Színház

Menni kéne – amire márciusban beindulunk

2023.03.01. 11:00
Ajánlom
Szigorúan szubjektív színházi ajánlónkban szerkesztőségünk tagjai olyan bemutatókat válogatnak össze hóról hóra, amelyektől ideális esetben semmi nem tarthat vissza minket. Egyéni sorsok és szerelmek, döglegyek, önkényurak és viharfellegek, nemi sztereotípiák és nemzeti hősök, klasszikus és kortárs darabok, de még egy horrorsztori is megmozgatta a fantáziánkat ebben a hónapban.

Legyek

  • Maladype Társulat, Eötvös10, bemutató: 2023. március 1. 19:00

Jean-Paul Sartre filozófiája évek óta foglalkoztat, időről időre visszatérek hozzá. Gondolatai olykor ellenállást váltanak ki belőlem, máskor pedig lenyűgöz, milyen egyedülálló módon volt képes megfogalmazni a 21. század emberének valamennyi fontos kérdését – mindezt a 20. század derekán. Bár Az undor kétségkívül életem legnagyobb hatású regényei közt van, a drámáiban talán ennél is erősebben tudta kifejteni filozófiáját, szóval bárhol mutatnak be Sartre-adaptációt, az mindig érdekel. A Maladype Társulatot pedig volt alkalmam néhányszor látni, és egészen biztos vagyok benne, hogy különleges élmény lesz a Legyek is. (Varga Bence)

legyektoldy-190022.jpg

A Legyek előadás egyik jelenete (Fotó/Forrás: Toldy Gábor / Toldyphoto)

Az előadásról itt olvasható bővebb információ. 

 

A vége

  • Radnóti Színház, bemutató: 2023. március 4. 19:00

Életem egyik meghatározó regénye A vége, így nem is kérdéses, hogy ezt a darabot mindenképpen megnézem majd a Radnótiban. Nemcsak azért ígérkezik izgalmasnak, mert Szabad András szerepében három színészt – Porogi Ádám, László Zsolt és Katona Péter Dániel – is láthatunk, hanem mert egy fotográfus életén, szerelmein és felmenőin keresztül a 20. század emberének nehéz sorsáról kaphatunk hiteles látleletet. Bartis Attila 2015-ös regényét Mikó Csaba írta színpadra, a rendező: Nagy Péter István. (Barcza Réka)

laszlozsoltavegefb-103106.jpg

László Zsolt A vége előadás nyílt próbáján (Fotó/Forrás: Facebook)

Az előadásról itt olvasható bővebb információ. 

 

Lúdas Matyi

  • Debreceni Csokonai Nemzeti Színház, bemutató: 2023. március 9. 14:00

Nemcsak azért vagyok kíváncsi a Csokonai Színház Lúdas Matyijára, mert Fazekas Mihály neve számomra egyet jelent a szülővárosommal (ahol egyébként a szerző nevét viselő kitűnő gimnáziumba is jártam), hanem mert amikor megláttam, hogy a debreceni színház előadása Tasnádi István szövegváltozatából készül, azonnal felkaptam rá a fejem. Reményeim szerint ez a Matyi nem a Dargay-rajzfilm idealizált, a bosszút betyáros virtusként megélő Matyija és nem is az eredeti elbeszélő költemény mára már homályos alakja lesz, hanem egy modern, friss figura, méghozzá két izgalmas alkotó: Halasi Dániel rendező és Mátravölgyi Ákos látványtervező tolmácsolásában. (Kolbe-Kontor Ildikó)

tasnadijanosvitezFabianEviFidelio-103413.jpg

Tasnádi István (Fotó/Forrás: Fábián Évi / Fidelio)

Bővebb információ itt olvasható az előadásról.

 

János vitéz

  • Magyar Állami Operaház, bemutató: 2023. március 10. 18:00

Már önmagában az a tény, hogy a Magyar Állami Operaház készülő János vitéz-előadásban Bretz Gábor alakítja Bagó szerepét, felkeltheti az operakedvelők érdeklődését. Azt ugyan megszokhattuk, hogy Kacsóh Pongrác darabjának szépséges dallamait a legjobb énekesek előadásában érdemes hallgatni, de azért mégis különleges alkalom, ha a világ legnagyobb színpadjait megjárt művész szólaltatja meg őket. Szabó Máté rendező úgy nyilatkozott, hogy a darab vége, a hazatérés, hazatalálás motívuma különösen foglalkoztatta, úgyhogy az előadás biztosan élményt jelent majd a felnőtteknek is, mind színházi, mind zenei szempontból. (Kondor Kata)

Janosvitezsajtotajekoztato-fotoRaczKatalin-103213.jpg

A stáb tagjai a sajtótájékoztatón (Fotó/Forrás: Rácz Katalin / Magyar Állami Operaház)

Az előadásról itt olvasható több információ.

 

Dekameron 2023

  • Budapest Bábszínház, bemutató: 2023. március 11. 19:00

Valahol nagyon elrontottunk valamit, a ’kortárs’ szavunk szinonimái nyilván így lehettek mára az ’érthetetlen’, ’lila’, ’öncélú’ és ehhez hasonló kifejezések. Pedig a kortárs éppen azt jelenti, hogy azok szólnak hozzánk, akikkel egy időben élünk és együtt utazunk a villamoson, így a közlésük leginkább számunkra érhető. A Dekameron 2023 tíz szerzője jó eséllyel ebben az értelemben kortárs, miként az általuk írt tíz történet is arról a világról szól, amiben imént éltünk és most is tengődünk járványostól, háborústul és miegymásostól. A báb pedig szinte bármire képes, olyanokra is, amire egy hús-vér színész nem – ami persze fordítva is igaz. Szikszai Rémusz rendezőként már többször megmutatta, hogy néha még a bábszínészeket is meg tudja lepni. Nem sok bemutató van, ami előtt számolni szoktam visszafelé a napokat. Most még nyolcat kell aludni. (Török Ákos)

DekameronOlvasoproba_szikszaipitimarcell-095315.jpg

Hoffer Károly és Szikszai Rémusz a Dekameron 2023 előadás olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Piti Marcell / Budapest Bábszínház)

Az előadásról részletesebb információ itt olvasható.

 

Frankenstein

  • Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, bemutató: 2023. március 11. 19:00

Életem legnagyszerűbb színházi élménye Balázs Zoltán Dada cabaret című rendezéséhez fűződik, azóta is bánom, hogy mindössze kétszer volt alkalmam látni, az idők végezetéig újra és újra képes volnék megnézni. A művész egy életre megvett akkor, szóval számomra nem kérdés, hogy a nyíregyházi Frankenstein-rendezése úgyszintén olyan élmény lesz, amire nem lehet felkészülni, és aminek a hatása alól nem is lehet majd magunkat kivonni. Ezt persze, az irodalmi alapanyag is garantálja: Mary Shelley regénye a legjobb példa az olyan történetekre, amelyekkel az emberi létezés összes nagy kérdéséről lehet beszélni, ha megvan hozzá a megfelelő koncepció. Én megelőlegezem, Balázs Zoltán ezt megtalálta. (Varga Bence)

frankensteinfb-103047.jpg

A Frankenstein előadás plakátja (Fotó/Forrás: Facebook)

Az előadásról itt olvasható bővebb információ.

 

Macbeth

  • Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, bemutató: 2023. március 17. 19:00

Macbeth története a hatalom rajtunk való elhatalmasodásáról örökzöld téma. A napjainkban megszokotthoz képest egy kicsit még annál is zöldebb. Szabó Lőrinc fordítása nem könnyíti meg a színészek dolgát, de ha sikerül megszólaltatni a költő-műfordító klasszikus sorait, az előadás nem csupán a prózai, de az emelkedettebb irodalmi igényeinket is kielégítheti. Orth Péter a címszerepben és Märcz Fruzsina Lady Macbethje is kíváncsivá tesz, de bevallom, elsősorban mégis Kovács Lehel rendezése miatt nézném meg a kecskeméti bemutatót. Részben, mert nagyon kedvelem őt színészként, másrészt mert jókat hallottam a néhány hónappal korábbi Leenane szépe-rendezéséről. (Török Ákos)

macbethfacebook-103133.jpg

Märcz Fruzsina és Orth Péter (Fotó/Forrás: Facebook)

Az előadásról itt olvasható részletesebb információ. 

 

Szívhang

  • Rózsavölgyi Szalon, bemutató: 2023. március 30. 19:30

Az ötvenes korosztály magánéletét és érzelmi kapcsolatait boncoló drámák témája inkább a kapuzárási pánik szokott lenni, és kevésbé a szerelem. Jelentsen ez utóbbi bármit is. Hárs Anna darabja úgy tűnik, éppen azt mutatja meg, hogy félszáz év még messze nem a vég kezdete. Három nő, akik egykor egyetemi évfolyamtársak voltak, azóta is jóbarátnők. Mögöttük több mint fél élet: kapcsolatok, kalandok, házasságok, válás. Saját életüket irodalmi alakok történetein mérik le az általuk rendszeresen tartott könyvklubban, ám egyszer csak megjelenik régen látott évfolyamtársuk, Andris, és benyomakszik a poétikus figurák közé. Őt Epres Attila alakítja, aki többször bebizonyította már, hogy nem csupán nagyszínpadon meggyőző, de az általa életre keltett színpadi alakok intimebb színházi terekben is remekül működnek. (Török Ákos)

szivhang_kallusgyorgy-103310.jpg

Epres Attila és Sajgál Erika a Szívhang olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Az előadásról itt olvasható bővebb információ. 

 

Tapasztalt asszony

  • Jurányi Ház, Orlai Produkció, bemutató: 2023. március 31. 19:00

Hogyan változtak a nemi sztereotípiák az elmúlt évtizedekben? Ki hordja otthon a nadrágot? Egyáltalán van otthon valaki? Az apa még férfi? És mi a helyzet az anyával? Gyakran csak a szakadék nő kettejük között… Tasnádi István saját darabjának színrevitelére vállalkozott az Orlai Produkció állandó művészeivel, László Lilivel, Pataki Ferenccel, Péterfy Borival és Schruff Milánnal. Emlékszem egy korábbi munkájára, amit idővel ugyancsak Orlai Tibor segítségével játszottak tovább: ez volt a 2009-es Fédra fitness, ami egy ókori történetet emelt át 21. századi környezetbe, egy konditerem falai közé. Ezúttal is a múltban indul a kutakodás: egy száz évvel ezelőtti leánynevelő brosúra tanácsai szolgáltatták az alapot a darabhoz, ami már önmagában megmosolyogtató lehet. Vagy lehetséges, hogy pont ez vihet közelebb minket egymás jobb megértéséhez? (Várhegyi András)

tapasztalt_foto_penzes_kristof_orlai_prod_1-103354.jpg

Orlai Tibor, Pataki Ferenc, Péterfy Bori és László Lili a Tapasztalt asszony olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Pénzes Kristóf / Orlai Produkció)

Az előadásról itt található részletesebb információ. 

A fejléckép a Vidám Színpad fotójának felhasználásával készült

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Kapcsolódó

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.