Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

2023.02.01. 12:25
Ajánlom
Szigorúan szubjektív színházi ajánlónkban szerkesztőségünk tagjai olyan bemutatókat válogatnak össze hóról hóra, amelyektől ideális esetben semmi nem tarthat vissza minket. Februárban van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.

Szaturnusz gyűrűje

  • Örkény Színház (Stúdió), bemutató: 2023. február 9. 19:30

Ha a „nagy színész” kifejezésünk azt jelenti, hogy valaki minden színészkedéstől mentesen is elér az első sortól az utolsóig, Láng Annamária nagy színész. De ha mást jelent, akkor is. Három éve a bécsi Burgtheater tagja, így

minden alkalmat érdemes megragadni, amikor itthon láthatjuk őt színpadon.

(És ezzel nem szeretném kisebbíteni a második szereposztásban Szandtner Anna érdemeit.) Illetve bátran hozzávehetjük Nagy Zsoltot és a többi örkényes színészt is, akik általában nem okoznak csalódást. Az életszagú, kicsit talán el is emelt széteséstörténetnek ígérkező darab és a szereposztás teljes mértékben ellensúlyozza, hogy Kárpáti Péter rendezéseivel csak ritkán tudunk egymásra találni. Hátha ez most másként lesz! (Török Ákos)

langhorvathjudit-161625.jpg

Láng Annamária a Szaturnusz gyűrűje előadás olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Az előadásról bővebb információ itt található.

 

Kurázsi és gyerekei

  • Budaörsi Latinovits Színház, bemutató: 2023. február 18. 19:00

Kapásból három nyomós érv is kínálkozik arra, miért lehet érdekes a Budaörsön készülő bemutató: 1) a rendező, Zsótér Sándor, aki Brecht egyik legavatottabb hazai szakértője, jelen darabot is több alkalommal színpadra állította már; 2) a címszereplő,

Spolarics Andrea, aki pályája talán legizgalmasabb, beérett korszakát éli jelenleg,

egymás után találják meg olyan szerepek, amelyekből egyaránt kitűnik sokszínűsége és minden szemet magára szegező, intenzív játékstílusa; 3) maga a Latinovits Színház, amely az egyik legizgalmasabb műhelynek bizonyult az elmúlt években, ahol a merész kísérletezés találkozik megbízható színvonallal – nem csoda, hogy egymásnak adják a kilincset a meghívott rendezők, akik örömmel próbálják ki magukat a budaörsi gárdával. Ha pedig ez sem lenne elég, akkor ott van maga a darab, egy elpusztíthatatlan asszony brechti példázata, amely valódi ziccerszerep minden színművész pályáján. (Várhegyi András)

spolaricsborovidanielkurazsi-105217.jpg

Spolarics Andrea a Kurázsi és gyerekei előadás olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Bővebb információ itt olvasható az előadásról.

 

Sok hűhó semmiért

  • Szegedi Nemzeti Színház, Budafoki Dohnányi Zenekar, Müpa, bemutató: 2023. február 1. 19:30

Ahogy feltehetőleg sokaknak, nekem is a Sok hűhó semmiért az egyik kedvenc Shakespeare-darabom, amelynek több színházi, illetve filmes feldolgozásával találkozhattunk, ám Korngold kísérőzenéje viszonylag ritkán hallható. Pedig a zeneszerző legismertebb operája, A halott város alapján (amelynek legalább a minden énekversenyen elhangzó, Meine Seele kezdetű baritonáriáját a legtöbben biztosan hallották már) alighanem érdemes a meghallgatásra. Főleg, hogy a Szegedi Nemzeti Színház, a Müpa és a Dohnányi Zenekar közös produkciójában, a Korngold-darab eredeti funkciójának megfelelően, zene és színház talál majd egymásra. (Kondor Kata)

sokhuho-121730.jpg

Poroszlay Kristóf és Menczel Andrea a Sok hűhó semmiért előadás próbáján (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Bővebb információ itt olvasható az előadásról. 

 

Kék lagúna

  • Dollár Papa Gyermekei, Trafó, bemutató: 2023. február 16. 20:00

Henry De Vere Stacpoole regénye szolgál Ördög Tamás legújabb rendezésének alapjául. A kék lagúna sokunknak leginkább az 1980-as filmváltozat miatt lehet ismerős a még tinédzser Brooke Shields és Christopher Atkins főszereplésével. A viktoriánus korba helyezett Ádám és Éva-történet egy lakatlan szigeten játszódik, ahol két gyerek felfedezi a világot és egymást, miközben ösztöneik vezérletével a szemünk láttára érnek felnőtté. A Dollár Papa Gyermekei előadása annyit csavar a dolgon, hogy

a női szerepeket is férfi színészek (Brezovszky Dániel György e.h., Kövesi Zsombor, Mezei Bence, Pásztor Dániel e.h.) alakítják, de talán ez már nem kéne, hogy 2023-ban szenzációszámba menjen,

inkább csak jó lehetőség kitörnünk a nézői konvencióinkból. Még egy további érdekesség a színlapról: Hód Adrienn kortárstánc koreográfus intim trénerként vesz részt a munkában. Ebből még bármi kisülhet! (Várhegyi András)

kek_laguna_forras_trafo-161316.jfif

A Kék lagúna előadás plakátja (Fotó/Forrás: Dollár Papa Gyermekei)

Az előadásról itt olvasható több információ.

 

Ördögi kozmetika

  • Karinthy Színház, bemutató: 2023. február 3. 19:00

Egy ideje meggyőződésemmé vált, hogy a hétköznapi értelemben megtapasztalt valóságunkról, látszólag ellentmondásos módon, gyakran épp a megmagyarázhatatlan, nem evilági titkok segítségével lehet legjobban beszélni. Úgyhogy, amikor megláttam, hogy a Karinthy Színház új előadása egy misztikus thriller, amely ráadásul fekete humorral boncolgat metafizikai kérdéseket, tudtam, hogy ezt a darabot nekem találták ki.

A borzongást és a nevetést zavarba ejtően vékony határ választja el egymástól.

Éppúgy, ahogy a racionálist az irracionálistól. (Varga Bence)

gabaworksordogikozmetika-160803.jpg

Mészáros Béla és Mészáros András az Ördögi kozmetika előadás próbáján (Fotó/Forrás: Gaba Works)

Bővebb információ itt olvasható az előadásról.

 

Ki ölte meg az apámat

FÜGE Produkció, ESZME Egyesület, Jurányi Ház, bemutató: 2023. február 28. 19:00

Meggyőződésem, hogy a hazai színházi kínálat leginnovatívabb energiái a bábművészet felől érkeznek.

És itt most nem a szimpla rácsodálkozásról beszélek, hogy a báb bármely korosztály számára képes színházi élményt nyújtani. Hanem arról, hogy a prózai színház megoldásain szocializált nézőként gyakran csak kapkodjuk a fejünket, mi mindenre képes ez a műfaj. Az ESZME Egyesület számomra már bizonyított Az idő rövid története című előadásával, ami az öregedés megejtően szép és emberi képzete. Az alkotók azt ígérik, hogy most ráadásul ötvözik a bábszínházat a kortárs tánccal, a szövegkórust pedig a politikai kiáltvánnyal és az alkotók személyes vallomásaival. Elhiszem nekik, és kíváncsian várom. (Török Ákos)

kioltemegjuranyi-161144.jpg

Kovács Domokos és Szenteczki Zita rendezők a Ki ölte meg apámat előadás olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Jurányi Ház)

Az előadásról bővebben itt lehet olvasni.

 

Isten

  • Örkény Színház, bemutató: 2023. február 10. 19:00

Volt szerencsém látni Ferdinand von Schirach Terrorját a Katonában, és emlékszem, bármennyire is úgy éreztem néha az előadás közben, hogy kissé didaktikus, kissé pedáns: mintha egy középiskolai filozófiaórán lennék, végső soron mégsem tudtam kivonni magam a hatása alól. Éppen ezért ülnék be most erre az előadásra is, amely az eutanázia kérdését járja körül. Bár tudni vélem, miként fogok szavazni az előadás végén, és tudni vélem az összes lehetséges érvet is, pro és kontra, azért

szívesen letesztelném magam, vajon képes lesz-e az előadás kikezdeni valamilyen módon az álláspontomat.

(Varga Bence)

istenhorvathjuditproba-160927.jpg

Gálffi László és Bíró Kriszta az Isten előadásának próbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

 

Az előadásról részletesebb információ itt olvasható.

Fejléckép: Miskolci Nemzeti Színház (Fotó/Forrás: Gálos Mihály Samu / Miskolci Nemzeti Színház)

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.