadra a regényt. (Varga Bence)

varadi_gergely_bun-141020.jpg

Váradi Gergely, aki i Raszkolnyikovot játssza az előadásban, a Bűn és bűnhődés olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

 Az előadásról bővebben itt lehet olvasni

 

Midsummer Night

  • Bethlen Téri Színház, bemutató: 2023. április 22. 19:00

Gergye Krisztián táncalkotóként különös érzékenységgel és fantáziával nyúl a lélek árnyasabb oldala felé, és Shakespeare Szentivánéji álom című színdarabja mint ihlető forrás kiváltképp alkalmasnak tűnik egy olyan világ megteremtésére, amelyben az ember kevéssé szalonképes vágyai, késztetései öltenek testet. A Philipp György által szerkesztett zene pedig arra lehet garancia, hogy ez a bizonyos világ kellően tágas lesz ahhoz, hogy a földi valóságon túl az égi és a földalatti szféra is beleférjen. Mivel a Közép-Európa Táncszínház táncosai már többször tanújelét adták, hogy képesek lehetnek önmagukkal megtölteni egy ilyen világot, ezen az éjjelen minden adottnak tűnik a különös találkozásokra. (Török Ákos)

138017759_2643394202625213_4109794287318139338_n-150705.jpg

Gergye Krisztián (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

A darabról bővebben itt lehet olvasni

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.
Színház hír

A fiatal színházi generáció is bemutatkozhat a Szemle Plusz fesztiválon

Augusztus 24. és szeptember 13. között rendezik meg a Szemle Plusz programsorozatot, ahol idén először a színészképző iskolák is bemutatkozhatnak egy-egy vizsgaelőadással, hogy a következő generáció tehetségeit is felfedezhesse a budapesti közönség.